Sarbatoarea Sfantului Ilie sau cum sa te feresti de trasnete

Cu totii presupunem ca stim cate ceva despre Sfantul Ilie din calendarul crestin ortodox. Personajul apare in biblie si lumea crede ca aduce ploile. Televiziunile si ziarele titreaza despre ce sa nu faci in aceasta zi, despre superstitii si obiceiuri. Insa ce reprezinta acest personaj pentru mitologia romaneasca? Care sunt originile sale?

Cine este Sfantul Ilie in mitologia romaneasca?

 

Cine este prorocul Ilie din Vechiul Testament?

Prorocul Ilie din Vechiul Testament, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, era numit asa pentru ca traia in cetatea Tesve din Israel.  Sfantul Ilie este serbat pe 20 iulie. Tatal sau a avut viziuni cu fiul sau imbracat in vesminte albe si mancand o flacara. Preotii vechii legi au interpretat acest lucru stiind ca Ilie va creste sa devina ales al lui Dumnezeu.

 

Sfantul Ilie este singurul sfant care apare la crestini, iudei si musulmani.

Ilie a trait acum 2800 ani pe vremea regelui Ahab. Povestea biblica ne spune ca regele Ahab a introdus cultul zeului Baal. Iar Ilie l-a amenintat ca Dumnezeu va inchide cerurile pentru 3 ani si jumatate.

A infaptuit minuni in vremurile biblice si este printre putinii proroci si sfinti care este urcat la ceruri (alaturi de Enoh). El apare si in momentul schimbarii la fata al lui Iisus alaturi de Moise pe muntele Tabor. Sfantul Ilie si Enoh vor pregati venirea Mantuitorului. Tot ei vor lupta cu Antihristul si vor fi ucisi de acesta. Dar vor fi inviati de Iisus.

 

Sfantul Ilie ca sarbatoare romaneasca

Inca din 1814 este atestat Targul de la Falticeni, al doilea ca marime in Europa la acea vreme. Tot pe 20 iulie are loc si Targul de Fete de pe Muntele Gaina.

In vechime era sarbatorit indeosebi de cojocari si crescatorii de albine. El era vazut de oamenii din popor ca si “carutas al Raiului”. Frunctele sale preferate erau merele si tot in aceasta zi plantele de leac capata puteri miraculoase si pot fi folosite pentru vraji si farmece. In acest scop este cules busuiocul ca planta magica si depozitat.

Ilie se plimba prin ceruri trasnind dracii si aducand ploaia.

 

Cine este Sant-Ilie in calendarul popular romanesc?

Santul Ilie este in traditia populara romaneasca o divinitate a Soarelui si focului. Santul Ilie este varianta romaneasca a Sfantului Ilie din calendarul ortodox. Insa el se suprapune peste o veche divinitate romaneasca a oamenilor din mediul rural.

Sfantul Ilie era venerat mai ales de pastori. Fetele tinere si nemaritate se tavaleau in aceasta noapte prin canepa apoi se culcau. Daca in acea noapte visau canepa verde atunci ursitul avea sa fie tanar, daca canepa era uscata atunci ursitul era batran.

Merele erau sfintite pentru a deveni “mere de aur” in lumea cealalta. Aici putem face asocierea cu merele de aur din basmele si legendele romanesti.

Tot de sarbatoarea Sfantului Ilie se dadea de pomana mere pentru copiii decedati. Marul, ca si copac-axa a lumii, era legat de sufletele celor plecati.

Tot in aceasta perioada sunt sarbatoriti Mosii de Sant-Ilie, timpul se reinnoieste, se organizeaza mari praznice. Era semn ca mierea putea fi recoltata, iar merele bune de cules. Mierea era culeasa numai de barbati. Si acestia treceau prin ritualuri de curatare. Mierea furata in aceasta zile avea mare efect in vraji si farmece.

Sarbatoarea de Sant-Ilie este varful verii pastorilor, atunci cand acestia cobor in sate. Ei aduceau sotiilor de la munte furci de lemn pentru tors.

Sant-Ilie este stapanul vanturilor si provoaca tunete, fulgere, ploi si incendii.

 

 

CITITI MAI MULTE DESPRE:

PASTELE: SIMBOLURI SI TRADITII

SUPERSTITII DE SFANTA MARIA

VECHILE CALENDARE ANTICE

 

 

Santul Ilie in mitologia romaneasca

Sfantul Ilie apare reprezentat ca si Sfantul George, numit Samedru. Sant-Ilie este divinitatea populara ce a preluat vechile obiceiuri.

