Nostradamus este un profet cu puterea previziunii. El a facut predictii despre viitor ca astfel sa ajute omenirea sa treaca prin intunecimea acestei lumi. Oare profetul si poetul erei renascentiste, Nostradamus chiar a prezis evenimentele din 11 septembrie si celelalte evenimente catastrofice ale ultimilor 500 de ani? Oare mai sunt profetii care nu s-au concretizat inca? El este unul dintre putinii profeti care a rezistat atat de mult si asta pentru ca a avut atata dreptate.
Acum cinci secole remarcabilul francez Michel de Nostradamus a lasat ca mostenire ceea ce poate fi cea mai valoroasa arhiva tuturor timpurilor. Cronica a sute de evenimente ce urmau sa se petrece in urmatorii 2000 de ani. Astazi efectul profetiilor sale poate fi considerat la randul sau un fenomen. Acestea au fost scrise in 1555. Dar a prezis cu adevarat aceste evenimente? Cat si toate celelalte mari dezastre din ultima jumatate a mileniuluii? Este un mister. Un subiect enigmatic si un scriitor plin de mister. Dar ceea ce este important in contextul acesta este ca Nostradamus a petrecut mult timp concentrat pe perioada de timp pe care o traim acum. Colectia lui de versuri ofera dovezi, spun unii, ca avea viziuni asupra viitorului si a vazut evenimente grandioase cum ar fi Revolutia Franceza, dezastrele navetelor spatiale, si cele doua razboaie mondiale ale secolului XX. Dar ramane una din figurile cele mai controversate ale istoriei. Multi l-au numit pe Nostradamus profet, unii l-au numit clarvazator. Unii chiar sarlatan.
Sa presupunem ca Nostradamus chiar a stiut aceste lucruri. Sa stii si sa nu impartasesti informatia il transforma in cel mai mare rau care a existat vreodata. In ciuda popularitatii scrierilor sale la nivel mondial, mare parte a personalitatii omului a ramas un mister. In 1555 Nostradamus a scris urmatoarele despre el: “”Cel care e numit profet acum, odata a fost numit Sir. Teoretic vorbind un profet e un om care vede lucruri cu mult inaintea stiintei actuale a omenirii.”
Oare era intr-adevar un om cu puternice puteri clarvazatoare sau doar a creat poeme greoaie, criptice care se puteau raporta cu usurinta la aproape orice? A fost un “doctor” maret ale carui retete erau inspirate de stele? Sau a fost un sarlatan, care nu numai ca a supravietuit dar a si prosperat in lumea catolica rigida a secolului XVI din Europa? Si suntem oare mai aproape de descrifrarea catrenelor sale, care ar trebui sa reprezinte drumul spre viitor?
Expertii sunt impartiti in doua tabere in privinta raspunsurilor la aceste intrebari. Ceea ce este sigur este promisiunea facuta de Nostradamus cititorilor sai acum 500 de ani: in traducere spune: “Dupa 500 de ani mai multa recunostinta va primi Cel care este inaintea epocii sale. Ceata se va risipi, iar acele timpuri vor aduce bucurie. “”
Exista voci care considera ca Nostradamus a prezis evenimente cum ar fi caderea comunismului, razboiul din golf si moartea printesei Diana cu secole inainte sa se produca.
Multe din prezicerile facute de Nostradamus asupra acestei perioade acum 10 ani, primul razboi din Golf, pareau ridicole… Acum par sa devina realitate. Le poti privi zilnic pe viu pe CNN. A prezis Nostradamus avantul Germaniei Naziste? Bataliile aeriene ale celui de-al doilea Razboi Mondial?
Vreau sa vina cineva la mine si sa imi spuna ca sunt sanse mari sa se petreaca un alt mare dezastru undeva in lume in urmatorii cinci ani. Ati auzit aceasta predictie? Suna mai degraba a coincidenta.
Desi marea majoritate a profetiilor atribuite lui Nostradamus se refera la evenimente mondiale si calamitati sunt cateva care intaresc presupunerea ca avea legaturi cu magia neagr?. O legenda locala ne spune ca atunci cand mormantul original al lui Nostradamus a fost pradat, hotii au gasit la gatul sau un medalion inscriptionat cu data in care mormantul va fi profanat.
Nostradamus este invaluit in mister, traduceri ale lucrarilor imposibil de tradus si interpretari care pornesc de la moderat la greu de crezut. Nu vom ajunge nicaieri daca nu ne intoarcem la omul adevarat si la ce a facut si cum a facut acele lucruri.
Pentru a afla cine a fost cu adevarat Nostradamus trebuie sa ne intoarcem intr-o era care este remarcabil de bine pastrata in regiunea insorita a sudului Frantei, cunoscuta sub numele de Provence. Pana in secolul XVI lumea in care se nascuse Nostradamus se schimbase repede. Europa era intr-o perioada delicata, inconjurata de dusmani atat de la est cat si de la vest. Imperiul Roman ameninta tarile care erau tot timpul în razboi. De-a lungul intregii coaste a marii Mediterane erau raidurile constante ale piratilor arabi care ardeau satele si orasele din calea lor. Deci guverna un sentiment de amenintare.
Atacurile militare, foametea si o boala fatala: molima caracterizau viata si deseori moartea pentru clasa de mijloc in Europa secolului XVI. In timpul acestor vremuri apocaliptice oamenii cautau cu disperare raspunsuri, leacuri si o farama din ce le rezerva viitorul. In aceasta lume apare un om care parea sa ofere raspunsuri si care, dupa credinta unora, calatorea in viitor. Dar unde au inceput viziunile sale asupra viitorului?
