Situatia globala si nationala a evolutiei pandemiei Covid-19: date si studii stiintifice

In loc sa ne lasam purtati in aceasta pandemie de coronavirus de teorii ale conspiratiei, misticism, procesiuni religioase cu icoane sau moaste, am putea sa ne uitam la date reale, la cifre, statistici, strategii si solutii.

 

Informatii statistice concrete despre COVID 19 si estimarea viitorului

O ramura aparte a uneia din cele mai apeciate stiinte exacte – matematica – tinde sa se inscrie pe curbe cu o ascendenta spectaculoasa in domeniul socio-medical si nu numai, demonstrandu-si pe zi ce trece utilitatea si eficienta: statistica.

Gratie datelor relevate de mecanismele sale specifice, statistica aplicata intr-un domeniu in care omenirea se confrunta insa cu dinamici neobisnuite, obtinem azi informatii concrete cu privire la situatia globala si nationala a evolutiei pandemiei Covid-19, potrivit datelor si studiilor stiintifice actualizate intr-un ritm fara precedent.

Tabloul general oferit de datele obtinute pe aceasta cale nu este totdeauna din cele mai incurajatoare, intarind convingerea exprimata odinioara de catre biologul american Edward Osborne Wilson (n. 1929), potrivit careia

clipa in care mintea omului a inceput sa-si patrunda propriile intelesuri a coincis cu momentul in care viata si-a blestemat cele mai desavarsite creatii”.

Analiza datelor in schimb, conduce la un final cu valente de paradigma, de pe urma careia, experientele impartasite in comun de mai toate popoarele lumii in contextul pandemiei actuale, au darul de a construi un nou esafodaj pentru paternul existentei generatiilor urmatoare.

Citeste mai multe despre: Mituri despre epidemia de coronavirus

 

Ce resurse avem in fata unui dusman nevazut?

Sistemele sanitare ale celor mai dezvolate tari ale lumii se demonstreaza azi cvasi neputincioase dinaintea avalansei necrutatoare a unei epidemii de proportii uriase, pentru care par sa nu se fi pregatit niciodata cum se cuvine, asemenea administratiilor publice care declara in prag de decembrie, ca „ninsoarea a venit pe nepregatite”.

Potrivit graficelor intocmite de expertii organismului european de statistica – Eurostat, situatia la nivelul Batranului Continent se releva in aparenta satisfacatoare la capitolul resurselor de sistem, cu conditia ca evolutia epidemiologica sa nu inregistreze focuri de artificii:

  • Din punct de vedere al asistentei medicale curative, pe podiumul celor mai bine organizate tari se plaseaza Germania, urmata de Bulgaria si de Austria; Romania se plaseaza pe locul cinci;
  • In ceea ce priveste asistenta medicala de recuperare, Germania detine din nou primatul, urmata de Polonia si de Franta; Romania se plaseaza in ce-a de-a doua jumatate a clasamentului corespunzator;
  • Ca asistenta medicala pe termen lung, Cehia isi adjudeca locul de frunte, urmata de Ungaria; Croatia si Romania isi disputa locul trei;
  • Resursele umane din sectorul medical plaseaza din Germania pe lucul de frunte, atat ca numar de medici, cat si ca cel al asistentilor medicali, urmata de Finlanda si de Belgia. Romania se afla undeva pe la jumatatea clasamentului, dar la un nivel superior fata de Italia, Spania sau Ungaria.

Graficele nu reusesc insa sa ofere o perspectiva asupra capacitatii de contrastare a valului epidemic si nici sa furnizeze algoritme de estimare a unui trend – fiecare natiune se straduieste sa faca fata acestei situatii de criza neasteptata dupa cum socoteste de cuviinta, nadajduind ca pe masura trecerii timpului sa se obtina progrese in ceea ce priveste obtinerea unui vaccin eficient.

