serialul pablo escobar

Pablo Escobar, “Regele Cocainei”, baronul drogurilor din Columbia si argint sau plumb

Personaj controversat si cu o viata tumultuoasa, plina de nepravazut, Pablo Escobar si personalitatea sa iesita din comun, continua sa fascineze chiar si dupa multi ani de cand a parasit lumea celor vii, lasand in urma multe suspine de durere si de usurare deopotriva.

Pe numele sau complet Pablo Emilio Escobar Gaviria, regele neincoronat al cartelurilor drogurilor sudamericane s-a nascut pe 1 decembrie 1949 la Rionegro, in Columbia si a fost ucis de politia nationala columbiana la Medellin, in 2 decembrie 1993.

Cine a fost Pablo Escobar, „Don Pablo” sau „El Patron”?

 

Mituri despre Pablo Escobar – tumultul unei vieti sub semnul traficului de droguri

narcos pablo escobar

In ciuda intensei sale activitati ancorate in domeniul traficului de droguri, Pablo Escobar s-a bucurat de o enorma popularitate in randurile compatriotilor sai, fiind cunoscut ca extrem de generos si de protectiv fata de numeroase persoane aflate in dificultate. Acestea din urma, desigur, au trecut cu usurinta intr-un plan secundar sursa fondurilor care i-au salvat de la ananghie, transformandu-si binefacatorul intr-un soi de personaj haiducesc de tip Robin Hood, vesnic dispus sa fure de la cei bogati pentru a-i ajuta pe cei saraci.

In realitate, Escobar a reusit sa produca atat de multi bani de-a lungul carierei sale de „maestru al drogurilor”, incat pur si simplu nu mai stia cum sa-i utilizeze, motiv pentru care-i venea foarte usor sa-i imparta in stanga si-n dreapta, construindu-si astfel imaginea unui personaj bine intentionat, care propavaduieste celebra teorie potrivit careia „scopul scuza mijloacele”.

Asa se face ca viata lui Escobar prezenta concomitent doua fatete, asemenea unei medalii, pe de o parte fiind faimos pentru sangele rece cu care actiona pentru a-si asigura succesul in afacerile demarate sub semnul mortii albe, iar pe de alta parte, fiind considerat un veritabil erou popular pentru multi locuitori ai cartierelor sarace de pe colinele din Medellin.

 

De la furtul din cimitire la traficul cu cocaina

narcos pablo escobar cocaina

Asa cum se intampla de multe ori cu copiii nascuti in cartierele sarace din Columbia si din mai toate tarile sudamericane, tumultoasa viata a lui Escobar a debutat inca din frageda copilarie, cand a decis ca sarea si piperul existentei sale sunt banii.

Aceasta era ideea in jurul careia pivotau absolut toate gandurile si actiunile sale – cea care l-a indemnat sa se lanseze in afaceri dubioase inca din primele clase primare, cand fura pietre funerare din cimitire pentru a le vinde ulterior contrabandistilor si amatorilor de chilipiruri macabre.

De la pietrele funerare a trecut intr-o faza succesiva la furtul de masini, dar pentru a-si castiga o reputatie cat mai serioasa cu putinta printre cei ce-i faceau concurenta, nu a ezitat sa se implice in operatiuni de rapire si santaj, ceea ce l-a propulsat rapid in lumea criminala a anilor ’60 si i-a netezit drumul catre industria drogurilor un deceniu mai tarziu.

Ambitios, intreprinzator si de o siretenie iesita din comun, Escobar a devenit rapid un veritabil lider al universului traficantilor de droguri inca din primele momente in care a facut cunostinta cu cocaina, decis sa devina milionar la varsta de 22 de ani, asa cum obisnuia sa se destainuie apropiatilor sai.

Metodele prin care isi asigura succesul in afacerile cu droguri se bazau pe un dicton pe cat de crud, pe atat de convingator: ori accepti mita, ori te procopsesti cu un glont – principiu care s-a aflat la temelia intregii sale cariere intr-un domeniu si asa presarat cu multiple aventuri.

In orice caz, toti cei ce au indraznit la vremea respectiva sa-i puna bete in roate si nu s-au lasat corupti, au fost ucisi fara mila si fara prea multe discutii, printre acestia numarandu-se circa 200 de judecatori, cateva duzini de jurnalisti, trei candidati columbieni la presedintie, un procuror general, un ministru al justitiei si circa 1000 de politisti, asa cum se precizeaza in arhivele oficiale.

In anii ’80, Pablo Escobar ajunse sa controleze circa 80% din traficul de cocaina din Statele Unite, cartelul sau reusind sa transfere lunar aproximativ 70-80 de tone de praf alb catre teritoriul american, volum care-i asigura un castig saptamanal de circa 420 de milioane de dolari.

