Benzile desenate Marvel si filmele Marvel spun povesti nemaipomenite, povesti cu supereroi si raufacatori, superoameni si ticalosi care vor sa distruga lumea. Insa mai presus de toate, aceste povesti sunt o adaptare a vietii reale si totodata o fuga de lumea reala prin imaginatie.
Dar daca primul X-Men a propulsat pasionatii genului intr-o frenetica cursa pentru explorarea unui taram pe cat de modern pe atat de fascinant al planetei „Movies”, tot la fel de adevarat este faptul ca Universul Cinematografic Marvel (MCU) a reusit sa impuna standarde de aur in materie, introducand o serie intreaga de filme in peisaj, ale caror intrigi prezinta interconexiuni surprinzatoare.
Personajele sale fascineaza, impresioneaza, cuceresc, induioseaza si rascolesc deopotriva cele mai profunde trairi omenesti, aduncand in prim-plan o serie intreaga de aspecte profunde, carora multi dintre noi nu reusesc sa le dea glas de multe ori si deschizand in mod neasteptat ferestre catre lumi posibile chiar daca sunt considerate la scara generala improbabile…
De la „Mjollnir” – fantastica unealta miraculoasa cu rol de „ciocan al lui Thor” in mitologia nordica – la ghearele din adamantium ale lui Wolverine, trecand in revista toti supereroii si toti ticalosii deveniti la randul lor protagonisti de netagaduit ai seriilor Marvel, iata in cele ce urmeaza, o lista cu cele mai reusite 10 productii Marvel din toate timpurile.
10. Black Panther
Intr-o distributie foarte smechera, povestea captivanta a razboinicului transformat in super-erou dupa ce mesteca o planta afectata de vibranium – o componenta rara a unui meteorit prabusit pe Terra cunoscut pentru abilitatiile sale extraordinare de a absorbi, stoca si elibera cantitati mari de energie cinetica – ne calauzeste pe cararea intemeierii natiunii Wakanda, perpetuata din vremuri ancestrale pana in timpurile moderne.
Tronul triburilor reunite sub stindardul Wakanda este mostenit de printul T’Challa, care debuteaza in rolul sau de suveran sub semnul unei provocari neasteptate: recuperarea unui artefact furat de raufacatori si protejarea tehnologiilor avansate, detinute cu extrema discretie din vremuri stravechi.
Intr-un ambient afro-futurist de exceptie, actiunea abunda in momente de suspans, iar protagonistii cuceresc un binemeritat succes in randurile publicului spectator de pretutindeni.
9. Captain America: The Winter Soldier
„Captain America: The Winter Soldier” (2014) este un vechi obisnuit al genului. Insa filmul acesta amesteca elemente din istoria Razvboiului Rece cu secvente de lupta de-a dreptul nebunesti, care au loc in cele mai neasteptate locuri, de la lifturi si pana la autostrada.
Potrivit opiniei criticilor de specialitate, filmul a reusit sa se impuna in topul celor mai inteligente pelicule cinematografice cu super-eroi realizate vreodata, o buna parte din acest succes fiind datorat si faptului ca producatorii nu s-au zgarcit la capitolul resurse, cheltuind circa 170 de milioane de dolari pentru a-si duce la bun sfarsit proiectul.
8. Logan
Cea mai sumbra prezenta in lista succeselor genului pare sa fie insa „Logan” (2017), cu un Hugh Jackman in straiele unui super-erou ce izbuteste sa jongleze cu trairi intense, de la violenta la drama si de la insufletire la hilar, cu o abilitate remarcabila, justificand din plin nesfarsitele suspine ale celor ce s-au indragostit din prima clipa de Wolverine.
In ceea ce priveste cifrele inscrise in „Box office”, Logan incasa 619 milioane de dolari la nivel global, bazandu-se pe un cost de productie de 97 de milioane.
