Sunt pe cale de disparitie: vizitati-le cat mai repede!

Locuri incantatoare din diverse colturi ale lumii, gazduind obiective turistice care atrag ca un cantec de sirena vizitatori de pretutindeni, risca sa dispara pentru totdeauna, fie din pricina turismului exacerbat, fie al poluarii sau a lipsei de educatie a celor ce le exploreaza.

 

Obiective turistice celebre, pe cale de disparitie

 

Din nefericire nu putine sunt aceste cazuri in care locuri ce detin o uriasa valoare simbolica se inscriu in categoria celor pe cale de disparitie, din pricina ignorarii avertismentelor specialistilor in legatura cu zilele lor numarate.

 

Stanca Ayers, satelitul natural al Pamantului?

Unul din cele mai elocvente exemple in acest context este constituit de faimosul Ayers Rock – muntele australian sacru pentru arborigenii locali, una din destinatiile cele mai „vanate” de catre turisti.

Este vorba despre cel mai impunator masiv rocios din Australia – un veritabil simbol pentru aceste meleaguri, inscris in lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din anul 1987.

Acesta se regaseste in teritoriul federal al Northen Territory, la circa 450 de kilometri de cea mai apropiata localitate, Alice Springs.

Ceea ce mii si mii de vizitatori admira insa in fiecare an in acest loc, este doar a douazecea parte din masiva formatiune rocioasa, cea mai mare parte a acesteia fiind ascunsa sub pamant. Uluru Ayers Rock de fapt, masoara 380 de metri inaltime la suprafata, in timp ce in profunzimi se ascund… 7 kilometri, asemenea unui iceberg, dar fara pic de gheata.

Potrivit unor teorii elaborate de o serie de oameni de stiinta, aceasta stranie formatiune ar putea constitui ramasitele unei satelit natural al Pamantului din vremuri imemorabile, fiind extrem de asemanatoare lunii martiene Phobos, care ar fi cazut in acest loc cu circa 3,5 miliarde de ani in urma.

Miturile si legendele referitoare la acest misterios monolit sunt alimentate si de numeroasele picturi rupestre pe care le detine si care confera valente religioase puternice in regiune.

Desi vizitatorilor li se solicita cu insistenta sa nu escaladeze monolitul si pe cat posibil, sa nu fotografieze anumite puncte marcate de o profunda incarcatura spirituala, tentatia de a face tocmai pe dos pare sa fie mai puternica decat bunul simt.

 

Roma, Cetatea Eterna pe cale de disparitie?

Roma, „Cetatea Eterna”, la randul sau, se inscrie pe lista obiectivelor turistice care risca o degradare cumplita, mai cu seama atunci cand vine vorba despre Colosseum – simbolul indiscutabil al epocii grandiosului Imperiu Roman, expus unei avalanse de riscuri: de la simplul furt al pietrelor si decoratiunilor proprii si pana la transformarea sa intr-o imensa groapa de gunoi.

Semnalul de alarma a fost lansat deja de catre Richard Owen, corespondent al Times, care sublinia faptul ca in pofida unei atente supravegheri din partea autoritatilor locale, obiectivul continua sa se degradeze vizibil pe zi ce trece.

 

Piramidele din Giza

Misterioasele piramide din Giza se confrunta si ele cu problema turistilor lipsiti de educatie, care lasa in urma lor semne ale unei incredibile nerozii, de la graffiti la guma de mestecat lipita pe pereti si de la coji de banane aruncate prin unghere, la cioplirea marginilor de piatra, pentru a purta acasa fragmente pe post de suvenir…

 

Lista neagra este insa mult mai lunga si tinde sa se incarce pe zi ce trece cu tot mai multe nume sonore, precum Colonia din Germania sau Portul Mazzaron din Spania.

 

Atena si Creta risca desertificarea

Leaganul civilizatiei antice elene detine si el destinatii ce par sa aibe aceeasi soarta: Atena si Creta risca pur si simplu desertificarea – un fenomen definit de specialisti drept:

complex si ireversibil, prin transformarea treptata a zonelor respective in arii marcate de secete devastatoare, din pricina schimbarilor climatice si a supraexploatarii derivate din activitatile oamenilor”.