 

Pablo Escobar – lucruri mai putin stiute despre “Regele Cocainei”

Cand s-a lansat in aceasta teribila furtuna a afacerilor murdare, nici macar Escobar nu-si imagina ca va ajunge sa dobandesca venituri ce oscilau intre 20 si 30 de miliarde de dolari pe an, sume cu adevarat stratosferice, care s-au demonstrat in cele din urma, de-a dreptul deranjante, chiar pentru detinatorul lor …

Este vorba despre faptul ca era dificil de gasit un loc potrivit pentru a depozita atat de multi bani, ba mai mult decat atat: statisticile intocmite de expertii autoritatilor americane sustin ca aproximativ 10% din castigurile banesti ale lui Escobar au fost … rontaite de sobolani, la propriu si nu la figurat.

Un alt detaliu mai putin cunoscut din lumea afacerilor sale tine de sumele cheltuite pentru aranjarea in cupiuri de acelasi fel al mormanelor de bancnote acumulate, mai exact circa 2.500 de dolari pe luna, pentru a cumpara elastice de legat banii.

Probabil ca expresia „a intoarce banii cu lopata” era foarte bine cunoscuta in randurile apropiatilor lui Escobar, intrucat activitatea de sortare si aranjare a bancnotelor era atat de efervescenta, incat deseori scapa de sub control, iar banii erau indesati in genti de voiaj si geamantane, fara a mai fi numarati sau contabilizati cu exactitate.

Pentru a se descotorosi de o parte din aceste venituri colosale, Escobar cumpara proprietati opulente si lucruri din cele mai excentrice, dar chiar si asa s-a plasat ani de-a randul pe lista miliardarilor internationali, intocmita de Forbes in perioada 1987-1993.

Printre cele mai ciudate achizitii ale sale, se numara un ranch somptuos, situat in imediata vecinatate a Medellin-ului, ce se intindea pe o suprafata de peste 20 de kilometri patrati si la nivelul caruia isi amenajase printre altele, o pista de go-kart, un aeroport privat si o gradina zoologica ce gazduia girafe, lei, elefanti si hipopotami, precum si alte animale exotice.

Acesta era proprietatea sa preferata – Hacienda Napoles, unde organiza petreceri din cele mai extravagante, la care deseori se prezentau in calitate de invitati, o serie intreaga de oameni politici finantati cu banii obtinuti din traficul de droguri, artisti, actori, sportivi, cantareti si multe alte personaje faimoase ale vremii, care nu indrazneau sa refuze amfitrionul, chiar daca nu se simteau tocmai la largul lor in regatul lui Escobar.

 

Latura marinimoasa a regelui traficantilor

In ciuda caracterului monstruos al afacerilor sale, Escobar era celebru in Columbia pentru actele de caritate intreprinse: dona sume consistente lacaselor de cult si spitalelor locale, sustinea programele de distribuire de alimente familiilor sarace, finanta amenajarea de parcuri si constructia de stadioane, fiind un mare amator de fotbal.

Chiar si dupa ce i-a fost atribuita eticheta de „boss al drogurilor”, Escobar a continuat sa se bucure de popularitate in randurile columbienilor, care-l supranumeau „Don Pablo” sau „El Patron”.

Gratie faimei sale incontestabile, chiar si in perioada in care a fost arestat de catre autoritatile columbiene si inchis in inchisoarea cunoscuta sub numele de „La Catedral, Escobar a beneficiat de un tratament aparte, fiind el insusi cel ce adusese o contributie substantiala la proiectarea structurii respective.

Astfel, Pablo dispunea de propriul sau jacuzzi, avea acces la terenul de fotbal al inchisorii, un bar personal si isi clatea ochii admirand zilnic … o cascada artificiala.

Desigur ca intr-un astfel de mediu, celebrul personaj si-a ales cu grija pana si gardienii, astfel incat sa continue sa gestioneze cu usurinta operatiunile chiar din inima inchisorii, edificiu pe care cu totii il cunosteau sub numele de „Club Medellin”.

In acea perioada, autoritatile columbiene au incercat sa-l smulga din micul paradis de la „La Catedral” si sa-l transfere intr-o inchisoare adevarata, dar inainte sa duca la bun sfarsit aceasta misiune imposibila, Escobar evada si se ascunse impreuna cu familia sa departe de ochiul iscoditor al celor ce-l cautau cu infrigurare.

In fuga sa aventuroasa, Pablo Escobar se refugie intr-una din nopti intr-o grota, unde puse pe foc mai bine de 2 milioane de dolari, pentru a-si tine fiica la caldura.

Dar daca multi il considerau pe Escobar un personaj care nu se temea de nimeni si de nimic, ei bine, adevarul era ca Pablo tremura din toti rarunchii din pricina unui singur lucru: sa nu cumva sa fie extradat.

