Top 10 cele mai bune filme DC Comics

DC Comics detine fara indoiala secretul nemuririi in materie de super-eroi celebri imprumutati din benzi desenate si indragiti de generatii intregi de copii si adulti, deopotriva: de la Superman la Batman si Wonder Women, cu totii ne-am delectat in fata televizoarelor urmarind fantasticele sale productii.

Cei trei protagonisti mai sus mentionati alcatuiesc de altfel ceea ce in lumea pasionatilor genului e supranumita Sfanta Treime” a tuturor super-eroilor imaginati vreodata.

Nu este de mirare asadar daca analistii ce si-au dat silinta sa intocmeasca un „Top 10” al filmelor purtand stindardul DC Comics s-au confruntat cu o sarcina dificila, competitia productiilor de succes fiind extrem de stransa in acest context.

Trecand in revista statisticile corespunzatoare a fost obtinut insa un clasament cu titluri sonore, pe care le redam cu placere in cele ce urmeaza, de la cel mai slab cotat si pana la cel mai de succes.

 

10. „Batman: Mask of the Phantasm” (1993)

„Batman: Mask of the Phantasm” (1993) este fara indoiala unul din cele mai reusite filme atunci cand se aduce in prim-plan capacitatea de tintui in fata marelui ecran copii si adulti deopotriva, daruindu-le momente de incantare.

In plus, filmul a inspirat creatii noi in domeniul literar, generand doua transpuneri dedicate Omului-Liliac pe baza intrigii sale in decembrie 1993, semnate de Andrew Helfner, Alan Burnet si Paul Dini si respectiv de Geary Gravel.

Filmul a generat insa si actiuni de merchandising scapate de sub control: Kenner, care realizase deja jucarii inspirate din seriale de desene animate, a produs cateva „action-figure” bazate pe aceasta pelicula, printre care Joker si Fantoma, aceasta din urma fiind realizata insa fara masca, divulgand in acest mod secretul-surpriza al filmului.

 

9. „The Dark Knight Rises” (2012)

Cea de-a treia veriga a seriei The Dark Knight (Cavalerul Negru) in care-l regasim drept protagonist pe Omul-Liliac se deosebeste mult de primele doua: intriga imprumuta o nuanta de conventionalism, in timp ce caracterul bombastic al peliculei tinde sa eclipseze mesajul efectiv pe care ar trebui sa-l transmita, dupa cum apreciaza specialistii in materie.

Aceste detalii nu reusesc insa sa-i stirbeasca din succes, astfel incat se inscrie la randul sau in „Top 10”, chiar daca intr-o pozitie plasata spre finalul acestuia.

 

8. „Joker” (2019)

Joker” reuseste sa dea startul unor noi provocari in era post-Christopher Nolan: creeaza polemici, dezbateri, simpatii si antipatii, contrariaza si electrizeaza, punandu-si amprenta pe schimbarile profunde ce au loc la nivelul studiourilor DC in ultimii ani.

Apeland la geniul unui Joaquin Phoenix cu adevarat desavarsit in straiele personajului negativ pe care-l interpreteaza, regizorul Todd Phillips se demonstreaza intuitiv si abil deopotriva, intrucat actorul a reusit sa-si adjudece cu aceasta performanta premiul Oscar in 2020.

Pentru a obtine o astfel de prestigioasa recompensa insa, Joaquin Phoenix a trebuit sa studieze persoanele afectate de sindromul pseudobulbar – patologie care impiedica subiectul sa controleze muschii fetei, conducand la episoade mecanice de ras sau plans fara a fi justificate din punct de vedere emotiv, sa slabesca circa 23 de kilograme si sa improvizeze intr-o maniera spectaculoasa scene cu adevarat rascolitoare. 

 

7. „Batman” (1989)

Un blockbuster cu rezonante spectaculoase in timp si spatiu, „Batman” (1989) a constituit un veritabil sablon pentru filmul modern cu super-eroi, chiar daca a avut nevoie de zece ani pentru a ajunge pe marele ecran.

Inainte ca rolul principal sa-i fie incredintat lui Michael Keaton, producatorii filmului cochetara indelung cu celebritati precum Mel Gibson, Dennis Quaid, Kevin Costner sau Harrison Ford.

Desigur, s-au inregistrat anumite reactii negative din partea fanilor benzii desenate, intrucat Michael Keaton era cunoscut mai degraba din comedii precum „Mister Mamma” sau „Tura de Noapte”, ceea ce crea o doza de nedumerire in randurile publicului spectator din punct de vedere al compatibilitatii cu un personaj de calibrul super-eroului nostru, dar lucrurile s-au rezolvat de la sine…”, a declarat Tim Burton.

Chiar daca in topul succeselor DC Comics a fost depasit de alte productii, se poate spune ca multe din acestea ii datoreaza spiritul fantezist si stilul original impus de regizor in procesul de transpunere estetica a benzilor desenate pe marele ecran.

 

6. „Batman Returns” (1992)

Grosolanul Pinguin/Oswald Cobblepot interpretat de Danny de Vito e cu adevarat colosal, amestecand grotescul cu nebunia intr-o formula ce invita pur si simplu la exorcizare, in timp ce Michael Keaton intruchipeaza ultimul sau fascinant Batman, inlocuit fiind ulterior de Val Kilmer in „Batman Forever”, respectiv de George Clooney in „Batman & Robin”.

