Fereste-ne pe noi de ispita si ne izbaveste de cel viclean! Pana si in secolul al XXI-lea exista aceasta frica de diavol, de necunoscut, de spirite si lumea supranaturalului. In rugaciunile marilor religii aceste temeri au ramas. Insa lumea din antichitate chiar cauta metode active, practice de a se proteja si a-si fereca casele in fata raului si a spiritelor rele. Chiar si impotriva ghinionului.
Unii oameni cred ca raul si spiritele sunt foarte reale. Si aceste temeri s-au transformat in obiceiuri si ritualuri. Iar unele dintre ele nu s-au schimbat de milenii.
Siguranta celor din jur si a caminului a fost intotdeauna una dintre principalele nevoi ale umanitatii. Nu exista persoana care sa nu vrea sa se simta in siguranta, sa se protejeze in fata pericolelor, dusmanilor si tragediilor. Asadar, atat timp cat umanitatea va exista, oamenii vor incerca sa gaseasca diferite cai, chiar spirituale, de a se apara si de a se simti in siguranta. Ei si cei dragi. De-a lungul timpului si pana in prezent, oamenii s-au rugat diferitelor divinitati, s-au inchinat la zei, au creat ritualuri si conexiuni cu spiritele. O mare parte din folclorul traditional si din vechile obiceiuri au ramas in viata pana astazi.
Zei protectori si alte spirite
Una dintre cele mai populare cai de a cauta protectie a fost intotdeauna ajutorul spiritelor. Oamenii cereau ajutorul divinitatilor si spiritelor. Oamenilor li s-a parut mereu ceva natural si obisnuit sa apeleze la zei. A avea o conversatie cu stramosii insemna conexiunea cu partea spirituala, cu lumea cealalta. Exista evidente si relatari in textele antice ca oamenii cautau modalitati de a-si onora si contacta rudele decedate si stramosii. In special figurile importante si eroii. Totusi, unele dintre aceste aventuri spirituale au inceput sa fie vazute ca posibile surse de pericol. Primele legende despre vrajitorie si spirite primejdioase care raspundeau la chemare sunt la fel de vechi ca Sumerul.
In civilizatia sumeriana exista primele semne si relatari despre acest fel de spirite.
Zeii din multe mitologii si apartinand variatelor culturi sunt responsabili cu protectia. Oamenii apelau la diversi zei si spirite pentru protectie. De fapt, in functie de religie si zeu puteai cere protectia pentru o casa, familie etc. Ideea de aparare impotriva spiritelor in acele vremuri nu era la fel ca in religiile moderne de astazi. In prezent, zeitatile adorate si venerate astazi au mai putine semnificatii si intelesuri decat aveau in vremurile antice. De exemplu, o zeita precum Demeter sau Hestia din Grecia antica erau recunoscute ca cele care aveau grija de familii si gospodarii. Totusi, asta nu insemna ca zeitati care se ocupau de razboi nu puteau fi protective. Unul dintre exemplele prin care anticii cereau suport si protectie era folosirea coifurilor de lupta. Razboinicii, dupa ce castigau o batalie, revizitau templele unde cerusera ajutor inainte. Ca Miltiades dupa batalia de la Maraton care a revenit la Templul lui Zeus din Olympia si si-a lasat coiful de lupta ca ofranda marelui si puternicului zeu care le oferise ajutor si ii protejase in lupta.
Ingerii din diverse religii
O alta cale de a fi protejat impotriva spiritelor rele este sa ceri ajutorul ingerilor. Ingerii par a fi cunoscuti in toate religiile si civilizatiile. Daca privim la vechile civilizatii din Sumer, Egipt, Grecia, Roma si la mayasi, dar si in alte locuri, pare ca nu exista sistem religios fara protectori inaripati ai oamenilor inocenti.
Plutarh si Meander credeau in ingeri. Plutarh ii numea demoni buni si se pare ca erau gardieni ai riturilor sacre ale zeilor, ale oracolelor si altarelor profetice, cunoscatori ai misterelor si razbunatori ai cazurilor de nedreptati savarsite. Demonii malefici sunt cruzi si razbunatori. Ei distrug culturile, recoltele, starnesc razboaie si discordii civile.
In literatura crestina timpurie, Isus Hristos si ingerii, ca fel ca demonii buni ai lui Plutarh, aveau un rol mediator. Rolul lui Hristos ca mediator surclaseaza alte roluri ale demonilor lui Plutarh, in timp ce rolurile ingerilor sunt mai putin importante, ei servind ca mesageri intre oameni si Dumnezeu.
Asa ca ingerii devin un fel de postasi intre Pamant si Ceruri, intre zei si oameni, devenind o parte importanta a credintei. Conceptul de inger gardian sau inger pazitor este cunoscut in teologia crestina inca din secolul al V-lea.
Cum sa folosesti ierburi, potiuni si simboluri pentru protectie
Inca din vremurile antice oamenii au folosit multe daruri ale pamantului pentru protectie. Unele dintre cele mai bune metode si cele mai cunscute sunt bazate pe ierburi, plante, pietre, copaci si simboluri. Culturile primitive din nordul si vestul Europei foloseau simboluri circulare, cercuri si spirale langa asezarile lor. Acest lucru sugereaza ca incercau sa protejeze acea zona. Acelasi fel de simbolism a fost folosit langa intrarile de langa morminte importante, precum tumuli. Acest puzzle al simbolismului anticilor este dificil de citit, insa ramasitele care au supravietuit ne sugereaza ca acesta era foarte important pentru triburile din zona.
