Romanul „Fire & Blood”, de George R.R. Martin, disponibil si in limba romana (Foc si Sange), face parte din seria volumelor incluse in seria „A Song of Ice and Fire” (Cantec de gheata si foc), aflandu-se la baza scenariului destinat noului serial fantezist „House of the Dragon”.
Este vorba in esenta despre un prequel la splendida serie „Urzeala Tronurilor”, istorisind evenimente desfasurate cu doua-trei secole inainte de intriga serialului care a cucerit deja publicul pasionat al genului din lumea intreaga.
In realitate, pe coperta romanului se regaseste chiar un detaliu explicativ si descriptiv totodata, menit sa stabileasca in mod clar, vremurile si conjuncturile de desfasurare a actiunii: „Cu trei sute de ani inainte de „A Game of Thrones, dragonii guvernau in Westeros”.
Surse de inspiratie pentru Casa Dragonului: „Fire & Blood”, de Gorge RR Martin
Dragonii sunt insa un simbol asociat Casei Targaryen si dinastiei intemeiate de aceasta, protagonista indiscutabila a unor evenimente spectaculoase ce au trasat cursul istoriei in intreaga lume imaginara creata de George R.R. Martin.
Ideea a avut darul de a da startul unei veritabile curse de natura polemica, atat din pricina faptului ca intrigile sunt inversate din punct de vedere cronologic, fiindu-ne prezentate mai intai cele din „Urzeala Tronurilor” pentru ca mai apoi autorul sa ne invite la o intoarcere in timp pentru a ne prezenta chestiuni ce au precedat aceste evenimente cu sute de ani.
Criticile au urmat doi vectori orientati in directii opuse: anumiti analisti au ridicat in slavi „Fire & Blood”, socotindu-l „o opera de o desavarsita valoare inscrisa in categoria fanteziilor epice”, in timp ce altii au catalogat romanul drept „o naratiune seaca despre un subiect lipsit de importanta”.
Mai mult decat atat: opiniile cusurgiilor au flagelat cu asprime „lipsa de inspiratie” a autorului, sustinand teoria avansata de David Levesley, potrivit careia „George R.R. Martin, nefiind in masura sa ofere cititorilor ceva nou, savuros si cu adevarat incitant, a ales varianta unui roman insipid despre suveranii Targaryeni, care detin un unic element captivant, exploatat pana la refuz: dragonii” (2018).
Pentru un „roman insipid” totusi, „Fire & Blood” s-a demonstrat suficient de captivant pentru a cuceri in graba milioane de pasionati ai genului, a oferi baze solide pentru scenariul unui nou serial asteptat cu infrigurare (House of the Dragon) si a constitui la randul sau sursa de inspiratie pentru sectorul gaming, lumea muzicala si cea a benzilor desenate, deopotriva.
Ce anume s-a aflat la temelia impulsului creativ al autorului?
Urmand sirul cronologic al marturisirilor oferite de George R.R. Martin, dorinta de a crea un roman care sa reflecte evenimente istorice petrecute inainte de „Urzeala Tronurilor” a luat nastere gratie unei pasiuni aparte pentru perioada Evului Mediu care a marcat traseul evolutiv al omenirii cu adevarat.
Plasand insa intriga intr-un cadru imaginar, bogat in elemente fantastice si marcat de o puternica aura legendara, autorul transforma totul intr-o aventura de proportii gigantice, in miezul careia se situeaza deseori episoade inspirate din istoria reala a oamenilor, asupra carora aplica formatul unor supereroi stilizati, desprinsi parca din benzile desenate.
„Evul Mediu, indeosebi in perioada sa timpurie, a avut darul de a oferi un patrimoniu enorm de argumente ca surse de inspiratie pentru romancieri clasici sau moderni, dar opera lui George R.R. Martin se distinge printr-o originalitate fara precedent: plasmuirea unei lumi fantastice, in care orice este posibil, dar care se potriveste ca o manusa pe profilul istoric al civilizatiei noastre, in ciuda multitudinii elementelor si creaturilor magice specifice basmelor”, scria Hugo Rifkin in materialul sau intitulat „Review: Fire & Blood by George R.R. Martin – a dire prequel to Game of Thrones” (2018).
Poate ca tocmai aceasta particularitate a contribuit la succesul enorm de care s-a bucurat intreaga serie „Cantec de gheata si foc”, iar faptul ca „Fire & Blood” a aparut dupa ce ne-am delectat cu „A Game of Thrones”, reflecta tocmai spectaculosul interes pe care publicul l-a manifestat in legatura cu personajele acestuia si indeosebi pentru cele apartinand Casei Targaryen.
„Era necesara istorisirea trecutului acestei importante familii si particularitatile legate de dinastia pe care au instaurat-o, intrucat au schimbat cursul istoriei in Westeros si asta nu numai gratie faptului ca detineau dragoni…”, a precizat autorul intr-un interviu acordat WTTW News (2021).
Mitologia asiatica si elemente ale acesteia exploatate in „Fire & Blood”
Prezenta dragonilor in contextul narativ al romanului „Fire & Blood” dezvaluie una din sursele de inspiratie mai putin exploatate in literatura contemporana: mitologia asiatica.
Prezent atat in cultura nipona, cat si in cea chineza, dragonul nu este o creatura malefica si vicleana, asa cum se regaseste in cultura persana, elena sau celtica, ci este asociat indeosebi unor elemente pozitive, care includ inteligenta, devotament, temeritate si caracter puternic.
Acest lucru creaza insa o antiteza cu sursa initiala de inspiratie provenita din istoria medievala a omenirii, intrucat in epoca respectiva, simbolismul traditional asocia dragonul cu mania, invidia si tradarea, ca sa nu mai vorbim despre fenomenele naturale cu efecte catastrofice, precum incendiile de proportii, inundatiile, furtunile puternice sau cutremurele si alunecarile de teren.
