Ce pot spune despre aceasta serie? Nu va voi spune s-o cititi, nici macar s-o rasfoiti. E impresionanta, poate chiar intrece in marime universul lui Tolkien. Cateodata chiar te duce spre lumea magiei si a SF-ului traditional intrebandu-te daca ai in fata genul epic fantasy?
Nu imi plac cifrele sau statisticele, dar seria asta devine monstruoasa: plecand de la o serie de sase carti ajunge in curand la paisprezece volume si o nuvela pregatitoare plus o carte in care cei de la Tor Books in 1997 puneau harti, istorii si continente, peste 2000 de personaje, zeci de tinuturi si creaturi te fac sa te simti intr-un MMORPG. Daca World of Warcraft a devenit atat de repede un success, n-am nicio indoiala ca Whhel of Time va devein un joc de neuitat. S-au cumparat pana si drepturile de ecranizare de cateva ori, dar cei de la Universal Pictures nu se decid daca va fi un film in mai multe parti sau un serial. Asteptarile intrec pana si Games of Thrones. In 2005 se publica si primul comic book de cei de la Red Eagle Entertainment. Din 2009 in Atlanta exista si JordanCon – o conventie dedicate fanilor acestei serii.
Mai mult decat atat, Jordan moare in 2007 si lasa cartea sa fie terminate de Brandon Sanderson. Pentru impatimitii genului cartile sunt un adevarat deliciu.
S-a pus de prea multe ori in scena lupta dintre Bine si Rau. Dar niciodata in asemenea maniera grandioasa, terifianta si dramatica. Eroii lupta nu numai pentru viata lor ci pentru tinuturi intregi si chiar pentru intreaga lume cunoscuta. Astea nu sunt doar niste carti care sa zaca pe un raft uitat de biblioteca, asta e un univers intreg.
14 volume, si cand zic 14 (pasisprezece) va spun ca va trebuie cateva luni ca sa cititi si sa intelegeti aceasta serie care descrie o lume fantastica, dar foarte reala. Daca la Tolkien apar fapturi supranaturale si elfi, gnomi si cate si mai cate rase inspirate din diferite mitologii, aici oamenii au locul principal in drama. Nu credeam ca voi rezona atat de bine cu niste personaje obisnuite. Dar nu le putem numi sub nicio forma comume – trei baieti de la tara – un pastor, un ucenic de fierar si un cartofor iubaret vor schimba destinele si vor misca Panza. Alte trei fetiscane din acelasi sat – Emond´s Field – din Tinutul celor Doua Rauri vor deveni Aes Sedai – cele mai puternice femei vrajitoare din lume.
Creatorul a faurit la inceputul timpurilor universul si Roata Timpului care invarte toate vietile omenesti tesandu-le sub forma unei Panze. Roata are Sapte Spite care reprezinta cele Sapte Varste ale Omenirii. Roata se invarte sub influenta Unicei Puteri care curge din Adevarata Sursa. Puterea se divide in doua jumatati care se completeaza: cea barbateasca (Saidin) si cea femeiasca (Saidar). Cei care pot manui aceasta putere fac parte dintr-un ordin stravechi numit Aes Sedai. In momentul creatiei, Creatorul il inchide pe Shai’tan (Cel Intunecat) intr-o temnita adanca sub pamant ca sa nu mai poata influenta Roata. Totusi, in Varsta Legendelor, femei si barbati care manuiau puterea au incercat sa-l elibereze. Roata a ales astfel un Campion al Luminii, un Dragon care sa apere lumea. Acesta a fost Lews Therin Telamon care va conduce o puternica armata impotriva celui Intunecat reusind sa-l inchida iarasi. Dar Varsta Nebuniei a venit si pamantul a crapat dand nastere multor orori. Popoare intregi au fost alungate din pamanturile lor si lupta va incepe din nou. Cine va fi de partea binelui? Veti ramane surprinsi …
Cele 14 volume ales seriei sunt:
1. The Eye of the World (Ochiul Lumii)
2. The Great Hunt (În C?utarea Cornului)
3. The Dragon Reborn (Dragonul Ren?scut)
4. The Shadow Rising (Umbra se întinde)
5. The Fires of Heaven (Focurile Cerului)
6. Lord of Chaos
7. A Crown of Swords
8. The Path of Daggers
9.Winter’s Heart
10. Crossroads of Twilight
11. Knife of Dreams
12. The Gathering Storm
13. Towers of Midnight
14. A Memory of Light
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Ai conturat foarte bine imaginea seriei si da intrec ca si dimensiune universul lui Tolkien . Dupa mine se aseamana cu Robin Hobb – Trilogia Farsser (Ucenicul asasinului ,Asasinul regal si Razbunarea asasinului ) doar ca mult mai vast universul . Din pacate nu citesc fluent in engleza (am nevoie de dictionar si cred ca pierd sensul cate odata) si in limba romana nu au aparut decat primele 6 volume…
5