Nu se stie cine a inceput sa arda salvie la inceput. In folclorul european aceasta metoda era cea mai populara pentru protectia caselor. Aceasta curatare rituala a casei si a unei persoane cu salvie era o metoda de a indeparta raul. Potrivit unor studii botanice facute in intreaga lume, toate societatile foloseau ce le era la indemana. Multe dintre sarbatorile religioase din intreaga lume erau bazate pe resursele naturale din vecinatatea asezarilor umane.
Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul pietrelor protectoare, insa aici exista un inteles mai profund. Romanii credeau si ei in rolul protector al pietrelor. Soldatii din Roma antica credeau ca unele pietre puteau opri sangerarile. In Egiptul antic turcoazul pretios era vazut ca piatra protectiva. Insa nu ne-au ramas foarte multe informatii de la antici. Datorita simbolismului si culorii, erau vazute ca talisman impotriva ghinionului, spiritelor rele. Deasemenea, aduceau putere oamenilor.
Nu crezi in spirite rele?
Anticii credeau ca daca ai destula incredere in fortele proprii si stima de sine te poti proteja impotriva spiritelor rele. Eroii din Grecia antica credeau ca ei insisi sunt foarte puternici asa ca nimic nu-i poate infrange. Legenda puterii vointei umane atotputernice fusese cultivata in religiile mai putin dominate de economie. Totusi, in religiile foarte organizate legate de Grecia antica, Roma si crestinismul si islamul de mai tarziu, spiritul uman a fost prezentat ca mai slab decat vointa zeilor.
A chema ajutorul divinitatii a devenit un obicei in vremuri antice. Dar a cauta protectie este la fel de necesar si in timpurile moderne. Oamenii inca urmeaza metode din vechiul folclor, isi tatueaza vechile simboluri, poarta amulete a caror insemnatate nu o cunosc, se roaga unor zei mai vechi sau mai noi. Oamenii sunt parte din natura, iar natura este o parte din ei.
Fereste-te de rau si poarta amulete norocoase!
In trecut, viata umana era vulnerabila. Dezastre, boli, razboaie, foamete si multi alti factori puteau fi de ajuns. Din aceste motive si nu numai, oamenii au cautat mereu orice ajutor. Amuletele au fost printre cele mai raspandite metode de protectie.
Oamenii obisnuiau sa mearga la vrajitoare, samani sau comercianti specializati care stiau sa confectioneze acest soi de obiecte. Unele chiar se vindeau la preturi considerabile. Totusi, oamenii obisnuiau sa plateasca pentru ca viata lor valora mai mult. Amulete facute din lemn, lut, os, metal, piatra sau orice alt material. Multe au supravietuit pana astazi. Ca forma si simbol. Multe i-au fascinat pe oameni.
Magie protectiva si alte ajutoare
Magia era sursa protectiei pentru cei ce aveau nevoie de ea. Existau o multitudine de amulete si talismane pentru diferite motive. Crearea unei amulete era un ritual in sine si putea fi executat doar de un initiat. Fiecare amuleta era bazata pe un simbol. Printre cele mai cunoscute erau ankh-ul egiptean, simbolul yin-yang chinezesc, pentagrama, misticul knot, ochiul atotvazator, scarabeul egiptean si multe altele.
Simbolul ankh pentru suveranitate este si simbolul vietii eterne. Era pus in sarcofagele faraonilor egipteni pentru a-i proteja si a le da sansa unei vieti dincolo de moarte. Era si simbolul puterii faraonilor. Alt simbol, scarabeul, reprezenta viata. Se credea ca are si puterea transformarii.
Simbolul armoniei universale era yin si yang. El reprezenta opusurile si legile universale, unitatea in diversitate. Unde este lumina trebuie sa existe si intuneric. Yin reprezenta intunericul, femininul, iar Yang era lumina, masculinul. Din cele doua forte opuse rezulta armonia universala.
Pentagrama era un foarte puternic simbol mistic de la inceputul timpurilor. Se credea ca te poate apara de orice rau si atragea norocul. Aceste calitati era datorate faptului ca un element era asociat cu un anumit colt al pentagramei. Iar elementele unite atrageau influente benefice.
Norocul era foarte cautat. La fel si caracterul chinez pentru acesta care lua amulete de multe marimi si forme. Putea aparea pe medalioane, cladiri, in caligrafie, picturi si multe altele.
Nazar sau “ochiul albastru” proteja impotriva deochiului si a farmecelor. Acest simbol putea fi purtat ca amuleta dar si pictat pe orice obiect.
Misticul simbol knot provine din Tibet si reprezenta Samsara, eternul ciclu al reincarnarilor. Reprezenta intelepciunea nelimitata, conexiunea stransa dintre cunoastere si metoda aplicata. Un simbol puternic, cunoscut ca atrage energii binefacatoare de la stramosi la descendenti.
Ochiul atotvazator avea puterea de a aduce cunoasterea. Se credea ca te putea ajuta sa vezi trecutul, prezentul si viitorul. Cine il avea putea deveni cel mai puternic om de pe pamant.
Maneki Neko este un simbol popular. Este vorba despre pisica care ridica o laba pentru a invita norocul. Cateodata tine un koban, o moneda japoneza. E folosita in feng shui. Cateodata au desenate pe ele un dragon si un tigru, pentru a atrage energiile pozitive ale acestor doua fiinte mitologice.
De-a lungul istoriei umanitatii o multime de ritualuri magice au fost executate pentru diferite scopuri si cu anumite intentii. Ritualurile magice au condus la aparitia acestor obiecte magice precum amuletele. Chiar daca nu au avut un scop fizic, ele au contribuit la starea mentala, spirituala. Astfel, au imbunatatit viata oamenilor influentand-o. I-au dat impresia ca este sub protectia unor spirite mult mai puternice, ca norocul este de partea lui, ca familia si casa lui sunt in siguranta.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5