A trecut jumatatea de mileniu de cand Nostradamus a inceput sa faca previziunile sale uimitoare asupra viitorului si a ramas un nume regasit in fiecare biblioteca prin cele peste 400 de carti si este referitoare la profetiile sale. Numele sau inca mai apare pe prima pagina a ziarelor si chipul sau ne priveste din editoriale. Postere de film si jachete cu chipul sau toate ne promit o frantura din adevaratul om. Dar cat din imaginea de vrajitor pe care am ajuns sa o asociem cu Nostradamus se bazeaza pe fapte reale?
Din putinele date istorice care exista sunt doua obiecte despre care se crede ca pastreaza o imagine realista asupra omului. Primul este portretul lui Nostradamus pictat de fiul sau, Cesare.
Cesare era un pictor bun. Ceea ce ne arata portretul este un om cu un zambet larg pregatit sa faca o gluma, ca si cum Nostradamus este bunicul preferat, dar exista si o tresarire in ochii sai Expertii cred ca a doua descriere autentica a lui Nostradamus a fost scrisa de unul din cei mai apropiati oameni ai sai. Aceasta este descrierea lui Nostradamus facuta de secretarul sau Chavigne. Era un om de talie mica spre mijlocie, robust, plin de viata si viguros. Avea o barba deasa si carunta, nas drept si ochi cenusii a caror privire era blanda, dar care fulgerau cand era nervos. Obrajii erau netezi si in ciuda varstei barba era lunga si groasa. Infatisarea sa era atat sobra cat si senina astfel ca severitatea sa era temperata de multa umanitate. In rest era plin de energie, se supara cateodata brusc si totusi un muncitor rabdator care dormea doar 4-5 ore pe noapte. Era in care a trait Nostradamus era o vreme de tranzitie. Cum frica si nesiguranta Evului Mediu era pe sfarsite o noua era incepea. Cu inceputul perioadei renascentiste, intreaga viziunea asupra universului incepea sa se schimbe. Nicaieri nu era lucrul acesta mai evident ca în interiorul cetatii Saint Remy orasul de provinicie in care s-a nascut Nostradamus. Chiar si acum pastreaza o aroma medievala si arata aproape la fel ca pe vremea lui Nostradamus.
A fost botezat Michel de Nostradamus un nume catolic care inseamna “Doamna noastra” A fost adoptat de bunicul lui evreu cand s-a convertit la catolicism in timpul inchizitiei spaniole, timp cand evreii din Europa erau persecutati. In ciuda represaliilor religioase ale timpului sudul Frantei era cosmopolitan animat de mituri, magie si emotiile noutatilor din medicina, matematica si astronomie. E mai mult decat locul perfect. E probabil singurul loc pe pamant unde cineva ca Nostradamus putea fi antrenat sa vorbeasca si sa i se permita sa atinga desavarsirea. Tanarul Nostradamus a fost intrigat de astfel de studii de la o varsta frageda. Bunicul sau, Jean Besoin Remain, a fost consilierul orasului si probabil fizician. A fost o traditie a invatatului in familie. Nostradamus a invatat de tanar latina, greaca probabil putin ebraica si matematica. In plus, probabil a fost introdus in stiintele celeste si a mostenit astro-laboratorul (instrumentul medieval folosit pentru determinarea altitudinii soarelui si altor corpuri ceresti). Nostradamus va scrie mai tarziu minunile astronomice ce l-au inspirat in astrologie.
Dar daca interesul timpuriu in astronomie a fost inspirat de bunicul sau lucrurile inconjuratoare i-au aprins pasiunea pentru antichitati. Provence are multe straturi istorice, iar Saint Remy este unul din aceste locuri unde vestigiile istorice sunt sedimentate unul deasupra celuilalt. Pentru tanarul Nostradamus cea mai viabila si directa conexiune cu un alt timp nu sta in supranatural ci la cateva sute de metri la sud de casa sa, in Saint Remy. Nostradamus s-a jucat aici pe cand era copil si aceasta a fost prima introducere in istoria antica a regiunii, comori ingropate, gasite in aceasta regiune.
A vazut el oare vreodata viitorul? N-o sa stim niciodata adevarul.
Ce este clar este ca acest loc antic marcheaza un inceput. Aceasta l-a inspirat pe Nostradamus cu o noua medoda de a specula fiindca l-a inspirat sa priveasca lucrurile importante ale istoriei. Sa nu gandeasca doar in termenii vietii unui om
sau a unei perioade anume a vietii unui om ci sa gandeasca in termeni de sute si mii de ani.
In secolul XVI, poetul si omul de stiinta Pierre de Rossar i-a scris lui Nostradamus:
“Ori poate demoni buni sau rai l-au indemnat la asta.
Ori poate spiritul lui a fost indrumat de natura
Si a urcat pana la ceruri inaintea muritorilor
Si de acolo ne-a reprodus fapte uimitoare.”
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Ulterior, a petrecut opt ani calatorind prin Franta, Italia si Spania, cercetând ierburi medicinale, lucrând ca farmacist si ajutând victimele ciumei. La acea vreme, aceasta profesie era opusa celei de medic si era interzisa de regulamentul scolii. De altfel, abia în 1572 a fost înfiintata Facultatea de Farmacie din Montpellier. La fel cum exista dezbateri cu privire la faptul daca a fost un om de stiinta sau un farsor.