O viata mai bine organizata, care ne poate asigura justa doza de echilibru intre activitatile de zi cu zi si timpul destinat odihnei, constituie o prerogativa specifica dinamicilor epocii moderne, in care eficienta apeleaza la tehnologie pentru a-si spori valoarea.
Omul a invatat de-a lungul timpului sa se foloseasca de orice avantaj pentru a obtine beneficii, iar istetimea sa l-a purtat catre frontiere de vis – azi, mai mult ca oricand, indraznim sa alcatuim proiecte si sa fixam obiective indraznete, fara a mai pierde timpul cu indoiala insuccesului sau cu discutabilul „Plan B”.
In ajutorul nostru se precipita cu frenezie ploaia meteoritica a aplicatiilor tehnologice pe care nu le mai pot ignora nici chiar cei mai inversunati paladini ai traditionalismului, oferindu-ne optiuni din cele mai variate pentru reducerea nivelului de stress, pentru a castiga timp, bani si nu in ultimul rand, sanatate si longevitate.
O viata mai bine organizata – aplicatiile ce-ti vin in ajutor
De la „Yoga for Insomnia” si pana la „Emotion Sense”, „Lose Weight”, „Diet Doctor” sau „Better Look”, tehnologia a invatat sa se ocupe de mai orice detaliu legat de starea de sanatate si de de cea emotiva a omului, precum si de imaginea sa – o componenta demna de luat in seama intr-o societate in care factorul estetic nu poate fi neglijat.
Dar si categoria aplicatiilor ce vizeaza chestiuni practice este deosebit de bine reprezentata – cu o simpla ocheada putem verifica la nivelul propriului smartphone previziunile meteo, harti orientative, trasee, distante, caracteristici tehnice specifice unui domeniu anume, putem efectua calcule sofisticate sau ne putem imbunatati productivitatea la locul de munca.
Sa nu uitam insa de componenta financiara a argumentului – un element in jurul caruia pivoteaza interesele si proiectele noastre de viitor: avem aplicatii bancare, acces non-stop la stiri si informatii de ultima ora, baze de date, cumparaturi online la cel mai avantajos pret, statistici din lumea finantelor, cursuri valutare, portofel online, training dedicat, asistenti virtuali de tot soiul si in toate limbile.
Nu putine sunt dispozitivele electronice care afiseaza azi in lista aplicatiilor favorite, iconite de tipul „Mint”, „You Need a Budget”, „Wally”, „Acorns” sau „Robinhood”.
Placutul si utilul – cum pot fi condimentate tehnologic
Cei ce reusesc sa exercite in viata profesia indragita se pot considera cu adevarat norocosi – ce poate fi mai stimulant decat sa faci mereu ceea ce-ti place si sa mai fi si platit pe deasupra?!? Dar nu toata lumea are parte de un astfel de deznodamant fericit cand e vorba de munca si de posibilitatea de a-si plati facturile…
E surprinzator modul in care tehnologia reuseste sa-si vare coada pana si in teritoriul spinos al acestei chestiuni: azi avem la dispozitie aplicatii menite sa ne invete sa vedem partea plina a paharului chiar si atunci cand acesta este opac.
Exista aplicatii care ne stimuleaza sa obtinem rezultate optime in orice tip activitate am desfasura, incurajandu-ne sa intram in competitie cu noi insine, sa dedicam ceva timp programelor de automotivare, sa ne fixam obiective, sa gandim pozitiv-constructiv si in fine… sa mancam o balena intraga, muscatura dupa muscatura.
Cele mai populare astfel de instrumente virtuale poarta denumiri cat se poate de sugestive, cum ar fi de pilda cele dedicate gestiunii timpului – „Buffer”, „Hours”, „Pushbullet”, „Trello” sau „1Password” – sau cele pentru mentinerea concentrarii – „Strides”, „Noisli”, „Whiteroom”, „Siteblock” sau „Forest”.
Toate au la baza cam acelasi principiu fundamental: atata vreme cat reusesti sa stropesti cu ceva sare si piper ceea ce faci, pana si cele mai de rutina activitati pot deveni interesante, iar daca la sfarsit ne alegem si cu ceva satisfactii – profesionale, morale si/sau materiale – cu atat mai bine.
Cu alte cuvinte, asa cum afirma Cristiano Carli in volumul sau intitulat „Buon lavoro. Se non puoi evitarlo, rendilo facile” – intr-o traducere aproximativa insemnand „Spor la treaba. Daca nu poti evita munca, fa-o mai usoara!” – un concept pe care italienii il experimenteaza de secole cu o tenacitate demna de toata stima.
Arta, moda si divertisment in ambient hi-tech
Pe cat de incantati sunt unii de utilitatea aplicatiilor practice in domenii tehnice, stiintifice, investigative, medicale sau sportive, pe atat de recunoscatori tehnologiei sunt si cei ce-si dedica o mare parte din timp pasiunilor si divertismentului – doi vectori transformati adesea in veritabile profesiuni, de pe urma carora se inregistreaza castiguri fabuloase.
Lumea artei, a modei, a abilitatilor culinare si a divertismentului de orice gen, cunosc in ultima perioada dinamici efervescente, alimentate din plin de suvoiul de nestavilit al aplicatiilor dedicate – un veritabil cantec de sirena la care nimeni nu rezista cand vine vorba de pasiuni, spectacol si distractie.
De la aplicatiile care ne promit insusirea regulilor de aur in domeniul picturii, sculpturii, muzicii, fotografiei, artei culinare si in general a mai oricarei alte forme de arta, pana la cele destinate propriului look, tinutei si shoping-ului la moda, gasim in universul web absolut tot ceea ce ne trece prin cap (chiar daca rezultatele nu sunt totdeauna la nivelul asteptarilor noastre).