Citeste mai multe despre: 10 mituri si stiri false despre coronavirus

 

Strategii ca-n fotbal: atacul, jocul mijlocasilor si apararea

Intr-o buna masura, stategiile adoptate pe scara larga de catre autoritati ar putea fi asociate celor frecvent regasite in universul jocului cu balonul rotund, urmarindu-se adoptarea unor initiative care sa acopere trei vectori simultan:

  • Identificarea unor formule de atac si distrugere a virusului: susbstante dezinfectante, igienizante si cat mai rapid cu putinta, a unui vaccin;
  • Intensificarea activitatii in sectorul medical pentru asigurarea unor tratamente menite sa salveze cat mai multe vieti si sa insanatoaseasca un numar cat mai mare de contagiati;
  • Apararea prin orice mijloc a populatiei sanatoase, astfel incat segmentul celor afectati sa poata fi controlat si redus pe masura trecerii timpului.

Toate acestea insa pot fi transpuse in realitate numai acordand atentia cuvenita vitezei de reactie, capacitatii de schimbare a stilului de joc a adversarului (eventuale mutatii) si jocului de ofsaid materializat in ceea ce numimindice de eroare umana”.

Citeste mai multe despre Epidemia de coronavirus: istoric si patologie

 

Studii asupra comportamentului noului coronavirus

La nivelul celor mai sofisticate si mai bine dotate laboratoare de specialitate din lume, se studiaza de luni de zile comportamentul noului coronavirus, neprecupetindu-se niciun efort pentru a identifica eventuale „brese” in structurile agentului patogen.

In urma experimentelor efectuate de catre oamenii de stiinta, s-au remarcat o serie de particularitati de reactie a virusului in diferite conditii de temperatura si umiditate, cu rezultate specifice in ceea ce priveste gradul de transmisibilitate a bolii.

Studiile corespunzatoare au condus la concluzia ca in conditiile in care se sporeste temperatura cu un grad Celsius concomitent cu cresterea nivelului uniditatii relative de 1%, se inregistreaza o diminuare considerabila a vitezei de transmitere a virusului.

Aceasta particularitate corespunde fenomenului evolutiv specific clasicei gripe de sezon, care manifesta o substantiala diminuare a intensitatii de afectare a populatiei pe masura ce se incalzeste vremea.

In alta ordine de idei, desi s-au realizat studii asupra tulpinilor SARS si MERS, ambele din aceeasi familie a coronavirusurilor, demonstrandu-se faptul ca lumina solara – mai exact ultravioletele – pot fi extrem de eficiente in anumite conditii, noul inamic invizibil nu raspunde in acelasi mod cu rudele sale precedente.

SARS-CoV-2 se demonstreaza mai rezistent, desi nu intr-u totul insesibil la ultraviolete, astfel incat nu au fost comunicate oficial date care sa indice beneficii de pe urma utilizarii unei astfel de metode in tratarea actualei pandemii.

In opinia biologului german Thomas Pietschmann din cadrul Departamentului de Virologie Moleculara a University Clinic din Heidelberg,

incalzirea vremii ar putea produce o neta ameliorare a situatiei epidemiologice generale, cu posibila oprire a raspandirii bolii, in situatia in care nu se vor inregistra mutatii ingrijoratoare”.

O abordare optimista soseste si din partea virusologului francez Etienne Simon-Loriere din cadrul Institutului Pasteur din Paris, care sustine ca

riscul ca o mutatie sa determine o schimbare profunda a virusului este unul extrem de mic”.

Cititi mai multe despre Teoriile conspiratiei si Noua Ordine Mondiala

 

De ce mortalitatea in randurile femeilor si copiilor este mai mica?

O atentie deosebita este acordata in noul context pandemic, faptului ca virusul tinde sa faca victime mai numeroase in randurile barbatilor decat la copii si la femei – un aspect care pare sa fie legat de caracteristicile genetice ale indivizilor.

Pe de o parte, femeile au sanse sporite de supravietuire datorita zestrei pe care o detin in materie de gene relevante la nivel imunitar, respectiv cele responsabile de recunoasterea agentilor patogeni, codificate pe cromozomul X, prezent in dublu exemplar la femei, in timp ce barbatii perzinta numai unul.

Un alt avantaj ar fi constituit de prezenta estrogenului – hormonul sexual feminin – care contribuie la contrastarea bolilor virale in general.

Copiii infectati sunt mult mai rezistenti la boala gratie a unei duble capacitati de autoaparare: propriului sistem imunitar nespecific cu care sunt inzestrati la nastere si a laptelui matern care transmite bebelusilor protectia imunitara specifica a mamei.

