Top 10 cele mai bune seriale istorice pe Netflix

Daca ne-am obisnuit cu ideea ca istoria se invata la scoala, ei bine Netflix tine cu orice pret sa ne ofere o alternativa mult mai atragatoare si mai distractiva, indiferent de varsta: serialele sale istorice si de epoca de neratat.

Chiar daca nu toate respecta in detaliu evenimentele istorice pentru care despica firul in patru, sunt inspirate din fapte reale – publicul tinde sa intampine cu bratele larg deschise aceasta categorie de filme, fie din curiozitate pentru modul in care se petreceau lucrurile in epoci de mult apuse, fie pur si simplu de dragul decorurilor si costumelor specifice.

In orice caz, Netflix dispune si la acest capitol de o multime de seriale si filme istorice din epoca, din care am selectionat doar zece, cele mai bune seriale, pentru a intocmi topul preferintelor pasionatilor genului. In plus vom analiza discrepantele si diferentele istorice.

 

  1. Medici: Masters of Florence & Medici: The Magnificent

Pentru cei ce au intrat in depresie dupa sfarsitul prematur al lui Rob Stark in Urzeala Tronurilor, a sosit momentul revansei: Richard Madden interpreteaza din nou un personaj in sufletul caruia se da o batalie apriga, silit fiind sa preia afacerile familiei la moartea brusca a tatalui sau: Cosimo de Medici.

Vestea buna e ca in acest caz nu vom avea parte de o nunta insangerata, ci de intrigi, evenimente si situatii conflictuale care au avut loc cu adevarat in trecutul zbuciumat al Florentei, chiar daca presarate cu o serie de inexactitati istorice din pricina carora criticii nu au utilizat prea multe cuvinte de lauda pentru serial.

Trei sezoane, fiecare din acestea cu cate opt episoade, in care s-au remarcat pe de o parte artistii din cast, iar pe de alta parte s-a dat cu bata-n balta din cauza falsificarii istoriei:

  • Giovanni di Bicci de Medici de pilda, nu muri otravit, ci de batranete, la varsta de 69 de ani, in 20 februarie 1429;
  • Cosimo de Medici a avut doi fii – Piero si Giovanni – dar in film apare doar cel de-al doilea;
  • Lorenzo nu a fost ucis in temnita in urma unui act de tradare, ci muri si el din cauze naturale la Careggi, in 1440 si nici nu avea aceeasi varsta cu unchiul sau Carlo, care in realitate era cu 20 de ani mai mare.

 

  1. Ripper Street

Teroarea instaurata de faimosul Jack Spintecatorul in Londra, in toamna anului 1888, a inspirat numeroase romane, filme si benzi desenate, ba chiar si jocuri video, dar serialul Ripper Street e focalizat pe investigatiile si misiunile Diviziei H – o forta speciala care se straduieste din rasputeri sa stabileasca ordinea intr-un oras haotic in care isi face simtita prezenta din plin paranoia si actiunile distructive ale unei retele criminale obscure.

Gurile rele sustin ca publicul ar stramba din nas pentru inca o ecranizare pe tema aceasta, dar recenziile majoritar favorabile impun serialul in top, indeosebi datorita scenariului sau veridic, intens si cu mult stil pentru un segment dramatic, incarcat cu scene violente si cu un look grotesc al districtelor adiacente londoneze de odinioara.

 

  1. Marco Polo

Este vorba despre o drama epica originala apartinand universului Netflix, lansata in 2014, pe baza naratiunilor ce istorisesc o buna parte din viata celebrului explorator venetian Marco Polo (1254-1324), in timpul lungii sale calatorii spre China.

Intrigile si rivalitatile politice regasite in abundenta la curtea lui Kublai Khan, propulseaza protagonistul in vartejul unor aventuri pline de neprevazut, de riscuri si de pericole, dublate de impactul descoperirii unei culturi complet diferite de cea cu care era familiarizat.

 

  1. The Last Kingdom

Serialul ofera posibilitatea de a ne transporta in trecutul tulbure al Anglei secolului al IX-lea, cand teritoriul sau fu impartit in sapte regate, toate aflate in conflict unul cu altul, dupa cum relateaza romanul cu acelasi nume, semnat de Bernard Cornwell, din care a fost inspirat.

Uthred of Bebbanburg este interpretat de indragitul actor Alexander Dreymon, cunoscut deja din Christopher and His Kind” (2011) si American Horror Story: Coven” (2013); in aceasta drama se vede constrans sa paseasca pe un drum periculos, frecvent silit sa aleaga intre originile sale britanice si afectiunea nutrita pentru natiunea daneza,  de care a fost crescut.

Serialul “Ultimul Regat”, spre deosebire de serialul “Vikingii” de pe History Channel, ne arata o alta epoca a vikingilor.

 

  1. Alias Grace

Bazat pe romanul omonim al scriitoarei canadiene Margaret Eleanor Atwood, inspirat din evenimente reale, mini-serialul e focalizat pe drama captivanta in miezul careia se afla Grace Marks (Sarah Gadon), o imigranta irlandeza, servitoare, arestata in 1843 acuzata fiind de uciderea stapanului casei si a menajerei acestuia.

Daca Grace ar trebui sau nu sa fie iertata pentru faptele sale din pricina labilitatii sale psihice survenita in urma abuzurilor la care fusese supusa de catre bogatul proprietar, asa cum se straduieste sa descopere psihologul Simon Jordan, ramane sa descoperiti singuri pe masura ce urmariti cele sase episoade ale serialului.