 

Valea din Kathmandu in Himalaya

Valea din Kathmandu, in Himalaya, este luata cu asalt in ultimii ani de catre turisti, cu efecte teribile pentru intreaga zona, in timp ce cicloanele repetate care se abat asupra celui mai mic stat indian, Goa, cu splendidele sale plaje de vis, devasteaza treptat si acest colt incantator al lumii.

 

Reciful Taj Coral din Maldive

Tot astfel, Taj Coral Reef din Maldive, constituie un peisaj pe cale de disparitie, din pricina eroziunii barierei de corali – un fenomen caruia cercetatorii nu reusesc cu nici un chip sa-i puna stavila, in ciuda eforturilor sustinute de a inventa un sistem de protectie adecvat.

 

Stonehenge, condamnat de turisti

Impresionant este si comportamentul turistilor care viziteaza celebrul Stonehenge din Marea Britanie, obiectiv incadrat la randul sau in lista Patrimoniului UNESCO in 1986, luat cu asalt de tot soiul de grupuri excentrice, care organizeaza aici petreceri indoielnice, reuniuni in cadrul carora se executa ritualuri din cele mai ciudate si nu in ultimul rand, betii strasnice, aruncari de petarde si multe alte initiative de-a dreptul devastatoare pentru un loc cu o incarcatura simbolica aparte, fara egal in lume.

 

Pe primul loc in acest clasament sumbru insa, revista britanica WanderLust, plaseaza desertul Wadi Rum din Iordania, urmat de Tulum (Mexic).

 

Un pericol global pentru mostenirea generatiilor urmatoare

 

UNESCO actualizeaza frecvent lista obiectivelor care fac parte din patrimoniul umanitatii si sunt amenintate cu disparitia – operatiune ce inregistreaza in mod ingrijorator, noi si noi repere adaugate in aceasta categorie.

 

Macu Picchu, fortareata din Peru

Printre asa-numitele „new-entry” se numara si Machu Picchu, din valea Urubamba (Peru), o destinatie pe care multe persoane isi propun sa o viziteze fie si macar o singura data in viata – loc plin de mister, care se regaseste intr-un cadru natural de o frumusete rara.

Desi nu este tocmai genul de excursie lejera, avand in vedere cota inalta a obiectivului si caracteristicile zonei, amatorii de astfel de aventuri sunt sfatuiti sa se antreneze temeinic, pentru a dobandi o rezistenta fizica adecvata unei activitati de acest gen si sa se echipeze cu toate cele necesare unei veritabile expeditii riscante din multe puncte de vedere.

Din recuzita nu trebuie sa lipseasca spray-ul contra insectelor tropicale, indeosebi a tantarilor care pot lansa atacuri letale, dar si crema protectiva menita sa asigure un scut contra puternicelor raze solare, apa din belsug pentru o hidratare intensa, incaltaminte potrivita, k-way si eventuale medicamente pentru eventualul „rau de munte”.

Desi autoritatile locale atentioneaza turistii in legatura cu importanta istorica a obiectivului, interzicand cu desavarsire consumul de alimente in interiorul sitului arheologic, nu putini sunt cei ce incalca regula, trezindu-se ca au nevoie de ceva calorii in plus, epuizati de drum si de caldura, abandonand ambalaje si resturi de mancare in locuri nepermise.

 

Mont Saint Michel, celebra fortareata din Franta

Pe de alta parte, asa-numita „uzura ambientala” macina si tezaure istorice de o valoare culturala inestimabila de pe Batranul Continent, cum ar fi de pilda Mont Saint Michel din Franta – un obiectiv turistic ceva mai la indemana pentru cei ce se grabesc sa-l viziteze cat mai este inca „in picioare”, sau mai exact pana ce mareele nu-i vor macina in totalitate structura de rezistenta.

In realitate este vorba despre o micuta insula aflata in imediata vecinatate a coastei Normandiei, care gazduieste principala atractie turistica locala – Abatia din Mont Saint Michel – un edificiu de cult in stil gotico-roman, a carui constructie a demarat in secolul al X-lea, pentru a fi finalizata abia in secolul al XVI-lea, dupa indelungi modificari ale proiectului initial, dedicat Arhanghelului Mihail.

