Rolul sexului in miturile despre originea Universului

Exista multe intrebari pe care omenirea le-a pus de-a lungul vremurilor. Unele sunt la fel de vechi ca zorii umanitatii. De unde venim si cine ne-a creat? Multe religii si culturi au inventat raspunsuri variate pentru intelegerea originilor nostre.

Unele religii condamna sexul si pe cei care il practica fara scopul procrearii. Insa culturile antice vedeau sexul ca pe un act sacru cu mari semnificatii mistice. Aceste culturi puneau placerea inaintea reproducerii.

 

 

Aztecii

Exista un mit al creatiei care vorbeste despre cum a fost liliacul creat. El este cunoscut sub numele de Quimichpapalotl. In timpul unui ritual, zeul sarpe cu pene, Quetzalcoatl, a lasat un strop de sperma si sange sa cada pe o piatra. Astfel s-a nascut liliacul. El a zburat in salasul Zeitei Iubirii, Fertilitatii si Frumusetii. Ea se numea XochiquetzalI-a muscat sexul cand dormea. Cand s-a trezit, s-a spalat cu apa sacra. Asa au aparut florile si primavara.

Codexul Borbonicus, scris de preoti, are o sectiunea intreaga despre festivitatile dedicate Zeitei Mama. Ea se numea Toci. Celebrarea se numea OchpaniztliIn acel timp, 8 dansatoare goale tineau o figurina de falus, oferind porumb zeitatilor. Falusul era un simbol al fertilitatii. Placerea sexuala era un dar divin.

Mayasii

O legenda mayasa din Uxmal vorbeste despre ploaie. Picaturile de ploaie ce cadeau pe pamant aveau forma de penis. Pentru ei, masturbarea era parte a ritualului sacru ce invoca fertilitatea. Invoca si ofranda de sange. Se facea o mica incizie in penis lasand sangele sa curga pe pamant. Astfel, se crea o legatura intre umanitate si natura.

In cele mai vechi scrieri, Codexul Dresden, apare Ixika, o zeita mayasa cunoscuta pentru frumusetea ei. Ea era sotia unui zeu batran. Este reprezentata masturbandu-se inainte de a face sex cu sotul ei.

Grecii

La greci, zeii erau activi sexual si plini de dorinte. In multe mituri ii vedem transformandu-se in animale si facand sex cu oamenii. Dionys, zeul vinului, era acompaniat de fauni. Acestia erau faimosi pentru energia sexuala. In timpul festivitatilor dionisiace, marea preoteasa Phallophoroi, purta un ornament penis. Purta si fructe de aceeasi maniera. Ele il reprezentau pe zeu. Festivalul avea loc in martie si decembrie. Peste tot aveau loc ritualuri sexuale ca episoade sacre din viata lui Dionis.

Zeus este si el cunoscut pentru dorintele abuzive. S-a transformat in ploaie aurie ca sa o aiba pe Danae. A luat forma unui taur ca sa o posede pe Europa. Altadata s-a preschimbat in lebada pentru Leda. S-a transformat chiar in sarpe sa faca sex cu propria fiica.

Egiptenii

Aten, zeul soarelui, si-a creat copiii prin masturbare. Asa s-au nascut Tefnut si Shu. Membrul sau divin a creat si raurile Egiptului.

Europa Centrala

Virginile din triburile germanice alegeau un erou dupa batalie. Se culcau cu acesta dupa adevarate orgii. Dupa crestinism, aceste ritualuri au fost interzise. Mare pacat, nu credeti?

Sf. Augustin, parintele Bisericii Catolice, era de parere ca iubirea intre femei indeparteaza barbatul de calea dreptatii. Ce nonsens. Asadar, orice forma de sexualitate a fost interzisa. Impulsurile sexuale erau animalice in opinia sa.

 

Sexul a fost mereu asociat cu placerea si fertilitatea. Exista insa norme si tabuuri. Nu ar trebui sa ne temem de ceva natural. Aceste culturi antice ne arata magia si sacralitatea actului sexual. Ne arata ca placerea si divinitatea merg la unison.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,072 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Rolul sexului in miturile despre originea Universului”

  1. Virginile din triburile germanice alegeau un erou dupa batalie. Se culcau cu acesta dupa adevarate orgii. Dupa crestinism,
    aceste ritualuri au fost interzise. Mare pacat, nu credeti?

    Ce anume e pacat, interzicerea violurilor?

  2. Din orice punct de vedere o iei e putin aiurea sa presupui ca toate aceste povestiri – legende pot fi asociate cu Sacralitatea Sexului. Sunt imorale si abuzive si finalitatea lor nu este una Sacra, asa se nasc monstri, sau asa decad! Cred în sacralitatea sexului dar asta e cu totul altfel interpretata. Magia sexuala este de fapt în legatura cu transmutarea energiei sexuale, actul sexual fara varsarea semintei, autocontrolul, lipsa desfrâului în favoarea sublimarii actului sexual, ceea ce e fix opusul a ce ai descris tu ca fiind firesc.

    1. Moralitatea este relativa. Ceea ce noua, societatii moderne, ni se pare “moral”, unei societati antice cum crezi ca i se parea?
      Notiunii sexuale i se poate conferi “sacralitate” doar in anumite contexte. In rest, tot sex este.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.