Intr-o epoca in care Universul Web constituie o componenta pulsanta a folcloristicii virtuale, personajele de groaza, fie ele inspirate din lumea reala sau nu, au darul adesea de a genera veritabile mituri cu potential expansiv in numeroase domenii ale artei.
Fantezia utilizatorilor si creativitatea efervescenta asociata activitatii acestora a alimentat cu generozitate un bacin frematator de scenarii ambientate in taramuri creepy-horror, cautat cu infrigurare de pasionatii genului si nu numai.
Personaje de groaza si mituri moderne corelate din Universul Web
Personaje create cu intentia de a ingheta sangele in vene, precum Jeff the Killer, Jason Voorhees, Johnny Lingo sau chiar povestea lui Jack O’Lantern, au servit de-a lungul timpului drept suport pentru arhitectarea unor opere cinematografice, dar si pentru plasmuirea unei largi game de desene animate, romane, benzi desenate si elemente vestimentare ce asigura o infinita productie de serie pentru evenimente carnavalesti de dimensiuni mai mari sau mai mici, pe mai toate meridianele lumii.
Daca spiritul de Halloween imprumuta celor mici acel iz de divertisment nostim, menit sa le impestriteze copilaria cu momente haioase, si cei mari au parte de felia lor din tortul groazei – cu un gust mult mai intens si mai generator de fiori, rezervandu-li-se o categorie aparte de filme dedicate, ce au darul de a le alunga somnul pentru cel putin cateva nopti la rand.
Numarul impresionant al celor ce acceseaza astfel de continuturi online sugereaza ca o buna parte din public este fascinata de un sector cinematografic cu un potential aflat in continua expansiune.
Nu intamplator, una din cele mai recente si mai spectaculoase pelicole cinematografice oferite de Warner Bros. Pictures, DC Films, trateaza un mit gigantic, din perspectiva personajului negativ, daruindu-ne un „Joker” fantastic, in interpretarea geniala a lui Joaquin Phoenix, aclamat la cea de-a 76-a editie a Targului International de Arta Cinematografica de la Venetia (2019), adjudecandu-si „Leul de Aur” pentru cel mai bun film al anului.
Jack O’Lantern, cea mai faimoasa legenda de Halloween
Povestea lui Jack O’Lantern este cu siguranta cel mai popular produs folcloristic asociat noptii de Halloween, aducand in prim-plan un personaj a carui imagine si-a castigat primul loc in topul accesoriilor de sezon, pornind din Irlanda si facand inconjurul lumii.
Este vorba despre un fierar irlandez, betivan si zgarcit, care intalni Diavolul, in noaptea de Halloween, intr-un pub dintr-un cartier rau famat.
Chiar si ametit zdravan de aburii alcoolului, Jack Fierarul fu in stare sa-si puna la treaba viclenia pentru a-l insela pe Aghiuta in persoana, convingandu-l ca-i va darui propriul suflet in schimbul unui ultim paharel, pentru care nu mai avea parale.
Diavolul se transforma astfel intr-o moneda de sase pence, pe care Jack o vara la repezeala in buzunarelul cel mai stramt al vestei sale, in imediata vecinatate a cruciulitei de argint care-i atarna la piept si care-l impiedica pe Diavol sa recapete forma sa initiala.
Infuriat peste masura, Diavolul accepta un nou pact, promitandu-i fierarului ca-l va lasa in pace timp de zece ani, in schimbul eliberarii sale din buzunarel, pentru a-si reveni la infatiasarea normala.
Dupa un deceniu insa, cand Diavolul se infatisa din nou, incercand sa-si adjudece sufletul lui Jack, firarul reusi sa-l insele cu o noua stratagema, silindu-l sa-i promita ca nu-l va mai deranja niciodata.
Jack muri asadar de cauze naturale, dar nu fu acceptat in Ceruri din pricina vietii sale desfranate, asadar nu-i mai ramase altceva de facut decat sa bata la usa Infernului, unde dadu nas in nas cu Diavolul. Acesta, la randul sau, il trimise la plimbare, aruncand dupa el un carbune incins din nestinsele sale cuptoare.
Jack utiliza carbunele inrosit pentru a lumina calea de intoarcere pe Pamant, protejandu-l de vant in carcasa gaurita a unui nap din care mancase pe saturate.
De atunci se spune ca Jack rataceste cu carcasa de nap luminata in noaptea de Halloween, cautand un loc unde sa-si poata odihni sufletul, devenind astfel simbolul sufletelor pierdute si blestemate sa nu-si gaseasca pacea pe vecie.
Valul de emigranti irlandezi purta in America, in 1845, aceasta legenda primita cu bratele deschise de localnici, dar cum americanii nu erau familiarizati cu napii, inlocuira lanterna purtatoare de carbune, cu carcasa unui dovleac cioplit astfel incat sa simbolizeze chipul fantomatic al fierarului irlandez din legenda, pe care-l transformara in cel mai popular accesoriu de Halloween.
Jeff the Killer, vedeta a taramului web-horror
Jeffrey Alan Woods, supranumit „Jeff the Killer”, este un personaj imaginar, cu profilul unui ucigas in serie, protagonist al unei largi game de istorii horror si jocuri video, nascut sub semnul unui fenomen creepy-net, care atrage o multime de utilizatori, pasionati ai genului.
Parintele acestui dubios individ este de fapt un utilizator al platformei YouTube, pe numele sau virtual „Sesseur”, care a incarcat in 3 octombrie 2008, un continut video la nivelul binecunoscutului site, sub titlul sugestiv „Jeff the killer (Original Story)”, fara sa aibe cea mai palida idee de enorma popularitate de care avea sa se bucure isprava sa.