El poate fi identificat cu Gebeleizis, vechiul zeu din mitologia geto-daca. Gebeleizis era zeul fulgerului, o versiune a zeului trac al furtunii. Zeu al cerului, dar si al abundentei. La fel ca si Sant-Ilie care aduce abundenta merelor, alunelor, mierii si plantelor.

Obiceiul trasului cu arcul in timpul furtunii, este prezent si la alte popoare din Asia si America, la chinezi sau in cultul lui Mithras si Indra.

Manifestarile lui Sant-Ilie si ale lui Gebeleizis sunt comune: fulgerele si tunetele. Ei apar infatisati ca barbati chipesi cu barba.

Sant-Ilie poate fi asociat si cu Helios din mitologia grecilor. Helios este Soarele, uneori asociat cu Apollo. El este Sol la romani. Helios apare inainte de zeii Olimpului. Era fiul lui Hyperion si al Theiei si frate cu Selene si cu Eos.

Helios, ca si Sant-Ilie, strabate cerul intr-un car tras de cai.

In mitologie exista foarte multi zei ai fulgerelor si ai vremii. Ei controleaza fenomenele atmosferice si sunt zei ai cerurilor, uneori chiar zeitati solare. Unii folosesc fulgerul ca arma:

  • Zeus, tatal zeilor la greci
  • Thor, fiul lui Odin, la vikingi
  • Tlaloc, zeul ploii la azteci
  • zeul mayasilor K
  • zeul balticilor, Perkunas
  • Ukko la finlandezi
  • zeul shinto Raijin
  • Adad la asirieni
  • Baal, zeul-rege al furtunii, fertilitatii si razboiului in Canaan si la fenicieni
  • Jupiter la romani

 

Altii l-au folosit ca instrument sau simbol: Perun la slavi, Indra la indieni, Lei Gong la chinezi. Tot chinezii mai au 5 generali ai tunetelor, 5 serifi ai fulgerelor, 5 regi, 12 lorzi (pentru cer, pamant si oameni) si inca 36 de lorzi.

Versete din cartile sfinte ale crestinismului (Biblia), versete din cartea sfanta a religie musulmane –  islamul (Coranul) si din Thora iudaica vorbesc despre puterile supranaturale

 

Ilie-Palie si Foca, personaje mitice din povestile romanilor

Alaturi de Sant-Ilie apar pomenit in folclor si Ilie Palie (21-22 iulie) si Foca (23 iulie). Acestia nu sunt pomeniti in calendarul ortodox. Ei sunt probabil vechi divinitati ajutatoare.

Ilie-Palie era vizitiul Santului-Ilie, iar in altele produce focul suflat de Foca. Dupa ploaia si trasnetele lui Sant-Ilie, Ilie-Palie si Foca aduce incendiile si arsita dogoritoare.

“Palie” deriva de la “a parjoli”, a arde. Foca este legat de Sf. Foca, protector al navigatorilor, introdus mai tarziu in calendar. De Sf. Foca casele sunt protejate impotriva focului. Obiceiurile din Moldova interzic in aceasta zi folosirea focului.

Cei trei, Ilie, Palie si Foca sunt vinovati de cele mai multe distrugeri din aceasta perioada. Palie este vazut ca fratele sau tatal lui Sant-Ilie.

Pe 27 iulie mai apare si “Sant-Ilie cel mic” sau “Pintilie calatorul”.

 

Sarbatoarea Sfantului Ilie de 20 iulie in Romania

Pe langa sarbatorile de la sate se organizeaza si targuri si sezatori:

  • Sezatoarea de la Falticeni
  • Targul de Fete de pe Muntele Gaina
  • Nedeea mocaneasca de la Covasna
  • Targul Feciorilor de la Sibiu
  • Sarbatoarea mocanilor de la Sacele
  • Nedeea de la Polovragi
  • Targul anual de la Bezdead, Gaesti

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 865 times, 1 visits today)

5 thoughts on “Sarbatoarea Sfantului Ilie sau cum sa te feresti de trasnete”

  1. Corectati fraza “Ilie a trait acum 800 de ani, pe vremea regelui Ahab”! E o eroare mult prea mare ca sa treaca neobservata…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.