 

Turnul din Pisa

In aceeasi categorie se inscrie si celebrul Turn din Pisa, pentru a carui consolidare inca nu s-a gasit o solutie viabila, in ciuda tehnologiei ce guverneaza azi lumea arhitectilor si inginerilor constructori, invitati sa lanseze propuneri pentru a conserva un monument de arta ce dateaza din 1173.

 

Venetia pe cale de disparitie

Aceeasi trista soarta pare sa ameninte si splendorile arhitecturale ale Venetiei: Marele Canal, Palatul Dogilor, Piata Rialto, cartierul San Paolo, Gara Santa Lucia si Ghetoul Evreiesc, zone destinate sa fie inghitite treptat de apele Marii Adriatice, care si-au adjudecat fara drept de apel vechile mlastini instabile ale lagunei.

 

Strada Cavalerilor Ioaniti din Insula Rhodos

Odos Ippoton sau Strada Cavalerilor Ioaniti din Insula Rhodos, cea care conduce calatorul spre Palatul Marilor Maestri, este pavata cu piatra de rau ce dateaza din perioada 1440-1481 – odata cu trecerea timpului, anumite zone s-au degradat, dar ingustimea strazii si cladirile care o marginesc impiedica demararea unor lucrari de renovare, pentru a nu mai vorbi despre lipsa de entuziasm a edililor orasului.

 

Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol – Hagia Sophia

Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol – Hagia Sophia („Sfanta Intelepciune”) – un lacas de cult venerabil (actual muzeu), cladit sub forma pe care o cunoastem noi azi in anul 537, in timpul domniei imparatului Iustinian, risca sa cunoasca un destin tragic: edificiul prezinta o fragilitate aparte, datorata… respitatiei vizitatorilor.

Un studiu realizat de catre un grup de specialisti japonezi si publicat in paginile cotidianului Hurriyet, releva faptul ca umiditatea rezultata in urma procesului de respiratie al numerosilor vizitatori ai Catedralei, compromite in mod indiscutabil structurile portante ale edificiului.

Autoritatile locale evalueaza posibilitatea de a reduce drastic accesul turistilor la acest obiectiv, limitand numarul vizitatorilor pe cat posibil, dar lucrurile se complica in mod exponential cand vine vorba despre zelul de nestavilit al credinciosilor aflati in pelerinaj, hotarati sa treaca pragul unui lacas-simbol al spiritualitatii la nivel global.

 

Enormul flux de turisti fascinati de toate aceste obiective incantatoare, tinde insa sa se inscrie pe o permaneta curba ascendenta, mai cu seama in conditiile in care populatia realizeaza ca intr-un viitor nu tocmai indepartat, s-ar putea sa nu mai aibe ocazia de a le admira in forma lor actuala.

Daca pe de o parte acest comportament este oarecum justificat, in eventualitatea ca intr-o zi s-ar putea sa nu mai existe, pe de alta parte ar fi necesara cultivarea constiintei responsabilitatii in acest context, fata de generatiile urmatoare, carora le putem lasa o mostenire nepretuita tocmai sub forma acestor fragmente ale unei istorii indepartate, cand omul stia sa-si puna la treaba spiritul creativ si dorinta de a construi lacasuri menite sa sfideze tavalugul neiertator al trecerii timpului…

 

 

Bibliografie:

  1. Corvo, Paolo – „Turisti e felici? Il turismo tra benessere e fragilità”, 2007;
  2. Lisagor, Kimberly & Hansen Heather – „Disappearing Destinations. 37 Places in Peril and What Can be Done to Help Save Them”, 2008;
  3. Jones, Andrew & Phillips, Mike – „Disappearing Destinations. Climate Change and Future Challenges for Coastal Tourism”, 2011;
  4. Scott, Daniel & Hall, Michael C. And Gossling, Stefan – „Tourism and Climate Change: Impacts, Adaptation and Mitigation”, 2012.

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 658 times, 1 visits today)

1 thought on “Sunt pe cale de disparitie: vizitati-le cat mai repede!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.