Ritualuri legate de eclipsa de luna

 

Tribul Pomo: ritualuri, legende si superstitii legate de eclipsa de luna

Tribul Pomo de indieni nativi americani este din nord-vestul Statelor Unite. Tribul Pomo foloseste o anume sintagma pentru o eclipsa de soare  –  “soarele a fost muscat de urs”. Ar putea parea destul de ciudat insa ei spun o poveste despre un urs care iese la o plimbare de-a lungul Calea Lactee.

Curand Ursul s-a intalnit cu Soarele si cei doi au inceput sa se certe cu privire la cine ar trebui sa se dea din calea celuilalt.  Argumentatia  s-a transformat rapid intr-o lupta, care a fost reprezentata de o eclipsa de Soare. In cele din urma ursul si-a continuat drumul, dar in curand s-a intalnit cu Luna, sora Soarelui. Si aici se repeta povestea. Acum a fost o eclipsa de Luna. Dupa eclipsa Ursul si-a continuat drumul sau de-a lungul Caii Lactee si ciclul se repeta.

 

Tribul amazonian Ge’ din Brazilia

Ge’ sunt printre triburile amazoniene din Brazilia. Ei cred, de asemenea, ca eclipsele sunt un rezultat al unei lupte intre Soare si Luna. Ei spun ca ochiul de Soare sau Luna este strapuns de un baietel care trage cu o sageata. Rana care sangereaza este simbolizata de Luna rosie. Un saman elimina sageata si vindeca rana.

 

Indienii Hupa din California de Nord

Luna este un barbat care are douazeci de neveste si o casa plina de animale constand in pume, ursi si serpi. Pentru a-si hrani animalele omul iese la vanatoare. Dupa vanatoare el aduce toata prada inapoi la casa lui pentru animalele sale de companie, dar ele nu sunt multumite de ce le-a adus. Foarte furioase, animalele de companie ataca omul, care incepe sa sangereze. Acest lucru este reprezentat de Luna care se transforma si capata o culoare rosiatica in timpul unei eclipse lunare. Una dintre sotiile Lunii este Frog (broasca) si atunci cand vede ca e ranit se grabeste sa-l ajute. Frog alunga animalele. Apoi, ea si celelalte neveste aduna sangele Lunii si Luna isi revine.

 

Vikingii: mituri si legende despre eclipsa de luna, ritualuri si superstitii

“Skoll lupul care va speria Luna 
Pana va zbura la Padurea lui Woe: 
Hati lupul, ruda lui Hridvitnir, 
Care va urmari Soarele.”
              Grimnismal, The Elder Edda

Vikingii spune o poveste despre doi lupi care doresc sa manance Soarele si Luna. Skoll (repulsie) merge dupa zeita soarelui in timp ce celalalt lup monstruos, Hati, alearga dupa zeul lunii Mani. Atunci cand sunt prinsi exista o eclipsa. Cand se intampla acest lucru, oamenii de pe Pamant se grabesc sa salveze Soarele sau Luna facand cat mai mult zgomot pot, in speranta de a-i speria pe lupi.

 

Indienii Serrano

Indienii Serrano din California cred ca in timpul unei eclipse spiritele mortilor incearca sa manance Soarele sau Luna. Deci, în timpul unei eclipse, samanii si cei care asista la ceremonie canta si danseaza pentru a potoli setea spiritelor mortilor in timp ce toata lumea striga pentru a incerca sa sperie spiritele si sa le alunge departe. Intre timp, toata lumea evita consumul de alimente in ideea ca foamea va alunga spiritele.

 

Chinezii si ritualurile de eclipsa de luna

Luna a fost reprezentata de o oglinda in China. In timpul unei eclipse, oamenii bat oglinzile, acest ceremonial fiind o traditie foarte veche. Se credea ca un dragon a inghitit Luna in timpul unei eclipse si daca bat oglinzile vor provoca balaurul sa tuseasca si sa le arunce Luna inapoi pe cer.