Imaginea lui Jeff devine treptat izvor de inspiratie pentru nenumarate alte istorii in „salsa crime”, publicate ulterior la nivelul unor site-uri precum Newgrounds, Creepypasta Wiki, Wiki Answers si Quotev.
Urmara o multime de postari cu versiuni ale istoriei infricosatorului personaj, plasate pe YouTube de diferiti utilizatori dotati cu o fantezie efervescenta, generandu-se astfel o veritabila miscare fandom dedicata lui Jeff the Killer.
Jeff este de fapt un adolescent in varsta de 16 ani, cu chipul palid si nasul retezat de pe urma unui accident, par inchis la culoare si ochi de gheata, fara pleoape si cu gura lipsita de clasicele buze carnoase. Modul in care autorul a mutilat chipul personajului contureaza un zambet fix, care lasa sa se zareasca intreaga sa dantura.
Jeff e vesnic imbracat cu aceeasi bluza de trening alba cu gluga, pantaloni negri si incaltaminte neagra, tip „skate” – recuzita care-i asigura lejeritate in miscari – conditie esentiala pentru unul ce-si ucide victimele in somn…
Personajul era in faza initiala timid, amabil si altruist, demonstrand un atasament deosebit pentru fratele sau, Liu; ulterior, comportamentul rigid al mamei sale il determina sa se schimbe, devenind frustrat, schizofrenic si sadic pe deasupra, stapanit de o nestavilita sete de a ucide.
Personajul lui „Jeff the Killer” a influentat o multime de creatii din cele mai variate, care au condus la construirea unei veritabile legende metropolitane asociate, cu figuri derivate din acelasi „prototip”, precum „Homicidal Liu”, „Jane the Killer”, „Nina the Killer” sau „Jenn the Killer” – cu totii bantuind Universul Web insetati de sange.
Jason Voorhees si ghinionul de vineri, 13
Si Jason Voorhees este un produs fantezist, protagonistul a zece din cele douasprezece episoade ale serialului „Vineri 13”, conceput initial ca victima, dar transformat ulterior de baghetele regizorale intr-unul din cei mai faimosi serial-killeri imaginari.
De regula se prezinta imbracat intr-o camasa cu patratele, jeans si masca de hockey, care-i acopera chipul, marcat de vizibila diferenta de nivel intre ochiul stang si cel drept si prezentand multiple diformitati faciale, dar dotat cu puteri si abilitati iesite din comun.
Jason Voorhees este un soi de strigoi, daca se poate spune astfel, cu capacitatea de a se transfera intr-un alt corp, in situatia in care „recipientul” spiritului sau ar fi distrus. Noua gazda ar deveni astfel pe jumatate vie pe jumatate cadavru, dobandind forta supraomeneasca ce-i permite sa ridice obiecte masive fara prea mult efort, precum si o rezistenta fizica deosebita.
O alta abilitate ar fi cea de a se teleporta dupa bunul sau plac in orice punct din zona Crystal Lake sau chiar cea de a supravietui sub apa, fiind imun la innec – forma sub care se presupune ca ar fi „murit partial” de fapt in frageda tinerete.
De ce fascineaza fenomenul Creepypasta?
Fie pornind de la nesecatul izvor de inspiratie al fenomenelor paranormale, fie pur si simplu din dorinta de a zgandari subiectul unor povesti de groaza cu efect garantat, nu putini sunt cei ce manifesta un interes aparte pentru segmentul generator de fiori horror.
Platformele de socializare aparute precum ciupercile dupa ploaie in ultimele decenii au asigurat terenul fertil proliferarii acestei pasiuni ceva mai iesite din comun, facilitand distribuirea de continuturi dedicate si construirea unei veritabile comunitati fascinate de astfel de povestiri.
Priumul autor care a creat fictiuni de acest gen, plasandu-le in Universul Web, a fost Kris Srtaub – realizator de benzi desenate, a carui serie de continuturi a reputat un succes impresionant – ca element digital menit sa substituie traditionalele povesti de groaza istorisite cu voce soptita in jurul focurilor de tabara, la ceas de noapte.
Personajele Creepypasta abunda in taramul Web si nu da semne sa-si opreasca expansiunea catusi de putin: nu exista reguli sau limite de respectat in ceea ce priveste ingredientele menite sa-ti vare frica-n oase, asadar autorii cu imaginatie dau frau liber fanteziei negre cu generozitate, impanzind forumurile si site-urile dedicate, cu istorii din cele mai bizare.
E dificil de explicat de ce o anumita categorie de internauti manifesta un interes aparte pentru acest gen de postari, dar Internetul are darul de a asigura spatiu nelimitat pana si celor mai stranii pasiuni, obsesii sau zone de interes, deschizandu-si larg portile pentru oricine are de spus absolut orice, chiar daca acest lucru poate genera reactii din cele mai neasteptate in lumea noastra reala…
Bibliografie:
- Terrace, Vincent – „Internet Horror, Science Fiction and Fantasy Television Series, 1998-2013”, 2014;
- Chess, Shira & Newsom, Eric – „Folklore, Horror Stories and the Slender Man: The Development of an Internet Mythology”, 2014;
- Molloy, Bryan – „Jack, an Ancient Celtic Tradition: The Jack O’Lantern Origins Story”, 2015;
- Nickleson, Neesha – „Insanity: Jeff the killer”, 2015.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5