Mohammed si nasterea islamului

Din desertul Arabiei a aparut o schimbare ce a modelat lumea. Aceasta schimbare continua si astazi. Numele ei a fost Mohammed si a dus la intemeierea uneia dintre cele mai longevive si raspandite religii de pe pamant. Ce stim despre religia islamului si despre nasterea lui?

Lumea inaintea de islam si Mohammed

Mohammed si nasterea islamuluiInainte de timpul islamului, Peninsula Arabica era populata de triburi nomade ce pretindeau a fii descendentii celui de-al treilea fiu al lui Noe, Shem, devenind astfel cunoscuti ca semiti sau popoarele semite. In acest fel, ele impartaseau o conexiune comuna cu alte popoare semite din regiune, incluzand adeptii Torei, evreii.

 

Tot in aceste timpuri, triburile arabe ce populau regiunea au fost prinse intr-o lupta intre Imperiul Bizantin crestin, mostenitorii Imperiului Roman, si persanii din nord-est, al caror imperiu era bazat pe religia lui Zoroastru. Crestinismul, iudaismul, zoroastrismul si alte credinte caracterizau diversitatea religioasa din regiune, acest mix regasindu-se si la populatia araba.

Totusi, cei mai multi dintre arabi erau politeisti, inchinandu-se la mai multi zei. Centrul veneratiei lor era orasul Mecca, intr-un sit cunoscut ca si Kabba. Aici erau tinute peste 300 statuete si alti idoli pentru adorare de catre triburile arabe. Mecca era, chiar si inainte de islam, centrul arabilor si al devotiunii lor, sufletul si inima comunitatii. Un loc social, dar mai presus de toate, religios, un loc de pelerinaj sfant cunoscut ca si Haji.

Traditiile si superstitiile din jurul Kabba din Mecca aveau deja cateva secole cand a aparut islamul. Si multi dintre pagani credeau ca reprezinta o conexiune intre Cer si Pamant – in centrul Kabba era un meteorit de varsta necunoscuta ce cazuse din cer.

Istoricii credeau ca in aceste vremuri Mecca era un loc al pacii, fara dispute intre triburi, fara razboaie, unde armele erau interzise. In aceasta lume s-a nascut profetul islamului.

 

Cititi si despre:

 

 

 

Profetul Mohammed

Mohammed s-a nscut intr-o lume a politeismului si a dezbinarii triburilor in anul 570 in orasul Mecca. Si-a pierdut parintii la varsta de 6 ani si a fost crescut de un unchi.

La 12 ani, Mohammed a intrat in afacerea familiei, comertul de caravane. Astfel, a putut calatori in multe locuri, inclusiv Siria, unde a intalnit crestini, evrei, alte credinte si alti oameni din lumea intreaga ce veneau acolo pentru negot.

Pana la 25 de ani, Mohammed era casatorit pentru prima oara cu o femeie bogata de 40 de ani, Khadijah. Va mai avea inca 10 sotii de-a lungul vietii, insa doar prin influenta ei a fost expus unui grup de arabi numit hanefiti.

Ce facea acest trib unic era faptul ca respingeau adorarea idolilor si politeismul. Favorizau monoteismul. Religia lor nu era pe deplin formata – erau influentati de iudaism si crestinism – si se retrageau adesea in singuratatea pesterilor pentru solitudine, rugaciune si meditatie intensa. Sperau sa gaseasca o cale catre adevaratul Dumnezeu.

Acest trib a avut un mare impact asupra lui Mohammed cand si-a cautat raspunsurile despre viata si Dumnezeu. La fel si invataturile din iudaism si crestinism. Pana in 610 traditia spune ca a avut prima viziune in timp ce medita intr-o pestera. Cand si-a marturisit viziunea sotiei si familiei sale, a fost declarat de inteleptii hanefiti ca viziunea era de la Dumnezeu, cel adevarat, Allah. Mohammed a fost apoi declarat profet si imbratisat de comunitate ca ultimul profet de la Noe incoace.

La inceput, putini i-au ascultat invataturile. Cei care adorau idoli au tinut la credintele lor. Dar Mahommed a persistat. Trei ani a calatorit si a tinut predici pentru popor in Mecca si in orasele din jur, Adesea viata i-a fost amenintata de cei care nu ii intelegeau mesajul. Dar a fost puternic. In 621, in timpul pelerinajului anual Haji, triburile arabe din Medina au fost impresionate de invataturile lui. L-au recunoscut ca profet si s-au alaturat lui.

Totusi, erau putini adeptii lui. Mecca s-a dovedit un loc neprimitor. Dupa inca un an, Mohammed a fugit cu un grup de adepti in Medina. Aici a fost primit ca lider politic. S-a dovedit eficient in conducere, imbogatindu-si grupul pradand caravanele politeistilor. Aceasta parea o actiune justificabila in vazul lui Allah.

Orasul Mecca a raspuns acestor raiduri trimitand 1.000 de soldati sa-l pedepseasca. In 624, musulmanii lui Mohammed din Medina au invins Mecca. Victoria i-a intarit imaginea lui Mohammed ca lider religios.

Era timpul ca Mohammed sa schimbe centrul rugaciunilor musulmanilor din Ierusalim la Mecca. Erau multe raspunsuri pentru aceasta schimbare. Inclusiv faptul ca evreii respinsesera pretentia lui Mohammed ca ar fi profet. La fel si crestinii. Mai mult decat atat, Kabba era centrul devotiunii arabe. Desi era o devotiune gresit indreptata spre idoli pana la venirea lui Mohammed, la Mecca credeau ei ca Dumnezeu s-a facut cunoscut. Tot aici credeau ca ultimul profet s-a nascut tot aici si aici si-a petrecut ultimele zile din viata.

Asa se va naste mitul lui Mohamed, mostenirea sa si intreaga religie a islamului. Dupa el se va naste un adevarat imperiu si o religie care rezista pana astazi in cele mai indepartate colturi ale lumii.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,119 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.