Astazi, mai mult decat oricand, batea un vant revolutionar. Poate prin buzunare, ar zice unii “membrii” ironizand situatia de mucava din Parlamentul Romaniei. Dar numa’ cititi cuvintele de mai jos si veti vedea de ce:
“ROMÂNI,
Ziua când suferintelor voastre li se va pune capat se apropie.
Munca ta furata, taran român, robia ta, muncitor român, umilinta ta, intelectual român, vor avea sfârsit.-
Pentru voi, cei batuti si schingiuiti, purtati în lanturi din temnita în temnita, va sosi ziua eliberarii.-
Voi, ce ati fost omorâti în chinuri, împuscati, arsi de vii, de catre cele mai nelegiuite fiare care au calcat vreodata pamântul românesc, veti fi razbunati.-
Iar voua, nemernici fara Dumnezeu si fara tara, va spunem: ora rafuielilor se apropie, pentru voi toti cei ce traiti din sudoarea unei tari, voi toti cei ce primiti bani, vânzând pe fratii vostri, va asteapta soarta tradatorilor. De razbunarea neamului nu veti scapa nici în gaura de sarpe. Daca celor din închisori li se va clinti un fir de par din cap, patru veacuri va huii istoria de razbunarea noastra.
ROMÂNI, pentru timpul cât i s-a mai dat Satanei sa domneasca în aceasta tara, veti mai fi poate supusi la încercari, vi se pregateste ruperea de glie. Nu primiti jugul robiei cu lasitate, semnând pentru colectiv, pentru ca mâine sa nu va para rau. Mai bine o suferinta scurta azi, decât o viata de rusine mâine.-
ROMÂNI, cu credinta în Dumnezeul parintilor vostri, pregatiti-va pentru ziua cea mare. “
Regimul comunist al terorii si rezistenta armata
Cuvintele astea erau spuse si tiparite de grupul revolutionar carpatin 73 in anii ’50. Erau o lovitura adusa regimului comunist din acea perioada. Si, fara sa ne dam seama, traim din nou aceleasi vremuri. Caci flutura aceleasi steaguri rosii deasupra noastra, sau, cel putin deasupra Olteniei si Moldaviei noastre.
Multi romani nu stiu asta, dar multi romani nu-si stiu nici istoria. Dupa instaurarea comunismului, partidul a vrut sa se creada ca nu exista opozitie. Dar in munti s-au retras unii care au continuat sa lupte cu arma in mana pentru libertate si idealuri. Idealuri de mult uitate, ingropate.
Comunismul nu a fost un curent romanesc. El a fost impus istoric de armata sovietica. Guvernul lui Petru Groza din 1945 a fost inceputul sfarsitului. Si asta se vede astazi, dupa atatea generatii, in mentalitatea romanului. Un regim de teroare, urmat de opresiunea Securitatii
In 1938 si 1941 s-a mers la vor cu baioneta in spate. Unii au fugit, cei mai multi au ramas si au indoit genunchii.
In toate conditiile astea vitrege, in munti se inchega o rezistenta armata. Totul a inceput in Bucovina anilor 1944. Ea a durat pana in 1962. La inceput, a fost opera Armatei Romane ca raspuns la avansarea trupelor sovietice. Nume ca Lt. Motrescu, Cenuse, Macoveiciuc, Vatamaniuc au ramas in istorie.
Dar nici istoria nu i-a lasat, caci arhivele statului au fost secrete mult timp.
Istoria grupurilor de rezistenta armata anticomunista din Muntii Carpati
Nu mi-am inchipuit niciodata cu adevarat ca a existat o rezistenta de asemenea amploare in timpul regimului comunist.
Insa istoria scoate la iveala adevarul. Si adevarul istoric, atestat de documentele facute astazi publice, este ca in 1944 rezistenta armata se intinsese in intregul arc carpatic.
Ea dureaza pana in 1946. Ba chiar, unele grupuri devin active deabia in 1948 = grupul de la Sambata de Sus – Fagaras cu Gheorghe Pele si scriitorul Constantin Gane. Chiar fostul ministru de interne, generalul Aldera, a initiat un astfel de grup.
In 1947 exista si un adevarat comandament unic al rezistenti. Romanii intelesesera ca nu vor reusi sa opreasca comunismul fara lupta. Din acest comandament faceau parte oameni din partidele PNT si PNL, Miscarea Legionara, militari romani si studenti.
Insa regimul comunist a pus la cale arestari masive (pe seama informarilor) in primavara anului 1948. Procesul s-a numit “Marea Tradare”. Comandamentul a fost anihilat. Regimul i-a numit “banditi” sprijiniti de imperialisti.
Au existat mai multe grupuri de rezistenta armata. Unele, precum banda lui Lupsa Victor in Vrancea numara 189 luptatori, in Maramures era banda lui Dunca Vasile cu 250 de luptatori. In muntii Bucovinei armata regimului a luptat 20 de ani impotriva lor. Au existat arestari secrete, procese pe condamnarea la moarte si multe alte atrocitati. Integul sat Segacea din Apuseni a fost stramutat in Baragan. Regimul incercase orice unealta a terorii pentru a reduce la tacere aceste grupuri.
In Banat, Apuseni, in Hunedoara, Rodna, Valcea, la Craiova, in Gorj, Dobrogea, pe Crisul Alb, in Barlad, Bacau, Cluj, Suceava, circa 1300 de “bande” apar mentionate in arhivele securitatii. De departe, grupul din Fagaras, banda lui Gavrila este cea mai renumita.
Grupul Gavrila a fost format din studenti, muncitori si militari din Fagaras. Elevi, studenti si voluntari in primul razboi lupta impotriva securitatii ascunzandu-se pe versantii muntilor. Chiar si preoti. Oameni care nu si-au tradat tara, dar, mai ales, nu si-au vandut fratii de arme. Mii de familii i-au ajutat si au trebuit sa indure furia regimului.
Grupul si-a extins activitatea in padurile de pe Ardeal, Sighisoara, Sibiu si Medias
#Avem si noi eroi romani
Mai multe informatii pe http://www.miscarea.net/rezistenta-gavrila-materiale-comparate3.htm
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.