Piramida de sange descoperita pentru prima oara

Un mormant misterios de originie mayasa a fost descoperit de curand. In piramida vopsita in culoarea rosu ca sangele s-a putut intra in anul 1999 prin intermediul unei mici camere video. Insa cercetatorii au putut-o cu adevarat studia deabia acum. Aceasta s-a intamplat din cauza structurii fragile a constructiei. Pentru prima oara in secole, avem imaginea interiorului unei piramide mayase datand de acum 1500 de ani. Se crede ca aici sunt puse spre odihna osemintele unui conducator mayas pentru ca intreaga zona seamana cu o necropola. In 1959 au fost descoperite intr-o piramida din apropiere ramasitele unui demnitar. Palenque a fost unul din cele mai bogate si longevive orase maya. Aici au inflorit cultura si stiintele, insa exista si secrete intunecate, ascunse de vegetatia junglei.

Coborand aproximativ cinci metri in jos, gasim o mica deschidere in podeaua piramidei de unde putem vedea in interior cum se aprind peretii mormantului de un rosu frenetic, sangeriu si care poate inconjoara ramasitele lui K’uk “Bahlam I – Sarpele Jaguar, considerat a fi primul domnitor al orasului Palenque, sau al unui alt conducator precoce al faimosului oras-stat.

O alta posibilitate pentru identitatea locuitorului mormantului este un conducator remarcabil de sex feminin, anume Ix Yohl Ik’nal,  sutine David Stuart, un specialist in inscriptii Maya de la Universitatea din Texas, declarand pentru Associated Press. “Un conducator de sex feminin este mentionat intr-un numar de texte istorice ale site-ului,” a spus el.

Deci este foarte posibil sa avem de-a face cu o regina a sangelui.

O intrare in camera mortuara este decorata cu picturi murale de culoare rosu vibrant.

Cu mai mult de 2.000 de ani in urma, muncitorii au taiat si sculptat mii de blocuri de calcar pentru a construi un complex de piramide, temple si piete. Aceste structuri au fost acoperite cu stuc pictat cu var si oxid de fier, un pigment rosu aprins fabricat din minerale. Mineralele descurajau procesul de eroziune si, pentru ca seamana cu sangele, simbolizau puterea absoluta a zeilor si a preotilor. Pentru mai mult de o mie de ani Maya a devenit un imperiu, care uneori se intindea din Peninsula Mexic pana in Yucatan, in nord, pana la Honduras în sud. Imperiul Maya a cunoscut importante  progrese in domeniul arhitecturii, scrierii, religiei, stiintelor si matematicii. A exista de asemenea, o adevarata retea de orase dens populate, cum ar fi El Mirador. Dar, din motive necunoscute imperiul a intrat intr-un adevarat  colaps dupa anul 900. Motivele raman si in prezent un mister. De aceea, aceste morminte pot aduce lumina in derularea straniilor evenimente. Exista diferite teorii si ipoteze legate de razboie, boli si molime, si cate si mai cate.

Pentru prima data, o echipa de cercetatori de la Institutul National de Antropologie si Istorie din Mexic (INAH) a intrat in mormantul recent deschis, citeaza INAH.

O culoare frecvent utilizata aleasa pentru personalitatile regale – culoare rosie semnifica o forta de viata sacra in mitologia si eshatologia mayasa,  a declarat David Stuart, un savant Maya de la Universitatea din Texas, Austin.

Mormantul este situat in sudul Mexicului intr-o zona invaluita de jungla numita Palenque, un puternic centru politic Maya din anul  500 pana in 700, iar acum un renumit sit arheologic.

Intrebarea este cine anume este ingropat acolo? E prea devreme pentru a spune, deoarece oasele umane nu au putut fi  studiate in acest moment. Dar excavarea merge in continuare si se va descoperi probabil misterul fascinantului mormant si al celui care a fost pus sa se odihneasca aici si de ce.


  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 312 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.