Superstitii de Sfanta Maria

Sarbatoarea de Sfanta Maria Mare sau Santamaria, cunoscuta si ca Uspenia si Ziua Marinei reprezinta sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului la crestini, atat ortodocsi cat si catolici.

Cu aceasta ocazie exista foarte multe traditii su superstitii.

Sarbatoarea Maicii Domnului – veche sarbatoarea pagana

Astfel, exista o anumita planta cunoscuta popular drept “palma Maicii Domnului”, iar fetele care se spala cu apa de busuioc in aceasta perioada sunt ajutate de Fecioara sa-si gaseasca alesul. Superstitiile se refera in general culesul plantelor de leac de catre fecioare si la un presupus maritis daca respectivele fete tinere culeg anumite plante din inima padurii. Aceasta sarbatoare facea practic trecerea in vechime intre vara si toamna. Astfel, barbatii schimba palaria pe caciula, se potrivesc randuielile culesului de struguri, incep targurile si iarmaroacele de toamna. Totodata, exista semne prevestitoare pentru sosirea toamnei – daca trandafirii infloresc in aceasta perioada e clar ca va urma o toamna lunga.

Tot in aceasta perioada fetele isi cos costume albe in zonele rurale pregatindu-se pentru pelerinaj.

Sfanta Maria este numita Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata. Maica Dumnezeului nostru, mai cinstita decât Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decât Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvântul ai nascut.

Aici se face referire la nasterea miraculoasa, zamislirea din Sfantul Duh.

Sarbatoarea Sfintei Marii la greci

Sarbatoarea mai este tinuta cu mare fast si festivale religioase si la greci.

Ziua se cheama Panaghia si este cel mai mare eveniment religios din intreaga Grecie dupa Pasti si Craciun.

Pentru greci Sfanta Maria este Fecioara protectoare a tuturor oamenilor si o cinstesc mai presus de orice sfant. Ea este invocata sa infaptuiasca miracole in aceasta zi sacra. Fiecare orasel sau sat are o biserica cu hramul acesteia. Mii de pelerini se inghesuie in fiecare an pe insula Tinos din Ciclade pentru a o slavi si preamari.

Se crede ca Fecioara are puteri supranaturale. Astfel, in Rodos se zice ca a tranformat doua vase de pirati sangerosi in piatra devenind astfel insulite.

Biserica din insula a fost construita in 1822 dupa ce unei calugarite i-a aparut Fecioara Maria in vis spunandu-i ca aici vor gasi o icoana.

In fiecare colt al Greciei exista cate o poveste sau relatare despre faptele miraculoase ale Fecioarei si despre puterile ei. La 15 august, in fiecare regiune greceasca se tine un festival in cinstea ei cu specific local. Trecutul razboinic al Greciei se vede in jocurile de lupte si intrecerile de cai care au loc in aceasta perioada in nord.

Superstitii de Sfanta Maria, farmece si descantece

Obiceiuri si traditii. Praznicul Adormirii Maicii Domnului, cea mai mare sarbatoare închinata Maicii Domnului, este sarbatorita în Biserica Ortodoxa la 15 august.

Nascatoare de Dumnezeu, conform Noului Testament, Fecioara cu Pruncul este sfanta la romani. Personaj divin, imputernicit cu puteri miraculoase.

Fecioara Maria sau Sfanta Maria tine locul vechilor divinitati arhaice ale pamantului. Ele nu au fost inlocuite. Sarbatorile vechi pagane raman si astazi. Dar au imbracat forme crestine. Toate traditiile si obiceiurile ce se tin la sate sunt pagane. Cu ocazia acestei sarbatori le putem vedea o parte din substrat.

Printre acestea, superstitiile de Sfanta Maria. Ele ocupa o arie foarte mare. Sunt raspandite in intreaga tara. In Moldova, Muntenia, Ardeal, Banat si Bucovina. In partile de munte acestea raman autentice.

Farmecele si descantecele de Sfanta Maria sunt considerate a avea mare putere.

Si Biserica Catolica sarbatoreste pe Maica Domnului in aceeasi zi. In Evanghelii nu exista foarte multe date. Inainte sa moara, Iisus i-a trimis pe Arhanghelul Gavril sa o aduca la el.

Astfel are loc ridicarea la ceruri a Sfintei Marii

 

Obiceiuri si traditii de Sfanta Marie

 

Sfânta MARIA. Adormirea Maicii Domnului. Se crede la sate ca cine spala rufe sau face alte munci manuale va avea ghinion. La fel cine se tunde,

In aceasta zi de sarbatoare, 15 august, este ultima zi cand se pot culege plante miraculoase. Se crede ca ele pot trata diverse boli. Dar pot fi folosite si la descantece.

De Adormirea Maicii Domnului trebuie sa fii o gazda buna si nu e bine sa te scalzi in rauri de munte.

Nu ai voie sa te tunzi de SF MARIA 2017. Acest lucru este valabil atat pentru femei cat si pentru barbati. In cazul barbatilor, daca se tund si arunca parul la gunoi, risca sa cheleasca.

 

Adormirea Maicii Domnului – nici fecioara, nici fara de pacat

 

adormirea maicii domnului

Exista mai multe versiuni despre Adormirea Maicii Domnului. Unele surse crestine afirma ca s-a petrecut cu trei zile inaintea mortii. Altii afirma ca s-a intamplat in mormant.

Alte surse vorbesc despre rapirea trupului de Sfntii Petru si Pavel.

Adesea, zeii pagani erau infatisati ca nascuti din zeite virgine. Ca rezultat al atingerii unei raze de soare. Nascutul era infatisat ca un copil la sanul mamei sale. Un zeu al soarelui.

Asadar, imaginile crestine de astazi erau prezente din Egipt pana in China. Chiar romanii aveau o fecioara numita Vesta. Ea era venerata de fecioare ce isi pastrau castitatea timp de 30 de ani.

Insa Maria nu era nici virgina, nici lipsita de pacat. Insa ea devine un fel de a doua Eva. In constructia ei mitologica se afla si elemente demne de Artemis sau Diana.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 968 times, 1 visits today)

1 thought on “Superstitii de Sfanta Maria”

  1. Pingback: Fecioara Maria nu era virgina | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.