Mii de ani oamenii au crezut in profetiile oracolului de la Delphi? Dar marea preoteasa Pythia era drogata? Care este misterul civilizatiei antice grecesti?
Exista multe ruine frumoase si importante in vechea Grecie. Putem admira o tara plina de cultura. Printre toate acestea, oracolele era acele locuri unde preotii si preotesele primeau din partea zeilor indrumare si mesaje secrete li se dezvaluiau.
Atunci cand trebuia sa ia decizii, grecii si romanii antici consultau zeii. Aceasta se putea face fie prin tragerea la sorti, aruncarea zarurilor, interpretarea viselor sau analizarea semnelor ca stranuturile, fulgerele si zborul pasarilor. Dar numai atunci cand erau afaceri de o deosebita importanta se apela la cuvintele zeilor ce veneau prin gura oracolelor.
Profetii, zei si droguri
Ca in multe alte societati antice, preotii si preotesele jucau un rol important in Grecia antica. Mari oracole deveneau centre importante, vizitate de oameni normali dar si de orase-state atunci cand trebuiau sa afle vointa zeilor.
Unul dintre cele mai faimoase oracole a fost cel al lui Apollo si al lui Zeus la Dodona. Oracolul din Delphi, inchinat lui Apollo o avea pe marea preoteasa Pythia. Preoteasa sanctuarului statea in transa, vorbind in numele zeilor si spunand profetii, sfatuid conducatorii, cetatenii si filosofii in orice privinta, de la sex la afaceri de stat.
Un aspect fascinant pentru savanti privitor la oracolul de la Delphi este ca aceasta transa era atat spirituala, cat si stiintifica.
Numerosi autori clasici raporteaza ca fenomenul natural juca un rol esential in multe ritualuri religioase sacre. Scriitorii antici credeau ca in urma cu cateva sute de ani inainte de ridicarea templului, exista o crevasa ce ducea in lumea de apoi in acel loc. Fusese descoperita de cei care manau caprele. In acea zona aceste animale se purtau ciudat, iar ei aveau viziuni si premonitii.
Savantii moderni erau sceptici la aceste relatari. Ei au respins ipoteza ca din podeaua templului se puteau ridica aburi ce ajutau inspiratia. La fata locului, arheologii nu au detectat nicio crapatura in pamant si nici emisii de gaze.
Totusi, un grup de cercetatori, arheologi si un istoric al stiintelor au descoperit ca anticii aveau dreptate. Ei dovedesc prezenta unui gaz intoxicant numit ethylene in stancile de sub templu.
Echipa a descoperit ca oracolul probabil cadea sub influenta acestui gaz dulce-mirositor folosit odinioara ca anestezic. In doze mici el produce sentimentul de euforie. Prezenta unor astfel de gaze pot duce o stare similara transei Pythiei descrisa de scriitorii antici.
Alti cercetatori nu sunt de acord. Ei se intreaba de ce doar preoteasa era afectata de acest gaz, Poate si propria ei stare era autoindusa.
S-a relatat repetat ca Pythia vorbea in termeni neintelesi cand era in transa. Tot ce spunea putea fi insa reinterpretat de preoti in profetii. Fontenrose crede ca tot ce spunea Pythia era clar si perfect inteles. Dar vor afla si adevarul pe masura ce descoperim mai multe.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
1