Operatiunea Valkyrie: complotul de asasinare al lui Hitler

Pana in 1944 trebuia sa te inscrii pe o lista lunga pentru a-l asasina pe Adolf Hitler. Au fost chiar si cateva incercari ale unor ofiteri de prim rang. Au existat si amenintari din partea armatei. Asta s-a intamplat in special in timpul celui de-al doilea razboi mondial cand frontul de est nu mergea deloc bine. Importanti lideri militari ai armatei germane au inceput sa realizeze ca razboiul va fi pierdut si ca Hitler va conduce Germania spre dezastru.

Acesti comandanti mai credeau si ca daca Hitler era asasinat, atunci aliatii, Uniunea Sovietica si democratiile vestice, ari fi dorit sa negocieze pacea cu un nou guvern german. Nimeni nu stie ce s-ar fi intamplat daca Hitler ar fi fost asasinat in acest moment. Oare cum ar fi aratat istoria Europei astazi? Nu se stie nici daca Stalin ar fi renuntat sau nu la intentia sa de a intra marsaluind in Berlin in fruntea armatelor sovietice, aratandu-si clar intentiile asupra acestui imperiu-satelit,

Ce s-ar fi intamplat daca Hitler ar fi fost asasinat?

Operatiunea ValkyrieHitler stia ca devine din ce in ce mai nepopular. El a luat masuri drastice pentru paza si protectia sa. Deasemenea, devenise un maniac al controlului cand vine vorba despre tentative de asasinare.

Isi deghiza miscarile, nelasand pe nimeni sa-i cunoasca planurile de calatorie inainte. Prefera sa traiasca in cladiri sigure, fortificate. Deasemenea, controla strict numarul de arme ce il inconjurau. Era nevoie de cineva care se putea apropia foarte mult de Hitler si il putea ucide cu o arma neconventionala.. Hitler a si fost incredibil de norocos. A scapat din mai multe atentate.

Colonelul Claus von Stauffenberg

Militarii ce doreau moartea lui Hitler au gasi in persoana colonelului Claus von Stauffenberg omul ideal. Servise in mai multe campanii cheie in timpul razboiului mondial. In Africa de Nord isi pierduse cea mai mare parte din bratul drept, ochiul drept si degetele de la mana stanga. Cand s-a intors in Germania, era deja lipsit de mana. Mana va fi o problema importanta in complotul cu bomba de mai tarziu si trebuia sa fi fost planuit mai atent.

Au existat si alte planuri de atac cu bomba in cazul lui Hitler. Doi ofiteri s-au oferit sa duca la bun sfarsit planul baronului Henning von Tresckow, dar au esuat din cauza schimbarilor de ultima ora facute de Hitler. In acel moment colonelul Stauffenberg a fost transferat din spitalul sau  la Oficiul de Razboi, unde baronul Tresckow lucra. Aici se vor cunoaste cei doi. Insa Tresckow a trebuit sa mearga sa lupte pe frontul de est, asa ca Friedrich Olbricht a lucrat cu Stauffenberg. In iunie 1944, Stauffenberg a fost promovat la rangul de colonel si facut Sef de Stat Major. Trebuia sa se intalneasca regulat cu Hitler si sa discute razboiul. Putea introduce usor o bomba si sa nu trezeasca suspiciuni.

Operatiunea Valkyrie

Dupa ce s-a deschis un nou front cu aterizarile din Ziua D, situatia parea si mai disperata pentru Germania, iar planurile puse in aplicare de Hitler – o serie de arestari – au impins conspiratorii sa actioneze. Grupul de conspiratori era format din ofiteri si comandanti ai armatei naziste. Planul era ca Hitler sa fie asasinat, lovitura militara sa puna armata si unitatile loiale lui Hitler sub arest. Se spera ca o noua comanda militara sa evite un potential razboi civil si sa negocieze incetarea imediata a razboiului in vest. Dupa mai multe incercari esuate, cand Stauffenberg a carat explozivii dar nu a reusit sa ii foloseasca, iata ca s-a aratat sansa.

Operatiunea Valkyrie a intrat pe ultima suta in 20 iulie. Stauffenberg a ajuns pentru o sedinta, s-a strecurat pentru a folosi acid ca sa topeasca detonatorul si a intrat in sala cu harti a lui Hitler. A pus servieta cu bomba langa un picior al mesei, scuzandu-se ca trebuie sa raspunda la un telefon.

In loc sa foloseasca telefonul, Stauffenberg a mers la masina sa si, la 12:42, bomba s-a declansat. Stauffenberg a reusit apoi sa iasa din Barlogul Lupului si s-a indreptat spre Berlin. Totusi, Hitler nu a murit. Deabia a fost ranit si hainele i-au fost arse, iar o ureche i-a fost ranita. Au murit insa altii. Stauffenberg carase insa doua bombe, insa din cauza degetelor sale lipsa nu putuse sa le activeze. Cealalta bomba a fost ascunsa de asistentul lui. Daca ambele bombe ar fi fost la un loc, forta exploziei l-ar fi putut ucide pe Fuhrer. Reichul ar fi cazut prada razboiului civil, iar conspiratorii n-ar fi fost pregatiti.

Rebeliunea este infranta

Moartea lui Hitler ar fi fost startul unei actiuni de preluare a puterii. Operatiunea Valkyrie era numele oficial pentru un set de proceduri de urgenta, admise de Hitler, ce ar fi transferat puterea catre Armata Natiunii atat timp cat Hitler nu era capabil sa guverneze. Complotistii planuisera sa foloseasca chiar legile date de Hitler impotriva lui. Chiar liderul armatei generalul Fromm simpatiza miscarea lor. Totusi, chiar daca armata trebuia sa preia cateva puncte cheie din Berlin si apoi sa se intinda in intreaga Germanie cu vestea mortii lui Hitler. Putini era in stare sa actioneze fara certitudinea vestii.

Insa vestea supravietuirii lui Hitler a scapat repede, si primul lor de conspiratori – incluzandu-l pe Stauffenberg – au fost rapid arestati si impuscati. Ei au fost insa cei norocosi deoarece Hitler a pus sa fie arestati, torturati si executati brutal orice persoana care avea legatura cu acestia. Toate aceste atrocitati au fost filmate. Este posibil sa fi vazut aceste filme. 1.000 de oameni au fost executati, si rudele figurilor cheie au fost trimise in lagare. Tresckow si-a parasit unitatea si s-a indreptat spre liniile rusesti, unde s-a aruncat in aer cu ajutorul unei grenade. Hitler mai supravietuia inca un an. Apoi s-a sinucis in timp ce sovieticii se apropiau de buncarul sau.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,725 times, 1 visits today)

1 thought on “Operatiunea Valkyrie: complotul de asasinare al lui Hitler”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.