Una din curiozitatile generatoare de polemici legate de aceasta productie este constituita de faptul ca Michelle Pfeiffer, pentru a interpreta rolul „Catwoman”, a trebuit sa filmeze o scena fara efecte speciale, in care sa tina in gura pentru cateva secunde un canar viu, ceea ce a atras indignarea iubitorilor de animale de pretutindeni…

 

5. „Wonder Woman” (2017)

Nu de putine ori Marvel le-a taiat fata celor de la DC Comics cu eroii sai imprumutati din benzile desenate, dar gratie productiei „Wonder Woman” s-a facut dreptate in lumea fantastic-movie, impunand pe afis un personaj feminin dotat nu numai cu super-puteri, ci si cu doza potrivita de ironie pentru a-si putea exprima uimirea in legatura cu „cat sunt de ciudati barbatii de pe Terra”, fara sa raneasca orgoliul nimanui…

O buna bucata de vreme dupa aparitia acestui film spectatorii au uitat sa se mai intrebe ce mai fac Superman si Batman – vroiau doar „inca o aventura cu Wonder Woman in epicentru”.

 

4. „Superman” (1978)

Potrivit declaratiilor ulterioare ale lui Christopher Reeve vizand succesul de care s-a bucurat interpretand rolul Superman, secretul dezinvolturii sale s-a datorat faptului ca a socotit personajul drept „un peste mare intr-un iaz mititel”.

Superman e special doar pentru ca se afla pe Pamant, daca s-ar fi aflat pe Krypton, ar fi fost asemenea tuturor celorlalti din jurul sau – aceasta a fost abordarea care mi-a permis sa impun personajului o aura de modestie si sa-i confer dezinvoltura”, a marturisit indragitul actor reporterilor Esquire.

 

3. „Batman Begins” (2005)

Un reboot al seriei cinematografice dedicate omului-liliac, „Batman Begins” constituie prima perla a trilogiei completate de succesivele „The Dark Knight” (2008) si „The Dark Knight Rises” (2012).

Filmul a fost primit de public si de critici cu un entuziasm fara margini, plasadu-se in topul celor mai reusite zece productii cinematografice ale anului respectiv din punct de vedere al incasarilor, in timp ce Christian Bale fu proclamat la scena deschisa drept cea mai potrivita alegere pentru a crea perfectul portret al ambelor personaje interpretate: Batman si Bruce Wayne.

 

2. „Superman II” (1980)

Realizat cu entuziasm din pricina infinitelor solicitari ale fanilor de a continua istoria eroului de pe Krypton, filmul se demonstreaza capabil de a impune la randul sau formule legendare in vorbirea curenta, atunci cand se impestriteaza limbajul cu ceva sare si piper: Kneel before Zod!(„Ingenuncheaza dinaintea lui Zod!”) a devenit rapid o expresie haioasa, frecvent intalnita in cultura populara americana dar si pe alte meridiane ale lumii.

In mod surprinzator, „Superman II” s-a demonstrat chiar mai palpitant, mai tensionat, mai emotionant si mai romantic decat predecesorul sau, pentru a nu mai vorbi despre roza de aur a distributiei, care i-a reunit intr-o echipa imbatibila pe actorii Geen Hackman (Lex Luthor), Christopher Reeve (Clark Kent/Superman), Terence Stamp (generalul Zod), Ned Beatty (Otis), Sarah Douglas (Ursa), Margot Kidder (Lois Laneeste) si Jack O’Halloran (Non).

 

1. „The Dark Knight” (2008)

Succesul spectaculos de care s-a bucurat acest film prezinta o caracteristica aparte – dincolo de dinamicile sale si de farmecul de necontestat al lui Christian Bale in rolul Batman, a impus la scara globala replici care sunt si azi pronuntate in diferite contexte, gratie inspiratiei geniale a regizorului si scenaristului Christopher Nolan:

Daca te pricepi cu adevarat la ceva, nu o face niciodata gratis”;

Fie mori ca un erou, fie traiesti suficient de mult incat sa te vezi devenind ticalos”;

Acesta este eroul pe care orasul nostru il merita, dar nu si cel de care ar avea nevoie chiar acum”;

Anumiti oameni nu sunt pur si simplu interesati de logica. Nu pot fi cumparati, ameninatati, motivati sau convinsi – vor doar sa vada lumea intreaga mistuita de flacari”…

 

Curiozitati, nedumeriri si pareri exprimate de critici

Nu toate filmele patronate de DC s-au bucurat insa de-a lungul timpului de aprecieri imbucuratoare: criticii nu au ezitat sa indrepte degetul lor acuzator in directia unor productii ce nu s-au ridicat catusi de putin la inaltimea asteptarilor publicului.

Cele mai dezamagitoare astfel de proiecte s-au demonstrat

  • Steel” (1997) cu Shaquille O’Neal in rolul principal,
  • Catwoman (2004) cu Halle Berry pe post de felina
  • Superman IV: The Quest for Peace” (1987), cu Christopher Reeve in straiele protagonistului.

 

O curiozitate aparte este legata insa de o productie relativ proaspata a laboratoarelor DC: „Aquaman”. Filmul s-a bucurat de succes si a inregistrat excelente comentarii din partea criticilor si publicului deopotriva, dar surpriza neplacuta a luat nastere din pricina atacurilor lansate de criticii ce au insinuat ca Nicole Kidman nu are varsta potrivita pentru a interpreta personajul feminin „Atlanna”.

In teorie, cum Nicole Kidman avea la data filmarilor 51 de ani iar Jason Momoa (Acquaman) aproape 40, au fost exprimate nedumeriri cu privire la diferenta prea mica de varsta intre o mama si un fiu, asa cum prevedea scenariul, lucru care a declansat o reactie prompta din partea vedetei:

„E ca si cum ai cauta un nod in papura. In universul super-eroilor acest aspect este lipsit de insemnatate. Atlanna nu imbatraneste!”, a declarat Kidman cu nonsalanta.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 404 times, 1 visits today)

1 thought on “Top 10 cele mai bune filme DC Comics”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.