Star Trek Discovery review: rase extraterestre, religie si mitologie

Sa ne aventuram, zic, iarasi, unde niciun om nu a pus piciorul vreodata. Sau nava spatiala, mai degraba. Da, ei bine, este vorba chiar de uluitorul, magnificul Star Trek.

Nu stiu de cata popularitate se bucura Star Trek in Romania sau cati dintre parintii nostri au fost trekkie declarati. Imi aduc aminte doar de emisiunile lui Hobana pe TVR1 in anii ’90 si de un serial care era unic la acea vreme. Efectele speciale “de studio” si machiajele lasau de dorit, insa lectiile de astrofizica, mecanica cuantica si altele pareau interesante. Ca sa nu mai vorbim de uniformele Flotei Spatiale, de inventii geniale precum teleportarea, raza de tractare, viteza warp, motorul cu dilitiu si altele.

Astazi, Star Trek Discovery ne da posibilitatea sa retraim acele momente. Si, pe deasupra, multe altele. Am descoperit chiar influente din Star Wars, Andromeda, Avatar si altele SF-uri geniale. Ca idei si concepte.

Asadar, chiar daca v-a placut seria originala sau nu din anii ’60, sau poate filmele, cu siguranta acest nou serial SF este pentru toti acei nerds de acolo.

Star Trek Discovery ne va uimi cu primul razboi maret la scara spatiala intre klingonieni si Federatie. Casele klingoniene vor fi unite prin credinta, apoi prin forta. Iar Flota Stelara va descoperi o noua cale uimitoare de a calatori in timp si spatiu.

Ce ne intereseaza mai mult aici, pentru ca ne ocupam de mituri desigur, este religia si mitologia inventata pentru aceste popoare. Spre exemplu, cine sunt zeii klingonienilor? In ce cred romulanii? Cine a inventat limba klingoniana, pentru multe generatii echivalentul elfei invatata de la Tolkien. Care sunt religia si mitologia acestor rase?

Filmele Star Trek pana acum:

    • 1.1 The Original
    • 1.2 The Next Generation cast
    • 1.3 2009 “Reboot”
    • 1.4 The “curse”
  • The Original Series
    • 2.1 Star Trek: The Motion Picture (1979)
    • 2.2 Star Trek II: The Wrath of Khan (1982)
    • 2.3 Star Trek III: The Search for Spock (1984)
    • 2.4 Star Trek IV: The Voyage Home (1986)
    • 2.5 Star Trek V: The Final Frontier (1989)
    • 2.6 Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991)
  • The Next Generation
    • 3.1 Star Trek Generations (1994)
    • 3.2 Star Trek: First Contact (1996)
    • 3.3 Star Trek: Insurrection (1998)
    • 3.4 Star Trek: Nemesis (2002)
  • Reboot (Kelvin Timeline)
    • 4.1 Star Trek (2009)
    • 4.2 Star Trek Into Darkness (2013)
    • 4.3 Star Trek Beyond (2016)

Imperiul klingonian

 

Aceasta rasa extraterestra a fost introdusa in anii ’60 si s-a bucurat de mare apreciere si popularitate. Fruntile inalte si zimtate au devenit in scurt timp un simbol si au transformat serialul intr-un cult.

Istoria klingonienilor seamana intrucatva cu cea a nazistilor sau a Uniunii Sovietice, insa creatorii nu si-au dorit implicatii politice.

Primii klingonieni, Kotar si perechea sa, au distrus zeii ce ii creasera. Kahless Neuitatul a fondat Imperiul Klingonian ca un mare erou. A fost zeificat si l-a invins pe tiranul Molor.

Inainte de toate, societatea klingoniana este una extrem de razboinica ce pretuieste onoarea inainte de toate. Etosul militar si casta razboinicilor sunt pe primul plan. Razboaiele cu romulanii, setea de razbunare pe avanposturile umane fac din rasa klingonienilor etalonul perfect, dusmanul public numarul 1, pentru universul Star Trek.

Organizare sociala

Klingonienii sunt organizati ca o societate feudala in jurul a 24 Mari Case cu descendenta nobila. Populatia datora acestor case loialitate. Marile Case erau reprezentate in Consiliul Klingonian Suprem. Acesta era condus de un Cancelar.

 

La un moment dat, cultura klingoniana a intrat in declin pana la punctul in care au renuntat la arme. Dupa un atac biologic, un nou regim autoritar a preluat controlul.

 

Barbatii dominau viata publica, asumandu-si rolul in politica si in domeniul militar. O exceptie notabila vine de la Azetbur, singura cancelar-femeie. Femeile se ocupau de gospodarie si de afacerile familiei. Femeile erau tratate ca egale, cu exceptia politicii si mostenirii. Ele nu puteau prelua controlul unei Case. Deasemenea, se astepta ca femeile sa aiba aceleasi calitati fizice si sete de sange ca barbatii.

 

Sistemul klingonian functioneaza pe reputatia familiei si onoare. Traditia era o parte integranta a vietii lor. O ofensa aducea adesea rusine numelui si casei pentru generatii. S-au inceput razboaie de la mult mai putin. Cea mai rusinoasa actiune era ca insusi Consiliul sa iti ia onoarea personala sau pe cea a familiei. Relatiile de familie si cele de sange erau luate foarte in serios. Legaturile se extindeau mult dincolo de familii.

 

Imperiul militar incerca mereu sa cucereasca noi teritorii. Disciplina era foarte importanta si impusa. Era atat de feroce incat ii permitea subordonatului sa isi ucida superiorul mai slab si sa ii ia locul. Nu se accepta esecul sau lasitatea.