 

Christofor Columb si eclipsa de luna

In urma cu 500 de ani, Columb era in a patra sa calatorie spre Lumea Noua. In acea vreme, calatoriile sale erau subiect de legenda. Dar in aceasta ghinionul a lovit cand se asteptau mai putin. Au fost nevoiti sa petreaca un an in Golful St. Anne’s din Jamaica ca sa-si repare vasele distruse de carii de lemn. Localnicii au fost atenti si generosi cu ei furnizandu-le hrana, adapost si altele necesare. Din pacate, echipajul acestui voiaj era foarte pus pe harta si rau-voitor si de multe ori s-au apropiat de revolta. Ei au profitat de localnici pe care ii tratau mizerabil, ii inselau si ii furau. Cand acestia au vrut sa le intrerupa proviziile, Columb s-a gandit la o stratagema incredibila. El a chemat sfatul localnicilor la intalnire inainte de apus pe 29 februarie 1504. El le-a spus ca zeul este suparat pe ei si va lua luna de pe cer. Acestia nu l-au crezut caci nimeni nu putea controla cerul. Insa din senin a aparut o eclipsa de luna. Localnicii l-au implorat sa aduca Luna inapoi. Dupa o scena de teatru jucata cu mare fast si tact in acelasi timp, Columb le-a readus Luna pe cer dupa ce i-a pus sa promita ca il vor ajuta in continuare. Columb a profitat de cunostintele astronomice imprumutate de la persi, greci si arabi. Deasemenea, tinea la el un almanah cu fazele lunii si alte lucruri folositoare unui navigator al vremurilor sale.

In continuare, foarte multe populatii din intreaga Asie de Nord, scandinavii si maurii din Africa cred ca luna a fost inghitita de un animal.

Eclipsa lunara din anul 413 i.Hr i-a convins pe atenienii condusi de Nicias sa isi prelungeasca sederea in Sicilia evitand astfel masacrul. Au vazut eclipsa ca pe un semn rau. Chiar grecii insisi au crezut mult timp ca luna este fermecata.

Eclipsele de Luna sunt semnificative mai ales pentru pagani din cauza interactiunii dintre energiile solare si lunare de sex feminin si de sex masculin. Wiccanii, cultul religios al vrajitoriei moderne, celebreaza relatia dintre zei si zeite. Cei mai multi Wiccani si neo-pagani cred ca Luna este o zeita, iar soarele este un zeu si eclipsele ii reunesc intr-o uniune foarte speciala. Ei considera ca acesta este un timp foarte magic si cat mai multe vrajitoare isi folosesc vrajile si fac ritualuri pe parcursul evenimentului ceresc.

In conformitate cu traditia rabinica evreiasca, o eclipsa de soare este un semn rau pentru lume si o eclipsa de luna este un semn de necaz pentru Israel. Trei eclipsele de Luna au avut loc în 1996. Prima, la 3 aprilie 1996, o ecipsa completa peste Ierusalim. La 26 septembrie, a doua eclipsa a creat o imagine de sange, care a fost vizibila în Ierusalimul ocupat în ajunul Sarbatorii evreiesti a Corturilor. O a treia eclipsa s-a întamplat sase luni mai tarziu in timpul Festivalului de Purim. Evreii au crezut pe buna dreptate ca eclipsa va aduce varsare de sange din cauza rosului ei in simbolismul iudaic.

In India se crede ca scaldatul in Gange te va spala de pacate, iar calugarii tibetani cred ca faptele bune facute in perioada eclipsei se vor multiplica de o mie de ori. E bine sa stim ca exista si versiuni benefice.

 

Sa nu uitam nici de influenta eclipselor de luna asupra varcolacilor din poveste.

Mai multe detalii gasiti aici: https://mythologica.ro/licantropia-si-varcolacii/

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,201 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Ritualuri legate de eclipsa de luna”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.