Micutii prezinta avantajul unei capacitati surprinzatoare de a facilita stimularea propriului sistem imunitar sa identifice virusi noi si sa raspunda prompt la atacul acestora, cu arme pe masura.

Actualele statistici releva faptul ca dintr-un grup de 72.314 de pacienti, nu s-au inregistrat victime in randurile celor cu varste cuporinse intre 0 si 9 ani, decesele remarcandu-se incepand cu segmentul 10-39 de ani (0,2%) si continuand in mod progresiv, pe masura ce se avanseaza cu varsta: 0,4% intre 40 si 49 de ani, 1,3% intre 50 si 59 de ani, 3,6% intre 60 si 69 de ani, 8% intre 70 si 79 de ani si 14,8% la segmentul pacientilor cu varste de peste 80 de ani.

Acest aspect este legat insa si de probabilitatea sporita ca pacientii cu varste inaintate sa prezinte anumite patologii pre-existente, care contribuie deseori la agravarea starii generale de sanatate, favorizand o evolutie rapida si agresiva a noului virus cu care au venit in contact.

 

Care este situatia in Romania: date si informatii certe comunicate de specialisti

In tara noastra, analizele efectuate de catre specialistii Institutului National de Sanatate Publica releva o crestere a numarului cazurilor confirmate in decurs de mai putin de o luna, pana la valoarea de 433 (in data de 18 martie 2020).

86% din aceste cazuri au fost identificate la nivelul persoanelor cu varste cuprinse intre 20 si 59 de ani, cu precizarea ca numai 36% din totalul pozitivilor erau simptomatici, iar din acestia, doar 4,2% au manifestat forme severe de boala.

Specialistii estimeaza ca varful epdemiei ar putea fi atins, intr-o varianta optimista, in perioada 1-20 mai 2020, situatie in care presiunea inregistrata la nivelul sistemului sanitar national ar prezenta un grad suportabil de gestionare.

Data aproximativa a fost obtinuta pe baza utilizarii modelului matematic avansat de cercetatori in urma studierii evolutiei fenomenului contagierilor din China, asadar scenariul este insotit de recomandari riguroase cu privire la adoptarea masurilor destinate reducerii numarului de cazuri inregistrate si limitarii raspandirii virusului in general.

Dinamicile indicate de datele de care dispun expertii in acest moment sunt supuse insa unor factori variabili, care pot influenta in mod hotarator rezultatele calculelor corespunzatoare.

Modelul predictiv sugereaza o scadere cu 60% a transmisiei virale si izolarea bolnavilor la maximum o zi de la debutul simptomelor sunt eficiente in limitarea epidemiei”, atentioneaza Dr. Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina.

Masurile destinate reducerii pe cat posibil a transmiterii virusului in cadrul comunitatii dobandesc asadar in aceste circumstante o importanta covarsitoare, nu numai din pricina ca pot limita mortalitatea specifica, ci si in contextul minimizarii efectelor negative la nivel economic si social in general.

Nu uitati sa va informatii din surse oficiale verificate:

– Ministerul Sanatatii

– Organizatia Mondiala a Sanatatii

– Ministerul Afacerilor Interne 

 

 

Bibliografie:

  1. Kolbert, Elizabeth – „A sasea extinctie. O istorie nenaturala a Pamantului”, 2016;
  2. Ravizza, Simona – „50 domande sul Corona Virus: Gli esperi rispondono”, 2020;
  3. Tan, jesslyn – „Covid-19 Survival Giude – The Singapore Experience”, 2020;
  4. Sagar – „Lets Fight Coronavirus Disease (Covid-19) Together”, 2020.

 

 

 

Jurnalista de profesie, mi-am dedicat timpul personal si profesional cercetarii si sondajelor. Pentru ca sondajele sunt instrumente matematice stiintifice care ne pot arata ce si cum gandesc oamenii din jur. Bazandu-ne pe ele putem modela societati. Si le putem imbunatati!
Domenii: religie, istorie, arta,

(Visited 258 times, 1 visits today)

1 thought on “Situatia globala si nationala a evolutiei pandemiei Covid-19: date si studii stiintifice”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.