Existau si multe traditii si ritualuri ce marcau diverse evenimente in viata unui klingonian si a imperiului. Un ritual notabil era legat de Ritul Succesiunii, cand un viitor lider al imperiului trebuia sa fie numit.

Ritul Ascensiunii era necesar pentru a deveni adult. Daca o Casa era dizolvata sau cadea prada dizgratiei, putea fi adoptat de alta Casa prin R’uustai, o ceremonie simbolica a loialitatii.

Religia si mitologia Imperiului Klingonian

Klingonienii nu credeau in soarta, iar zeii lor fusesera ucisi de razboinicii mareti din vechime. Klingonienii traiau dupa un cod numit Calea Razboinicului. Isi inmormantau mortii in sarcofage. La moarte, sufletul parasea corpul, iar in ritual, cei ramasi in urma urlau ca un avertisment ca un razboinic klingonian se indreapta spre viata de apoi.

Daca un razboinic devenea invalid il avea obligatia traditionala a hegh’bat, ritualul de sinucidere klingoniana. Traditia dicta ca fiul cel mai mare sau un pieten apropiat sa asiste. Ritualul implica scoaterea inimii.

Viata de apoi era impartita. Cei dezonorati erau dusi in Gre’thor (un fel de iad) pe Nava Mortilor, un vas condus de Kortar, primul klingonian. El ucisese zeii. Aici erau supravegheati de Fek’lhr, un fel de monstru.

Daca loveai un alt klingonian cu dosul palmei asta inseamna provocarea pe viata si pe moarte. Luatul prizonierilor era privit ca act de lasitate. Cand mergeau in lupta, razboinicii klingonieni cantau un imn, o invocatie catre Kahless si rugaciune sa aiba parte de o moarte buna in lupta.

Razboinicii ce mureau cu onoare ajungeau in Sto-Vo-Kor, unde luptau si petreceau (in multe feluri se aseamana cu mitologia vikingilor). Aici ajunge Flota Neagra condusa de liderul spiritual, Kahless.

Limba klingonienilor

A fost inventata de Marc Okrand. Desi majoritatea limbilor inventate imita limbaje reale, Okrand a ocolit subiectul. A ales cea mai rara forma de construire a unei propozitii, ceva inversat ca si cum ar vorbi Yoda.

Un limbaj orientat spre actiuni si verbe, ca si mongolii. Adjectivele nu prea exista, nu exista cuvant pentru “lacomie”, nu exista verbul “a fi”. In anii ’90 s-a ajuns la un vocabular de aproape 3.000 cuvinte.

Credintele klingoniene erau inregistrate intr-o serie de pergamente numite paq’batlh, Cartile Onoarei. O profetie vorbea despre Kuvah’magh, un Mesia ce ar fi trebuit sa apara la un moment dat.

 

Rasa ferengi, comerciantii printre stele

In viitor rasa umana nu mai foloseste bani. Problemele resurselor limitate au fost rezolvate. Peste tot exista aparate care pot scoate orice: haine, mancare etc. Dorinta de profit a umanitatii a fost inlocuita cu dorinta pentru uniune si dezoltare multiculturala.

Insa exista si rase nascute pentru comert, orientate spre profit. O rasa ce nu respecta vreun cod moral cunoscut, ci “Legile Achizitiei“. Ferengi vad urmarirea profitului ca unicul scop al vietii. 285 reguli ce reprezinta fundatia sacra a culturii lor. Insa chiar si aceste reguli sunt simple sugestii si isi exploateaza muncitorii cat de mult pot.

Cardassieni – raufacatorii universului Star Trek

Ocupatiile lor violente si luarea in robie a planetei Bajor ii transforma in nazistii universului Star Trek. Insa la inceput a fost o rasa pasnica, artistica si spirituala asemanatoare bajoranilor. Cultura cardassiana a fost distrusa de lipsa resurselor naturale de pe planeta lor mama. Asta a cauzat foamete ce a dus la o dictatura militara.

Serviciul Secret al cardassienilor, Ordinul de Obsidian, este printre cele mai brutale si eficiente din galaxie. Acest program urmareste toti cetatenii pentru a verifica daca sunt loiali statului. Cine greseste, dispare fara urma.

Societatea cardassiana este bazata pe un stat politienesc ce recompenseaza realizarile militare. Oricine ajunge in sistemul judiciar este declarat vinovat, condamnat fie la moarte, fie la munca silnica. Un “conservator“, un fel de avocat, ii face pe acestia sa se declara vinovati intr-un spectacol televizat.

Cardassienii sunt principalii antagonisti in Deep Space Nine, principalii raufacatori.

Vulcanienii, o rasa a logicii si inteligentei

Daca realizatorii serialului au avut o viziune suprarealista despre societatea omeneasca a viitorului, cu siguranta ea isi gaseste sursele in aceasta adaptare a unei rase extraterestre extrem de inteligente si logice.

 

O rasa ce domnina o lume a pacii si progresului. Reci, logici, analitici si geniali. Vulcanienii sunt prima rasa care va intra in contact cu oamenii.

 

Suprimarea totala a emotiilor este una dintre caracteristile principale ale acestei lumi. Vulcanienii sunt capabili de emotii extreme, insa dus un stil de viata rational, alungand emotiile. Filosofia lor a fost intemeiata de Surak. Acesta a trait in timpul marilor razboaie civile ce au distrus planeta. Ideea lui a dus la Timpul Trezirii.

 

Vulcanienii au abilitati telepatice si simt evenimentele inainte sa se intample. Aceste abilitati duc la procesul de “topire”  a mintii sau contopirea a doua persoane in ceea ce priveste gandurile, experientele si amintirile.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,030 times, 1 visits today)

1 thought on “Star Trek Discovery review: rase extraterestre, religie si mitologie”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.