Tigrul cu dinti sabie - smilodonul

Tigrul cu dinti sabie – smilodonul

.Tigrul cu dinti sabie – smilodonul –  este una dintre cele mai cunoscute animale preistorice. Acesta traia in epoca gigantilor impreuna cu mamutul lanos. Ragetul tigrului se auzea in acele vremuri apuse din vestul Americii de Nord pana in America de Sud. Au fost numiti asa pentru caninii enormi pe care ii posedau si care faceau din ei cele mai ucigase feline.

In ciuda numelui sau, tigrul cu dinti sabie nu face de fapt referire la tigrii moderni. Acestia sunt gasiti azi in toate junglele din Asia. Se crede ca tigrul cu dinti sabie ar fi strabatut pasunile, padurile si campiile deschise pe tot parcursul Americii de Nord si de Sud.

Tigrul cu dinti sabie – smilodonul

Smilodonul (cunoscut in mod eronat si ca tigrul cu dinti sabie) a fost o specie de felina, cu colti tip pumnal. A trait cu 1,6 milioane — 10.000 de ani in urma, pe teritoriul Americii de Nord. Smilodonul era un pradator de temut, care putea ataca individual bizoni diluviali, camile, antilope, cerbi si cai salbatici. In grupuri mari, acesti tigri atacau cu succes chiar rinoceri si mastodonti. Fosile au fost descoperite in Asia, Africa si America de Sud. In ciuda numelui, nu era un tigru si multi specialisti pun la indoiala si faptul ca ar fi fost o felina.

Tigrul cu dinti sabie - smilodonulTigrul cu dinti sabie – smilodonul este una dintre cele mai cunoscute animale din epoca de gheata, dar este foarte putin cunoscut in realiate. Despre ei se crede ca au disparut cu 10.000 de ani i.e.n. Caninii sai monstruosi ar fi putut ajunge la mai mult de 7 cm in lungime si au fost capabili sa aplice rani mortale printr-o singura muscatura.

Din pacate, culoarea tigrului cu dinti sabie este necunoscuta. Se crede ca ar putea fi de o culoare asemanatoare cu a leului modern gasit azi peste tot in Africa (si de care ar putea fi stans legat, sustin unii cercetatori). Tigrul cu dinti sabie a avut, de asemenea, un corp puternic, musculos. Asta inseamna ca ar fi putut prinde rapid viteza. S-ar fi putut napusti asupra prazii inainte de a folosi dintii sub forma de cutit pentru a provoca muscatura fatala.

In acelasi mod ca si felinele din zilele noastre moderne, tigrul cu dinti sabie a fost un animal carnivor. Ar fi fost cel mai dominant pradator din cadrul ecosistemului sau. Marile animale ierbivore, cum ar fi cerbul si bizonii ar fi fost cea mai comuna prada a smilodonului. Impreuna cu gigantii ocazionali, cum ar fi un mic mamut lanos, insa pana la urma dieta lor e doar presupusa. 

Tigrul cu dinti sabie – smilodonul ar fi fost cel mai feroce si, prin urmare, cel mai de succes pradator in cadrul mediului sau si printre animalele preistorice de pe campiile americane. Oamenii sunt considerati a fi fost cauza cea mai probabila pentru disparitia acestor enorme feline. Mai mult de 2.000 de schelete de smilodoni au fost gasite  in gropile de tar din apropiere de Los Angeles.

Ca si in cazul felinelor moderne, tigrul cu dinti sabie ar fi operat in lunile mai calde de la inceputul primaverii. Dupa o perioada de gestatie, care ar fi putut dura pana la 8 luni, femelele smilodon puteau da nastere la o medie de 3 pui pe pereche. Nimic nu se stie despre puii smilodonilor, dar acestia s-ar fi putut naste orbi ca puii de felina de astazi.

Tigrul cu dinti sabie  se crede ca a disparut cu mai mult de 12.000 de ani in urma. Asta s-a intamplat cand primii colonisti, stramosii omului modern au sosit in America.  Asadar au intrat in competitie directa cu aceasta specie pe cale de disparitie. Desi schimbarile climatice ar fi putut de asemenea fi cauza disparitiei lor insa ne lipsesc detaliile.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 10,310 times, 1 visits today)

7 thoughts on “Tigrul cu dinti sabie – smilodonul”

  1. Aceste informatii despre diferite specii de animale,despre neanderthalieni,(etc),sunt foarte bune pentru cunostintele
    generale ale unui copil si de ce nu al unui adult.
    Trebuie sa stim cat mai multe informatii despre orice pentru a putea realiza ceva in viata.
    Oamenii care isi doresc sa realizeze ceva in viata trebuie sa fie un exemple pentru orice om.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.