Prefer sa-mi fac veacul intr-o groapa de cimitir din Columbia, decat intr-o celula de inchisoare din Statele Unite, se destainuia Escobar apropiatilor sai ori de cate ori venea vorba despre chestiunea care-l ingrijora peste masura.

 

Virginia Vallejo si alte picanterii din viata amoroasa a lui Pablo Escobar

Personalitatea puternica a lui Escobar nu putea sa nu lase amprente serioase si in plan amoros, desi escapadele sale faceau parte dintr-un capitol aparte, care nu putea sa influenteze cu niciun chip viata de familie.

Sotia – Maria Victoria Henao – si copiii – Juan Pablo (azi, arhitect si scriitor de succes, pe numele sau de imprumut Sebastian Marroquin) si Manuela (azi traieste intr-un anonimat desavarsit, evitand orice contact cu presa sau cu alte persoane interesate de detalii din viata tatalui sau), constituiau un subiect de neatins atnci cand era vorba de sentimente.

Totusi, regele drogurilor nu ramanea insensibil la frumusetile feminine pe care viata i le arunca in cale si nu ezita sa ia masuri drastice impotriva oricaror obstacole ar fi putut interveni in calea demararii unei relatii cu cea care-i starnea interesul.

Cea mai insemnata aventura sentimentala a lui Escobar a fost insa legatura amoroasa cu jurnalista Virginia Vallejo, o femeie ambitioasa, sclipitoare, pasionala si extrem de bine ancorata in peisajul de televiziune al vremii respective, cea care a avut privilegiul de a prezenta in direct nunta secolului – dintre printul Charles si Lady Diana Spencer.

Legatura pasionala cu Pablo Escobar a durat circa cinci ani tulburatori, in care celebra jurnalista, devenita o veritabila icoana a elitei columbiene, s-a confruntat cu teribila provocare a unei idile iesite din comun, in miezul careia se straduia din rasputeri sa impace propriile sentimente cu natura informatiilor pe care le dobandea in calitate de iubita a celui mai periculos traficant din lume.

Daca va intrebati cum se poate iubi un barbat cu mainile patate de sangele a sute si sute de persoane, ei bine istoria e mult mai bogata in astfel de situatii decat v-ati putea imagina.

Cert este ca Virginia a avut parte de iubire si de ura in egala masura de-a lungul acestei idile neobisnuite, asistand in direct la procesul de transformare a narco-traficului in narco-terorism – un cosmar plin de acte de cruzime, al carui protagonist absolut era tocmai omul de care se indragostise nebuneste.

Atmosfera incinsa a vietii intime alaturi de un personaj atat de periculos a macinat insa pasiunea initiala, aducandu-i multa suferinta si dezgust, motiv pentru care se decise sa-l paraseasca in anul 1987, desi Escobar incerca din rasputeri sa o retina.

Sase ani mai tarziu, in urma unei actiuni-fulger puse la punct de autoritati, regele narco-traficantilor columbieni a fost ucis de politie chiar la Medellin, acolo unde Escobar se simtea cel mai in siguranta.

Virginia obtine azil politic in SUA abia in iunie 2010, dupa ce a avut parte de o nesfarsita lista de amenintari din pricina dezvaluirilor unor legaturi compromitatoare ale lui Escobar cu oameni politici importanti, semnand un acord cu Departamentul de Justitie al Statelor Unite, prin care se angaja sa colaboreze in vederea clarificarii anumitor aspecte din cadrul unor investigatii importante cu privire la activitatea si cunostintele lui Pablo Escobar.

De-a lungul noii sale vieti in SUA, Virginia se lanseaza intr-un slalom printre momentele de discretie fortata si eruptiile publice: exemplul cel mai recent il reprezinta protestul sau vehement in momentul in care Netflix a decis sa produca impotriva vointei sale, mini-seria intitulata „Pablo Escobar, el patron del mal”, inspirata din autobiografia sa.

In ceea ce priveste insa filmul realizat in 2017 dupa scenariul si sub bagheta regizorala a lui Fernando Leon de Aranoa, intitulat Escobar – Il fascino del male” (Loving Pablo), avandu-i drept protagonisti pe Javier Bardem si Penelope Cruz, Virginia Vallejo nu pare sa se planga catusi de putin …

  

 

Bibliografie:

  1. Bowden, Mark – Killing Pablo: The Hunt for the World’s Gratest Outlaw, editia italiana (trad. F. Vitaliano), Milano, Rizzoli, 2002;
  2. Escobar, Roberto – The Accountant’s Story, Hachette UK, 2009;
  3. Brunoro, Giacomo & Pezzan, Jacopo –Pablo Escobar, il re dei Narcos, Los Angeles, pag. 98-99, 2016.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,069 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Pablo Escobar, “Regele Cocainei”, baronul drogurilor din Columbia si argint sau plumb”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.