Potrivit legendelor relatate in „Fire & Blood”, dragonii Targaryenilor provin „din Orient”, mai exact dintr-o zona apartinand arhipelagului „Insulelor de Jad”, care amintesc tocmai de insulele nipone prezente pe harta Terrei.
In vremuri stravechi, cei dintai dragoni ajunsi in teritoriile anticului Imperiu Valyrian, au fost intampinati de o civilizatie infloritoare, puternica si insetata de expansiune, asadar suficient de aroganta si ingenioasa pentru e nu se sfii sa-i captureze si sa-i transforme in temute instrumente de lupta, eficiente mijloace de transport si nepretuite resurse pentru asigurarea suprematiei.
„Dominatorii de dragoni” apartinand Casei Targaryen isi regasesc corespondenta in cultura asiatica in figurile unor zeitati care stapanesc apele, vazduhul sau profunzimile abisale ale pamantului – un aspect ce confera liderilor protagonisti din „Fire & Blood” caracteristici deosebite, care-i disting fara indoiala in randurile tuturor natiunilor prezentate in roman.
Benzile desenate ca izvor de inspiratie: oamenii au nevoie de supereroi
Fascinatia fata de benzile desenate a avut darul de a inspira multi autori de literatura de-a lungul anilor, iar conceptul potrivit caruia „oamenii au nevoie de supereroi” s-a demonstrat cat se poate de generos in acest context.
In opera lui George R.R. Martin regasim insa un gen de supereroi cu totul si cu totul deosebiti – atat cei pozitivi cat si cei carora li se atribuie un rol malefic, distrugator – eroi care nu detin veleitati de mutanti, ci pur si simplu dezvolta calitati cu neputinta de dobandit de catre o persoana obisnuita.
Targaryenii sunt capabili sa construiasca o legatura speciala cu dragonii lor, pe care-i conduc in zbor catre pericole infruntate cu temeritate – o caracteristica ce fascineaza omul din cele mai vechi timpuri si un argument exploatat din plin in lumea literara si cinematografica, deopotriva.
E suficient sa amintim de succesul inregistrat de pilda de celebrul „Avatar” (2009), unde regasim o situatie similara, desi amplasata intr-o galaxie indepartata si intr-un viitor ipotetic, imaginat de James Cameron in salsa SF, pentru care publicul nu a incetat sa astepte cu infrigurare o continuare.
Arborigenii umanoizi de pe luna Pandora planetei Polyphemus din sistemul stelar Alpha Centauri au si alte caracteristici in comun cu Targaryenii: inteligenta vie, temeritate si abilitati de luptatori, neutilizate insa in slujba intentiilor expansioniste, ci pentru a-si apara teritoriul invadat de oameni, cultura si modul de viata.
Dar George R.R. Martin nu a ascuns nicicand interesul sau viu pentru supereroi:
„…in ceea ce priveste conceptul potrivit caruia oamenii au nevoie de supereroi, ma declar de acord in buna masura, darcred ca este necesara orientarea catre un gen de personaj aparte, care nu a fost portretizat inca…”.
Interesant este insa faptul ca personajele create de Martin, intr-un fel sau altul, imprumuta vesnic cate ceva din profilul supereroilor cu care eram familiarizati deja, dar nu concomitent si nu cumulativ.
Asadar maestrul a respectat valorile propriei sale convingeri declarate cu tarie, creand un nou arhetip de supererou, perfect ambientat in universul fanteziei epice de proportii gigantice pe care si- a imaginat-o.
Fictiuni istorice magnifice ca sursa de insipratie
Intr-o recenzie cu adevarat analitica, realizata in 2018 de catre criticul britanic Dan Jones, se aprecia ca „…in asteptarea unui final interesant al seriei „ A Game of Thrones”, George R.R. Martin a propulsat in spatiu un prequel cu valoare de capodopera: un hibrid intre legenda populata apartinand istoriei medievale timpurii a omenirii si universul fantastic al fictiunii pure: „House of the Dragon”.
Iata asadar o noua paralela intre istoria Evului Mediu timpuriul al omenirii si matricea soficticata a universului fantezist creat de imaginatia si condeiul autorului.
„Acest prequel este cat se poate de inspirat: George R.R. Martin a plamadit un aluat care imprumuta sufiecient carburant de violenta medievala pentru a-si face fanii fericiti si a alimenta setea lor de suspans, actiune si implicare sentimentala, deopotriva…”, afirma analistul britanic (2018).
Nadajduind ca nu vor interveni alte evenimente neasteptate care ar putea pune bete in roate lansarii seriei „House of the Dragon” in prima parte a anului viitor, fanii genului isi pregatesc deja canapelele confortabile in fata televizoarelor maxi-dispaly, pentru a savura din plin farmecul acestui nou fiction, ce se anunta cat se poate de fascinanat si de eclectic incat sa satisfaca gusturile unei largi plaje de spectatori, pe mai toate meridianele lumii…
Bibliografie:
- Franich, Darren – „George R.R. Martin’s Fire & Blood is a great, big, imperfect pile of story: EW review”, 2018;
- Rifkin, Hugo – „Review: Fire & Blood by George R.R. Martin – a dire prequel to Game of Thrones”, 2018;
- Jones, Dan – „Review: Fire & Blood by George R. R. Martin — the Game of Thrones prequel is a masterpiece of popular historical fiction”, 2018;
- Patten, Dominic & Andreeva, Nellie – „Game Of Thrones’ Prequel House of the Dragon Gets Straight To Series Order From HBO”, 2019.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5