Pietrele pictilor: simbolurile unei lumi uitate

Pietrele pictilor sunt monumente de forma stelelor in general sculptate cu simboluri. Unele au inscriptii in alfabetul Ogham. Localizate in Scotia, in principal in partea de nord si in est, aceste pietre sunt cele mai vizibile ramasite ale locuirii pamanturilor de catre picti. Acestea s-au intamplat in secolele VI-IX, perioada in care pictii s-au crestinizat.

Pietrele pictilor: simbolurile unei lumi uitateCele mai vechi monumente nu au legatura cu restul din Insulele Britanice, dar au o puternica traditie in spate. Aproape 350 de astfel de obiecte clasificate ca pietre picte au supravietuit, cele mai timpurii avand exemple magnifice si unice ale simbolurilor picte. Simboluri misterioase ce au intrigat savantii de-a lungul timpului.

Pietrele au fost clasificate de invatati in trei grupe. S-au bazat pe clasificarea lor in functie de perioada in care au fost ridicate. Astfel se disting cele neprelucrate cu simboluri doar incizate. Nu exista cruce pe ambele parti. Ele dateaza din secolele VI, VII si VIII.

A doua categorie de pietre cu forme mai mult sau mai putin rectangulare cu o imensa cruce si simboluri pe una sau ambele parti. Simbolurile, ca si motivele crestine, sunt sculptate in relief, iar crucea si fateta sunt pline de elemente. Acestea dateaza din secolele VIII si IX.

A treia categorie nu contine simboluri picte. Ele pot reprezenta cruci, altare, semne ale unor morminte. Ele si-au facut aparitia tot in secolele VIII si IX. Alte pietre de mai tarziu s-au contopit traditiilor medievale britanice si europene.

Ce scop serveau si ce semnificau pietrele picte?

Originea, scopul si semnificatia acestor pietre-simboluri sunt foarte putin intelese. Exista numeroase teorii, insa niciuna nu le face cinste. Unele predateaza raspandirea crestinismului. Alte teorii sunt doar speculative. Multe din pietrele ultimelor doua categorii au fost “crestinizate” si cad sub incidenta pietrelor de mormant. Crestinismul a influentat o buna parte din valoarea, traditia si semnificatia lor. Cele mai timpurii pietre si simboluri au servit ca testimoniale personale sau marcaje de teritoriu, borne, pietre de hotar. Ele erau gravate cu simboluri pentru fiecare nume, individ, clan, strabun, linie genealogica sau de rudenie. Un anumit numar dintre ele a fost asociat cu ritualurile de ingropare. Altele de mai tarziu este posibil sa fi marcat granite teritoriale intre diferite clanuri.

Unele erau folosite pentru alte scopuri continand simboluri dintr-un set standard de ideograme, multe folosite in arta pictilor, cunoscute ca si simboluri picte. Numarul clar de simboluri picte este nesigur, unele variind. Cele mai multe descoperiri ne arata un numar de circa 60 de simboluri diferite. Acestea includ simboluri geometrice carora li s-a oferit o anumita interpretare: “semiluna”, “tija in forma de V”, “dublul disc si tija in forma de Z”, “oglinda si pieptenele”, “discul triplu”.  Exista si reprezentari grafice si contururi ale anumitor animale precum: vipere, somonul, lupul, cerbul, vulturul. Deasemenea, o reprezentare a unui posibil monstru al marii. Simboluri sunt adesea aranjate in perechi sau seturi de perechi, creand impresia de nume sau linii genealogice. Strabunii si clanurile, implicit descendenta si gradul de inrudire erau foarte importante in societatea pictilor.

Potrivit unor cercetatori, respectivele simboluri perechi reprezentau aliante matrimoniale. Grupurile animale se gasesc in pereche doar cu cele abstracte.

Simbolurile au mai fost gasite si pe cele mai rare obiecte de podoaba care au supravietuit. Se mai gasesc si pe alte discuri in miniatura, oase sau sculptate in pesterile de pe coasta. Asadar, este posibil ca ele sa fi fost mult mai raspandite in forma tatuajelor si imbracamintii. Unele apar intr-o anumita zona geografica. Este posibil sa fie un anumit element identificator.

S-a mers chiar pana la ideea unei scrieri antice. Insa aceste simboluri, desi nu sunt o scriere cursiva, sunt mult mai mult. Ele identifica traditia si intelepciunea antica a unui popor.

     

Unde gasim vechile pietre ale pictilor?

In prezent, doar cateva pietre au mai ramas in picioare in locurile unde au fost gasite. Majoritatea pot fi gasite in muzee sau alte situri protejate. In perioada in care pietrele au fost create, crestinismul se raspandea in Scotia din vest si sud, prin regatele Dal Riata, ce includea parti din Irlanda, si prin Scotia moderna de astazi pana in regatele anglo-saxone Bernicia si Nothumbria.

Exista arii geografice ce cuprind concentrari de pietre picte precum Strathtay, Strathmore, Angus, Fife, Strathdee, Garioch, Moray, Strathspey, Caithness, Easter Ross, Hebridele, Orkney si Shetland.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 601 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Pietrele pictilor: simbolurile unei lumi uitate”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.