Arheologii au gasit ornamente in forma de scarabei inca din perioada Paleoliticului (in urma cu 10.000-20.000 de ani). Totusi, pana la civilizatia Egiptului antic, nu cunoastem exact intelesul pe care il atribuiau aceste populatii.
Scarabeii sunt unul dintre cele mai vechi si raspandite simboluri in Egiptul antic. Faraonii egipteni adorau scarabeul si acest simbol era sacru. Era folosit precum crucea la crestini.
Scarabeul sacru – simbol al samanilor si al soarelui
Scarabeii aveau si un simbolism samanic, jucand un rol important in morminte.
Scarabeii erau si amulete. Reprezentau simbolul si emblema creatorului, Khepera sau zeul-soare Khepri (Kheper) in mitologia Egiptului antic, “Tatal Zeilor”. Kheper inseamna existenta, creatie. Scarabeul era descris cu discul soarelui in clesti. Alteori, era asociat cu alti zei ai creatiei.
Milioane de amulete si sigiilii ii purtau infatisarea. Traditia predateaza perioada dinastica. Multi scarabei erau pusi alaturi de mumii. In timpurile romanilor, chiar si grecii au imprumutat motivul.
Cartea sacra ‘”Chilam Balam’”, cartea mayasilor descrie scarabeul ca material si moral. In China, el este destinat sa devina sfant. Scarabeul este asociat cu viata. Pentru a atinge imortalitatea spirituala sau materiala a corpului trebuie sa-i urmezi exemplul.
Filosofia taoista il are ca exemplu. Multe specii au fost folosite ca mancare in America, Australasia, Asia si Africa, iar altele chiar in Europa. Civilizatia europena le-a folosit foarte mult ca motive in bijuteriile Art Nouveau din anii 1900.
Chiar si astazi, in special in Mexic, specimenii vii sunt purtate ca pandantive de catre femei ca brose sau atasate unui lant de aur sau broz.
Scarabeul este unul dintre cele mai importante simboluri animale. El reprezinta umanitatea si invierea sufletului la egiptenii antici. Scarabeul simboliza deasemenea lumina soarelui si adevarul. Initiatii in Egitpul antic erau si ei numiti scarabei.
Scarabeul ramane de interes popular multumita fascinatiei moderne pentru arta si credintele Egiptului antic. In contrast cu folosirea lui in contexte funerare, unii dintre vecinii egiptenilor l-au folosit ca motiv pentru sigiliile lor. Cel mai cunoscut dintre acestea este unul iudeu din timpul domniei lui Hezekiah.
Scarabeii au fost de importanta majora in cultul funerar egiptean. Ei erau taiati din piatra verde si plasati pe pieptul decedatului. In Texele Sarcofagelor se face referire la posibila transformare a mumiei intr-un scarabeu.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.