Ogham: limbajul celtic al simbolismului

Simbolurile animalelor la celti in alfabetul simbolic Ogham

Ogham este inradacinat in traditia celtica si in simbolismul copacilor. Celtii antici credeau ca arborii isi intind ramurile si radacinile atingand toate fiintele lumii. Ei credeau ca valurile vietii radiaza din copaci si intelegeau aceasta conexiune.

Simbolurile animalelor asa cum au fost intelese de celti sunt o extensie a acestei conexiuni. Animalele-simboluri sunt asociate indeaproape cu fiecare trasatura a unui copac din celticul Ogham.

Asocierile sunt derivate din miturile celtilor, folclor si ritual. Celtii observau viata si maretia ei cu alti ochi. Ei recunosteau animite puteri in lume. Si si le reprezentau prin simboluri. Cum padurea si animalele le erau cele mai apropiate, asa se vor naste aceste simboluri.

Vultur (Ogham = Mesteacan)
Vulturul este un simbol celtic al maturitatii si cresterii. Regele pasarilor este neinfricat si zboara sus in cer. Vulturul indeamna la curaj. In mitologia celtica, vulturul este considerat cel mai vechi animal, intrecut doar de somon in intelepciune. Ei ajuta eroii in povesti iar strigatele vulturului auriu semnifica de obicei un eveniment aparte, ca nasterea unui mare erou. Daca vedeai un singur vultur era simbol al avertismentului, iar doi reprezentau pacea. Clanurile scotiene inca mai poarta 3 pene de vultur pentru a le indica rangul.

Vulpe (Ogham = Arin)
Pentru celtii antici vulpea reprezenta pasiunea, joaca si actiunea. Atunci cand vedeai vulpea trebuia sa te lasi prada pasiunii. Vulpea apare ca shimbatoare de forma in mitologia celta. Ea simbolizeaza intelepciunea si inselatoria.  Ea este asociata cu focul si duce sufletele mortilor pe lumea cealalta in miturile celtilor.

Caprioara/Cerb (Ogham = Salcia)
Celtii considerau ca cerbii sunt mesageri ai altei lumi. Ei puteau apare atunci cand s-a incalcat un tabuu (Cerbul Alb). Celtii insulari au povesti despre caprioare supernaturale asociate cu figuri spirituale, spirite si zeitati ce pot lua forma unei caprioare. In Scotia si Irlanda caprioarele sunt ca o turma pascuta si mulsa de o femeie din alta lume sau zeita Flidais. Zeita se poate transforma in caprioara rosie sau alba. Alte figuri mitologice ca Oisin si Sadbh sunt conectate de caprioara. La fel si Cernunnos.

Fluture (Ogham = Frasin)
Cuvantul pentru fluture in celta veche este dealan-de. El simbolizeaza lumina sau stralucirea Zeilor si flacara magica. In folclorul irlandez se credea ca fluturii pot trece prin valul dintre lumea noastra si taramul magic. Era considerat de rau augur sa ucizi un fluture pentru ca se credea ca era calauza sufletelor de copii.

Bufnita (Ogham = The Hawthorn)
In folclorul celtilor bufnita era o creatura a umbrelor si a lumii de apoi, cosmarurilor si mortii. Legenda spune ca bufnita este Blodeuweed, o mireasa necredincioasa transformata de blestem. Se mai credea ca bufnita o reprezinta pe Cailleach, zeita baba harca a celtilor.

Cal (Ogham = Stejar)
La celti calul este legat de multe povesti si legende. Caii erau asociati cu cativa zei si zeite si erau emblemele soarelui. Calul era extrem de important pentru triburile celte, fiind asociat cu soarele. Era legat si de zeita razboiului. Poate cea mai cunoscuta era Epona “iapa” in limba celtilor, mama cailor, zeita populara a razboinicilor, singura zeita celta adorata in granitele Romei.

Somon (Ogham = Alun)
Puterile mistice si intelepciunea il fac pe somon cel mai puternic simbol celtic. Se credea ca el traia intr-o fantana a intelepciunii din care puteai bea. Fantana era inconjurata de aluni, iar fructele ce cadeau erau hrana pestelui. Irlandezii il numeau bradan feasa, iar un poet a pescuit dupa el sapte ani. Insusi Loki s-a tranformat in somon.

Lebada (Ogham = Vita de vie)
Lebada alba era sacra pentru celti. Ea reprezinta lumina Soarelui si stralucirea Lunii. Celtii vedeau in lebada simbol al frumusetii si puterii sinelui. Lebada era animalul totem al druizilor ce purtau mantii din pene de lebada pentru a fi in contact cu muzele. Lebada alba era vazuta ca un simbol al zeilor Tuatha Dannan. Daca o vedeai noaptea pe balta putea aduce ghinion in forma de vrajitoare. Ea este numita “eala”la irlandezi si älarch” la galezi. Lebada apare in ciclul irlandez despre Copiii lui Lir si in povestea marelui erou mitologic Cú Chulainn din ciclul Ulster. Puterea lebedei (aripile sale pot rupe mana unui om) este intrecuta de gratia, frumusetea si puritatea ei.

Albina (Ogham = Blackthorn)
Celtii isi iubeau albinele si miedul. Atat de mult incat credeau ca prin paradis curge un rau de mied. Atat de mult incat in Irlanda s-au dat legi pentru protejarea albinelor, iar in Insula Man era o crima capitala furtul lor. Se credea ca daca un cuib se stabileste in ramurile moarte ale unui copac vestesc moartea. Cand murea cineva in casa, capul familiei soptea vestea albinelor, iar stupii erau intorsi cu spatele. Se mai credea ca toti copiii morti dupa nastere se transforma in flori.

Cioara/Corb (Ogham = Soc)
Ciorile si corbul joaca un rol foarte important ca aspecte si imagini simboluri reprezentative in mitologia celta. Poate unele dintre cele mai folosite pasari in reprezentari, ele au fost percepute ca aspecte ale zeitei Morrigan sau ca sufletele tranformate prin magie neagra. Incet insa, si-au pierdut rolul de mesagere divine si au devenit simbol animal al diavolului si reprezentanti ai mortii. In povestea lui Owain se spune ca si-a castigat bataliile cu ajutorul unei armate de 300 de ciori. Corbul este pasarea mortii. Se mai credea ca regele Arthur nu a murit ci a fost transformat in corb. Zeii imbraca tot timpul aceasta forma. A omori o cioara in timpul legii druidice era un delict major.

Iepure (Ogham = Orz salbatic)
La celti, iepuele era un animal ce aducea noroc. De aici s-a ajuns la a purta un picior de iepure ca talisman. Dupa venirea crestinismului zeii au fost asociati cu diavolul. Asadar, iepurele trebuia sa aiba puteri speciale protective sa locuiasca sub pamant si te putea proteja.  In Irlanda se credea ca femeile se pot transforma in iepuri. Zeita Eostre avea ca animal favorit iepurele ce semnifica  iubirea si fertilitatea. Era asociat cu Luna si reinvierea.  Se crede ca iepurele era sacru pentru Zeita Alba, Zeita Mama.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,674 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Ogham: limbajul celtic al simbolismului”

  1. Pingback: Saptamana mitologiei celtice | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.