 

  1. The Borgias – “Familia Borgia”

Serialul trateaza evenimentele asociate ascensiunii lui Rodrigo Borgia in scaunul papal (Papa Alexandru al VI-lea), pozitie pe care a reusit sa si-o adjudece pentru 11 ani, intre 1492 si 1503, printr-o suita de uneltiri, mituiri, extorsiuni, amenintari si nu in ultimul rand santaje din cele mai josnice.

Distributia beneficiaza de prezente stralucite, pornind de la protagonistul interpretat de Jeremy Irons si continuand cu Francois Arnaud in rolul lui Cesare Borgia, Julian Bleach in straiele lui Niccolo Machiavelli sau Gina McKee in cele ale Caterinei Sforza.

De-a lungul a trei sezoane ce totalizeaza 29 de episoade, descoperim o serie intreaga de adevaruri istorice din timpul epocii renascentiste referitoare la una din cele mai influente familii aragoneze in Italia secolelor XV-XVI – Borgia – avida de putere si dispusa sa intreprinda orice pentru a o dobandi si a o pastra cat mai mult timp cu putinta.

 

  1. The Tudors

O abordare destul de romantata a primilor ani de domnie a lui Henric al VIII-lea in Anglia, oferind un lung sir de intrigi politice, opulenta, scene sexuale explicite pentru relatiile romantice ale suveranului cu Ecaterina de Aragorn si Anne Boleyn, dar si alte urzeli si evenimente care au caracterizat cu adevarat epoca respectiva, cu destul de multe devieri insa de la faptele istorice reale.

In rolurile principale ii regasim pe Jonathan Rhys Meyers, Henry Cavill, James Frain, Anthony Brophy, Guy Carleton, Sarah Bolger si Natalie Dormer – o gramada de artisti inzestrati cu toate cele de trebuinta pentru se transforma intr-o veritabila incantare pentru privirile pasionatilor genului.

Incarcat de pasiune si gelozie, serialul abunda in scene fierbinti, pentru care Jonathan Rhys Meyers nu a manifestat catusi de putin retineri, desi a marturisit intr-un interviu problemele intime de cuplu pe care filmarile i le-au creat acasa:

Uneori imi e dificil sa-i acord toate atentiile cuvenite iubitei mele pentru ca atunci cand ma intorc acasa sunt atat de obosit incat nu-mi doresc decat sa ma relaxez pur si simplu…”.

 

  1. The Crown

Un serial fastuos care arunca o privire cat se poate de indiscreta in sanul familiei reginei Elisabeta, relatandu-i dramele personale, episoadele romantice, rivalitatile politice si evenimentele istorice care i-au marcat viata si in desfasurarea carora a avut de multe ori un rol hotarator.

The Crown e un show fascinant, care reuseste sa ofere spectatorilor sai o perspectiva explicita asupra dificultatilor si situatiilor iesite din comun cu care s-a confruntat regina Angliei de-a lungul vietii, relevand totodata aspectele scandaloase ale intregii sale familii, pornind de la impetuozitatea printesei Margaret si sfarsind cu caracterul aparte al printului Filip, Duce de Edinburgh.

Totusi, in repetate randuri, scenariul se abate de la adevarurile istorice, dramatizand si exaltand anumite momente, fapt care a generat o serie intreaga de controverse ce au culminat cu comentariile acide vizand presupusa infidelitate a printului Filip si cu insinuata „rivalitate” dintre Elisabeta si Jackie Kennedy.

 

  1. Outlander

Cand evenimentele istorice reale se impletesc cu fantezia calatoriei in timp si cu forta unei iubiri ce nu cunoaste (si nu accepta) limite, nu poate rezulta decat un serial primit cu bratele deschise de catre publicul spectator de pretutindeni.

Outlander ofera insa mult mai mult, iar criticii l-au catalogat drept:

o excelenta adaptare dupa ciclul de romane scrise de Diana Gabaldon, cu un scenariu spectaculos, de o profunzime impresionanta si cu un puternic feeling intre protagonisti, ceea ce-l plaseaza in categoria capodoperelor genului”.

La randul sau, The Huffington Post l-a declarat

fantastic, atat din punct de vedere al incarcaturii sale romantice, emotionale, cat si in ceea ce priveste modul de prezentare a actiunilor de razboi dintr-o justa perspectiva”.

 

  1. Peaky Blinders

Iata si un serial care trateaza problematicile focarului de disperare, actelor criminale si rivalitatii dintre bandele locale din Marea Britanie, dupa incheierea Primului Razboi Mondial – o perioada in care rasturnarile economico-sociale, politice si organizatorice au marcat cu adevarat istoria.

Drama este focalizata pe actiunile bandei Beaky Blinders, in fruntea careia se afla Thomas Shelby (Cillian Murphy) – un erou de razboi ce aspira la o viata onorabila, in care toate faptele abominabile din trecut sa poata fi sterse cu buretele pentru a face loc momentelor de liniste in sanul familiei.

Totul se demonstreaza insa o utopie, intrucat operatiunile sale genereaza efecte neasteptate, ce se propaga peste ani, asupra intregii sale familii si a persoanelor la care tine cu adevarat, tulburandu-i cu violenta existenta.

Serialul a fost premiat pentru scenariu, distributie, interpretare, efecte vizuale, coloana sonora, stylish cinematography, costume, trucaj si cam tot ceea ce se mai afla in alaiul tehnicilor specifice de realizare, astfel incat nu va ramane decat sa descoperiti singuri farmecul tuturor celor cinci sezoane ale sale, pe parcursul a 30 de episode cat se poate de captivante.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 13,741 times, 2 visits today)

3 thoughts on “Top 10 cele mai bune seriale istorice pe Netflix”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.