Shamballa, regatul subteran ascuns

Nicholas Roerich a cautat Shambhala si a vrut sa implineasca misterioasa profetie buddhista. Atunci cand a plecat in expeditie a tinut scopul acesteia confidential. Nici pana astazi oamenii nu inteleg ce fel de forta interioara l-a indreptat spre asumarea unei asemenea calatorii riscante. Numai el stia ce trebuie facut. Era prea tarziu sa implineasca profetia buddhista?

Cine a fost Nicholas Roerich?

Nicholas Roerich este de obicei cunoscut pentru frumoasele sale tablouri si pentru lungile expeditii in Tibet. Nascut in Rusia, a devenit un recunoscut artist, arheolog si umanist.

Provenind dintr-o distinsa familie foarte veche, era interesat de explorari inca de mic copil. La 10 ani a facut prima incursiune in lumea arheologiei, descoperind niste morminte vikinge. Prin sotia sa muzician a devenit interesat de scrierile antice spirituale legate de India si Orientul Indepartat. Au studiat impreuna invataturile lui Rama Krishna, Buddha si teozofia Helenei Blavatsky.

Erau mereu interesati de cunoastere si intelepciune. Au vizitat lumea, dar destinatia finala a fost India.

Picturile sale au devenit celebre in 26 din statele americane. Au cunoscut multa lume, au schimbat idei si au pornit intr-o expeditie de 4 ani in Asia Centrala

Roerich spera sa fie primul om din Vest ce picteaza si documenteaza marile regiuni muntoase din India, Tibet si Asia Centrala. Voia sa caute si tezaurul pierdut in nisipurile desertului. Multi credeau ca sotii Roerich au plecat in cautarea regatului mistic pierdut al Shambalei. Partial adevarat.

Nicholas Roerich cauta regatul mistic Shambala

Shambhala este un loc foarte special. In sanscrita insemna “loc al pacii, linistii si fericirii”. Nimeni nu-i stia locatia exacta. Un mit, o legenda din vremuri apuse. Un loc mistic vizibil si invizibil. Potrivit cartilor sacre buddhiste din Tibet Kanjur si Tanjur, Shambhala este un regat ascuns undeva in nord.

Era crezut ca Shambhala era o oaza complet inconjurata de multi inalti, plini de zapada si gheata. Varfurile lor erau mereu invaluite in ceata. Altii credeau ca este un loc misterios foarte indepartat. Se spunea ca multi incercasera sa-l gaseasca, dar nimeni nu se mai intorsese.

S-a speculat ca Shambhala era o poarta antica spre alta realitate. Poate un portal intre dimensiuni sau alte asemenea inventii SF.

Roerich a auzit prima oara de Shambhala de la un calugar buddhist. De aici a plecat in cautarea indiciilor.

In Lamayuru-Hemis a intalnit un calugar ce i-a spus ca in inima Agharti era un oras maret si fabulos numit Shambhala. Aici locuia “Regele Lumii”. Existau cateva drumuri spre acest loc. Toate conduceau spre un pasaj subteran foarte ingust. Toate intrarile erau pazite de lamas.

Roerich a mers mai departe si a descoperit o legatura intre Shambhala si o profetie buddhista.

Profetia vorbea de Panchen Lama, cel ce condusese prima oara Tibetul. Se credea ca la plecarea lui, o mare armata se va ridica si va distruge fortele raului. Tara va intra apoi intr-o varsta de aur si 1.000 de ani de pace si armonie vor urma.

Dar ca profetia sa devina realitate, Panchen Lama renascut ca Maitreya, Cel care va veni, va deveni Regele Shambhala.

Probabil Roerich visa la o tara spirituala buddhista la granitele Mongoliei, desertului Gobi si Siberiei.

Insa acele pamanturi apartineau deja altor guverne. Visul era nerealistic. Regatul Shambhala a ramas nedescoperit. Profetia nu s-a impinit.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,366 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.