Fie ca apeleaza la „FashionFreax”, „Glanse”, „Virtual MakeUp”, „Stylicious – Closet Organizer” sau „ASAP54”, fashionistele sunt azi dependente de smartphone pentru a fi la curent cu trendurile glamour, iar pasionatii de arta culinara consulta cu frenezie la randul lor, matricile generoase in informatii apetisante numite „Anova Culinary”, „Cookpad”, „Joule”, „Seasonal Food Guide” sau „Tasty”.
Topul celor mai apreciate aplicatii in domeniul artelor include nume sonore precum „Artsy”, „Brushes”, „Typendium”, „Field”, „Loop”, „Keezy” sau „Glitche”, iar cel dedicat licitatiilor in acest sector e la fel de bine reprezentat: „Bidjs”, „Easy.Auction”, „BiddingOwl”, „Merkeleon” sau „Auction-Tracker”.
Dar cu siguranta cel mai bogat sipet cu nestemate in acest context este cel al lumii divertismentului, jocurilor, filmelor si muzicii – un veritabil corn al abundentei, pe tronul caruia s-a instalat de o buna bucata de vreme instrumentul-rege „YouTube” – destinat, in mod paradoxal, la lansare, sa-si adjudece rolul de site de intalniri pentru cei ce-si cautau sufletul-pereche.
Imagini, design si creativitate – de la fotografie la album
Universul fotografiei cunoaste azi o infloritoare evolutie gratie tehnologiei si facilitatilor pe care aceasta le pune la dispozitia celor ce adora sa surprinda „imagini inimaginabile”, aflandu-se la locul potrivit in momentul potrivit, dar si a celor ce iubesc pur si simplu filmul, animatia si scenografiile.
Cele mai ravnite aplicatii in momentul de fata in acest domeniu se intrec in performante, iar lista lor nu e catusi de putin limitata: „Snapseed”, „Photoshop”, „MuseCam”, „Qwik”, „PicLab” sau „Handy Photo” – pentru a enumera doar cateva din acestea.
Platformele la nivelul carora utilizatorii pot incarca continuturi din cele mai variate rasar pe zi ce trece precum ciupercile dupa ploaie, iar retelele de socializare lucreaza silentios dar fara odihna, la proliferarea acestora intr-un spatiu in care omul nu va intalni nicicand frontiere de netrecut.
Ingeniozitatea conceptului de „cloud computing” permite azi amplasarea tuturor resurselor disponibile pe net, partajandu-le si stocandu-le dupa bunul plac undeva, intr-un taram extensibil la infinit, al informatiilor si aplicatiilor de orice fel – paradigma ce se potriveste precum o manusa pe profilul utilizatorului vesnic grabit si dornic sa obtina raspunsuri imediate la problemele sale, sau sa identifice solutii pentru anumite sarcini pe care le are de indeplinit.
Ca orice paradigma si aceasta ofera la randul sau avantajul de a organiza cu rapiditate o cantitate imensa de informatii pentru a le utiliza in mod eficient, desi adeptii conservatorismului sustin ca realitatea virtuala ne sileste sa ne focalizam atentia asupra a ceea ce are ea de oferit, limitandu-ne astfel perspectiva asupra lumii reale in care traim.
De ce iubim aplicatiile?
Iubim aplicatiile pentru ca ne fac viata mai usoara, pentru ca ne ajuta sa ne miscam rapid in hatisul chestiunilor complicate cu care ne bombardeaza viata, pentru ca ne dau raspunsuri pertinente la ceea ce ne framanta, pentru ca sunt vesnic la indemana fara sa dea semne de plictiseala sau de oboseala, costa putin sau nimic si nu in cele din urma… pentru ca exista.
Ele fac parte de acum din viata noastra, asemenea unor extensii ale propriilor noastre personalitati sau asemenea unei forme de inteligenta artificiala dispusa sa ne asiste oriunde si oricand, fara sa astepte ceva recompense la schimb.
Iubim aplicatiile pentru ca nu ne cicalesc, nu ne ocupa spatiul personal si nu miros urat, pentru ca nu cer de mancare si nu se plang cand le abandonam pentru altele, mai tinere si mai performante.
Si le mai iubim pentru ca sunt promisiuni pentru un viitor mai bun si mai bogat in oportunitati pentru om – parintele, amicul si entitatea-model care le-a creat, le-a imbunatatit si le-a oferit cu simplitate semenilor sai, intr-un gest de fireasca manifestare a dorintei pentru mai bine.
Le mai iubim si pentru ca, in sens metaforic desigur, la randul lor si aplicatiile nutresc o serie de „sentimente benefice” pentru noi, fiindu-ne fidele, daruindu-ne tot ceea ce au ele mai bun si punand umarul la realizarile noastre pana in ultimul ceas al vietii lor.
Si pentru a incheia pledoaria, am putea adauga faptul ca tot aplicatiile sunt cele ce aprind in mintile creative speranta de a realiza proiecte din ce in ce mai indraznete si mai pline de stralucire, menite sa condimenteze viata generatiilor viitoare cu tot ceea ce este mai fascinant si mai incantator pentru ochi si pentru suflet, deopotriva.
Bibliografie:
- Carli, Cristiano – „Buon lavoro. Se non puoi evitarlo, rendilo facile”, 2014;
- Edwards, Eric – „Mindfulness e programazione Mentale. La chiave per l’evoluzione, la realizzazione e l’affermazione di se stessi”, 2017;
- Capozzi, Giusy – „Tre app per stare bene e vivere meglio”, 2017;
- Moore, Ben & Eddy, Max – „The 100 Best Android Apps for 2019”, 2019.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5