Simboluri in buddhism

Simboluri in buddhism

Potrivit traditiei, fondatorul buddhismului a trait in secolul al VI-lea i.Hr. Primul artefact buddhist din India a aparut in jurul secolul al III-lea i.Hr. Curand, buddhismul s-a raspandit in Coreea, China, Japonia si restul Asiei de Est.

Cum a calatorit buddhismul atat de departe? Cum a supravietuit atat de mult timp in ciuda diferentelor culturale? Un raspuns ar fi legat de simbolurile sale. Pentru ca Buddha nu si-a scris invataturile si nu i-au placut icoanele cu el. De accea au fost folosite simbolurile pentru a se reaminti si invata lectiile sale. Aceste simboluri s-au dovedit a fi foarte adaptabile. Ele si-au croit drum prin culturile care au acceptat filosofia buddhista. Aceste simboluri au fost aspecte importante ale buddhismului si ale vietii buddhiste de milenii.

 

Simbolurile lui Buddha

Simboluri in buddhism

De secole, buddhistii au urmat calea buddhista. Una dintre cele mai importante prescriptii sau “porunci” a fost aceea de a nu fi venerat in forma umana. Asadar, multe dintre simbolurile buddhiste vechi il reprezinta chiar pe Buddha insusi. Sau, mai degraba, anumite aspecte iluminate ale acestuia.

Unul dintre cele mai timpurii simboluri, si cel mai des folosit, este Dharmachakra. Acest simbol reprezinta roata cu opt spite. Buddha este cateodata numit “cel care invarte roata”. El este persoana ce pune un ciclu de invataturi in miscare. Cele opt spite reprezinta cele opt parti ale caii catre intelepciune si sfarsitul suferintei. Vartejul din mijloc il reprezinta pe Buddha insusi. El se amesteca cu codul moral al universului (Dharma) si cu comunitatea spirituala (Sangha). Simbolul este altfel Buddha si filosofia buddhista legate intr-unul.

Multe dintre simbolurile lui Buddha sunt similare. In sensul ca il reprezinta atat pe Buddha si Buddhismul, cat si aspecte ale invataturilor lor. Un simbol similar este gasit pe stupa. Aceasta este un mormant sau altar buddhist in forma de movila. Stupele sunt simbolurile arhitecturale ale iluminarii mintii lui Buddha. Ele reprezinta calea spre iluminare ca un munte ce trebuie urcat. Componentele diferite ce formeaza o stupa reprezinta cele cinci elemente. Acestea, pamant, apa, foc, aer si spatiu, fiecare corespund cu un aspect al fiintei iluminate.

Exista si alte simboluri ale lui Buddha. Urmele picioarelor reprezinta prezenta fizica a lui Buddha. Dar si ideea de a-i calca pe urme. Copacul Bodhi este copacul sub care se crede ca Buddha a atins iluminarea. A ramas un simbol proeminent al lui Buddha.

Simboluri in buddhism

Floarea de lotus este si ea un simbol important. A fost folosit in multe invataturi buddhiste. El vorbeste despre lupta de a atinge iluminarea, frumusetea si claritatea. Culorile sale au o simbolistica aparte. Albul inseamna puritatea spirituala, roz inseamna Buddha traditional, mov reprezinta misticismul, rosul este iubire si compasiune, iar albastru semnifica intelepciunea.

Animalele, simbolurile lui Buddha si ale buddhismului

Pe langa simbolurile enumerate mai sus, mai exista si altele mult diferite. Buddha si buddhismul folosec multe animale ca simboluri importante. De exemplu leii sunt adesea folositi pentru a-l reprezenta. Se crede ca leii sunt regesti si puternici. Caprioara este un simbol al pacii in buddhism. Acest simbol se bazeaza pe povestea in care prezenta lui Buddha era atat de linistitoare incat animalele veneau sa-i asculte invataturile. Elefantii reprezinta forta mentala si rezistenta necesara pentru a atinge iluminarea. Caii simbolizeaza urmarirea neincetata a legii morale. Paunul simbolizeaza intelepciunea in buddhism.

Animalele sunt simboluri importante in buddhism si in invataturile buddhiste. Ele reflecta o credinta in lumile fizice si spirituale care nu sunt atat de diferite. Oamenii pot gasi inspiratie si cai catre iluminare, chiar si pace, prin exemplele lumii naturale.

 

Simboluri regionale

Buddhismul este interesant pentru ca nu invata despre o singura zeitate. Buddhismul se poate adapta pentru a se integra si in alte sisteme religioase.  Aceasta este o parte importanta care l-a ajutat sa se raspandeasca atat de eficient in Asia.

Odata cu raspandirea lui, simbolurile buddhismului s-au adaptat si s-au modificat prin influenta altor culturi. Ca rezultat, anumite simboluri sunt mai importante in anumite locuri decat altele. Toate aceste simboluri sunt comune in lumea buddhista. Dar adevaratele lor intelesuri se pot schimba sau pot depinde de zona in care esti.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 4,099 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Simboluri in buddhism”

  1. Pingback: De ce credem in miracole? | Mythologica.ro

  2. Pingback: Cum e viata unui calugar intr-o manastire buddhista japoneza? | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.