7. Captain America: Civil War
Foarte rar ar putea intra doua filme cu acelasi protagonist intr-un top 10 Marvel. Dar hai sa fim seriosi, nu poti vorbi despre cele mai bune filme Marvel fara seria Captain America. Ca sa nu mai punem la socoteala ca Civil War a scos in fata toti eroii proeminenti de la Marvel si i-a pus sa se infrunte. Sa nu mai punem la socoteala ca s-au infruntat doi titani din MCU: Captain America si favoritul meu, Iron Man. Daca ar fi sa rezumam in doua cuvinte actiunea acestui film, am putea spune doar: „Aeroport” si „Lupta”, desi matricea are mult mai mult de oferit, intr-un cadru pe deplin epic, ce ofera actiune garantata de tip benzi desenate, dar intr-o formula la care nici nu am visat vreodata.
Destul sa ne raportam la un nou Spider-Man care fura scena, in timp ce Omul-Furmica intra in competitie intr-o maniera spectaculoasa.
Interesant este insa faptul ca filmul reuseste sa reproduca intr-o formula originala paternul Razboiului Civil, dar intr-o versiune care armonizeaza intrucatva situatia, conducand la concluzii echilibrate. Practic, Civil War pune bazele pentru seria perfecta de filme din Universul Marvel: Avengers.
6. Spider-Man 2
Cel mai reusit film purtand semnatura regizorului american Samuel Marshall sau „Sam Raimi”, cum este cunoscut in universul cinematografiei internationale, „Spider-Man 2” (2004), a demonstrat o profunzime surprinzatoare pentru un film ancorat in universul super-eroilor propulsati de segmentul benzilor desenate.
In mod paradoxal, inspirand la randul sau simpatie, Doctorul Octopus si tentaculele sale mecanizate ofera cele mai spectaculoase secvente de actiune din film, culminand cu lupta din trenul terorii.
Si de aceasta data, Tobey Maguire imbraca straiele lui Pater Parker/Spider-Man, student la Columbia University si fotograf pentru Daily Bugle, ceea ce nu-l impiedica sa se demonstreze ca este un super-erou de nadejde, prieten si antagonist deopotriva pentru eroul negativ al intrigii, Harry Osborne.
5. X2: X-Men United
Cel mai tare film din seria X-Men, X2 debuteaza in forta si nu reduce cu niciun chip dinamica actiunii sale, impunandu-i pr Wolverine si Storm drept protagonisti absoluti ai unei complexe intrigi, ce reuseste sa tina cu sufletul la gura toti pasionatii genului.
Sub miraculoasa bagheta regizorala a lui Bryan Singer, Hugh Jackman si Patrick Stuart izbutesc sa-si adjudece inca odata titlul de eroi pozitivi fara egal, al caror destin este tocmai acela de a restabili echilibrul intr-o lume in care diferentele dintre oameni creaza probleme aparent fara solutie.
Daca va intrebati de ce oare Profesorul Xavier si Wolverine fac echipa buna, atunci poate ca cel mai potrivit raspuns s-ar afla tocmai in vizionarea acestui film desfasurat intr-un cadru imaginativ-futurist, dar care reuseste sa puna pe ganduri civilizatia actuala din multe puncte de vedere.
4. Iron Man
Criticii apreciaza ca acesta ar fi unul din filmele cele mai inspirate din punct de vedere al alegerii protagonistilor.
Robert Dwney Jr. pare sa fi fost nascut pentru a interpreta rolul lui Tony Stark, impunand o buna parte din farmecul personal si din caracaterul sau efervescent personajului-pivot central pe care-l interpreteaza.
Critica l-a plasat in topul cel mai bine cotate filme din categoria SF- super-eroi, „Iron Man” adjudecandu-si de altfel si premiul „Saturn Award” pentru cel mai bun film stiintifico-fantastic, iar Robert Downey Jr. fiind desemnat in acelasi cadru, drept cel mai bun actor al genului.
3. Thor: Ragnarok
Bazata pe elemente esentiale imprumutate din mitologia nordica, ideea centrala a acestui film a fost privita initial cu suspiciune, dar regizorul neozeelandez Taika David Waititi a reusit sa identifice cea mai potrivita reteta in materie de aranjamente astfel incat sa cucereasca milioane de fani de pe toate meridianele lumii.
Este cat se poate de interesant modul in care atat casa producatoare cat si actorii principali si componentii echipei de montaj s-au implicat pe data intr-un proiect atat de riscant.
Distributia s-a bucurat la randul sau de prezenta unora din cei mai indragiti actori, pornind de la Anthony Hopkins – un „Odin” convingator, impunator si fascinant deopotriva si continuand cu deja consacratul si cuceritorul Chris Hemsworth in vesmintele lui „Thor”, aflat el insusi intr-o spectaculoasa ascensiune. Puteti gasi aici un review complet!
2. Guardians of the Galaxy
Nimeni nu s-ar fi gandit vreodata ca un film in care un raton ce trancaneste, un copac sensibil si un ticalos tipic de la oras pusi la un loc ar putea dobandi succes in materie de pelicula cinematografica, dar Marvel Studios si-a asumat acest risc.
„Gardienii Galaxiei” a fost regizat de James Gunn si s-a bucurat de incasari spectaculoase pe plan global, ce au depasit pragul a 770 de milioane de dolari, bazandu-se pe un buget de productie de aproximativ 196 de milioane de dolari.
Filmul a fost rasplatit cu premiul „Saturn Awards” pentru cea mai buna transpunere de benzi desenate intr-un film in 2015, iar protagonistului interpretat de Chris Pratt (Peterer Jason Quill/Star- Lord) i-a fost acordata aceeasi distinctie. Gasiti un review complet aici!
1. Marvel’s The Avengers (Razbunatorii)
Realizat de regizorul perfect Joss Whedon si distribuit de Walt Disney Pictures, filmul a fost lansat pe 11 aprilie 2012, bucurandu-se de un succes aparte.
la nivelul intrigii se reunesc toti super-eroii din Marvel Cinematic Universe, oferind dinamism, energie, pasiune, forta, inspiratie, echilibru si nu in ultimul rand satisfactie, intr-o actiune ce culmineaza cu teribila batalie impotriva celor ce doresc sa distruga Pamantul si civilizatia acestuia.
Thor, Iron Man, Captain America, Hulk, Black Widow si Hawkeye se reunesc intr-o formula menita sa demonstreze in final ca impreuna alcatuiesc un grup de aparatori de nadejde ai planetei si nu o amenintare pentru aceaasta, asa cum sustineau anumiti reprezentanti ai Guvernului.
Filmele realizate sub amprenta Marvel Univers au avut dintotdeuna darul de a rezerva publicului de pretutindeni surpriza unui gen SF mult subevaluat pana in prezent. Un gen de film ce abunda in super-eroi in masura sa satisfaca setea de extraordinar a tuturor celor ce adora universul fanteziei si al benzilor desenate.
Nu este de mirare asadar ca topul celor mai reusite filme realizate de catre Marvel se situeaza in acelasi timp in categoria capodoperelor genului, castigand aprecieri pozitive pana si din partea celor mai pretentiosi critici in domeniu.
Intr-o maniera pe cat de originala pe atat de clara, filmele ce poarta stindardul „Marvel Univers” invita la o abordare futurista a tot ceea ce astazi apare banal sau cel putin interpretat drept firesc, plasand intr-o lumina noua anumite aspecte ce inregistreaza dinamici surprinzatoare si care au darul de a ne prinde „pe picior gresit” doar pentru ca nu am avut inspiratia de a privi cu ceva mai multa atentie posibilele scenarii oferite de cei ce poseda o imaginatie ceva mai smechera decat a noastra…
Voi ce filme ati plasa in top 10 filme Marvel?
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
5