vampir dracula

Mituri false despre vampiri, Dracula si vampirism

Ceea ce credem ca este “real” despre vampiri poate fi de fapt rezultatul fictiunii. De obicei, majoritatea imaginilor sunt inspirate de Bram Stoker, autorul irlandez care a scris in 1897 romanul Dracula. El a dat startul unei imense frenezii in media care continua si astazi. Iar industria bazata pe acest mit continua sa se dezvolte. Vizitatorii vin la Castelul Bran si cauta astfel de locuri sperand sa intalneasca, in secret, un tanar si frumos vampir.

Pe langa acest mit a mai aparut si varianta lui Anne Rice, cunoscuta deja ca Interviu cu un vampir, cu un tinerel Brad Pitt si un mentor pe masura in persoana lui Tom Cruise.

 

Mituri despre vampiri si vampirism

Ca orice mari scriitori, fiecare a luat putin adevar istoric, o legenda de colo si au adaugat multa fictiune. Contele Dracula a devenit un anti-erou central, unul dintre cele mai fascinante personaje negative ale tuturor timpurilor.

Sunt vampirii reali? Potrivit multor legende si folclorului din timpuri stravechi, in special din Europa de Est si zona mediteraneana, ei chiar exista. Dar vampirii de acum cateva secole cunoscuti de stramosii nostri sunt cu totul altfel decat cei din industria de divertisment.

 

Vampirii se transforma in lilieci?

Asta e probabil unul dintre cele mai vechi mituri. Folclorul european legat de vampiri ii descrie pe acestia luand multe forme: caini, pisici, cai, porci, magari, oi, lupi, serpi sau alte animale. De obicei este vorba despre animale necurate. Probabil de aici s-a inspirat si Stoker. Cand a scris Dracula el a locuit in Whitby, Anglia, o zona rurala plina de lilieci. Poate notiunea ar fi legata si de frica psihologica a oamenilor fata de lilieci (vezi Batman – Inceputuri).

Vampirii nu au reflectie in oglinda

Poate Stoker a vrut aceasta imagine. Tocmai pentru a demonstra ca vampirii nu au suflet. Sau poate ca Dracula este atat de al dracu incat nici oglinda nu-l inghite. In plus, e si mult teatru la mijloc, iar Stoker credea ca se va ajunge la o piesa jucata la teatru. Exista mult folclor legat de oglinzi si spirite ale mortilor, dar nimic legat de vampiri. Spre exemplu, in folclorul european trebuie sa acoperi oglinzile cand ai un mort in casa.

Vampirii nu au umbra

La fel un mit vechi. Poate destul de asemanator cu farmecele si descantecele legate de furatul umbrei. Poate tot o inventie pentru scopuri teatrale, dar strans legata de caracterul supranatural al creaturii.

Vampirii nu pot trece peste apele curgatoare

Este posibil ca Stoker sa fi extins folclorul legat de apele curgatoare si la vampiri. In folclorul european se crede ca apele curgatoare impiedica spiritele necurate. Fantomele, vrajitoarele si alte creaturi malefice nu le pot traversa.

Vampii sunt distrusi de razele soarelui

Stoker nu a inventat acest mit, dar este direct legat de lucrarea sa. In Dracula, contele moare prin injunghiere. Dupa moartea lui Stoker, vaduva sa, Florence, a refuzat sa vanda drepturile filmului unei companii germane. Asadar, ei au plagiat filmul si au schimbat unele elemente cheie. In filmul lor mut – Nosferatu din 1922, Contele este locit de razele unui rasarit si se dezintegreaza. De atunci, toti vampirii fictivi sau nu vor arde sub lumina directa a soarelui.

Insa nu exista dovezi in folclor despre astfel de metode. De fapt, in timpurile stravechi, miturile vorbesc despre vampiri care umbla in timpul zilei, desi puterile lor sunt mai slabe decat pe timpul noptii.

Vamprii trebuie sa doarma in cosciuge sau in morminte cu pamantul in care au fost ingropati

In folclor, vampirii locuiesc in propriile morminte. Se ridica sa ii bantuie pe cei vii si apoi se intorc in morminte. Nu exista niciun motiv care sa aminteasca pamantul din cimitir. Sau obligatia purtarii lui. Contele Dracula si miresele sale trebuie sa doarma in cutii cu astfel de pamant. Cum aceste cutii nu erau prea exotice si nu indemnau la romantism sau groaza, au fost schimbate cu niste cosciuge.

Un mit inspirat si de gropari, cei care furau din morminte si altii. Legat probabil si de coma vampirica in care cadea victimele.

Nosferatu este un termen folosit pentru vampiri

Nu este un termen romanesc pentru vampiri. De fapt, nici nu este un cuvant real. Stoker a folosit cuvantul de la Madame Emily de Laszowski Gerard. Aceasta a inventat cuvantul dupa ce a scris despre superstitiile pe care le-a intalnit cand a trait in Transilvania. Poate ca Gerard nu a inteles bine “necuratul” sau “nesuferitul”. Ultimul cuvant seamana cu “nosophoros”, cuvant grec pentru “purtator al bolii”.

Vampirii sunt “nemorti”

Exista multi termeni pentru vampiri in folclorul european. Dar termenul “nemorti” nu este folosit. Insa acest termen folosit de Stoker i-a facut pe vampiri exotici, pagani si inspaimantatori.

Contele Dracula este bazat pe personajul real Vlad Tepes?

In secolul al XV-lea apare in Valahia voievodul Vlad Tepes. El va fi cunoscut de folclor ca Dracula (fiul Diavolului) pentru metodele crude de executie – trasul in teapa. Tepes a tras oameni in teapa – aliati sau inamici si a folosit si alte metode de tortura. Exista dovezi istorice despre atrocitatile sale. Dar nimic legat de bautul sangelui. Stoker insa i-a imprumutat numele pentru ca suna misterios.

Stoker a facut cercetari in Transilvania

Stoker nici macar nu a pus piciorul vreodata in Transilvania. Dar a vizitat Elvetia si a folosit muntii de acolo ca descriere pentru Trecatoarea Borgo si castelul Contelui Dracula. Adevarata locatie ar fi in Carpati, la Castelul Bran, se presupune.

 

Fapte adevarate si legende despre vampiri

Cele mai multe mituri comune despre vampiri ne parvin din Evul Mediu. Era un moment cand stiinta era la inceputuri, iar religia si superstitia erau la putere. Lumea era explicata de oameni fara pregatire. Unele mituri erau strict legate de ortodoxie. Altele de perioada romantica a epocii victoriene.

Usturoiul tine vampirii departe

Usturoiul se pune traditional la usi sau ferestre. Deasemenea, capatani de usturoi sunt puse la semineu si incuietori. Vampirii au nasul sensibil si pot fi momentan alungati

Crucile, aghiazma si alte elemente crestine ard carnea vampirilor

Credinta crestina din Evul Mediu a impus si aceste traditii. Se credea ca vampirii sunt demoni si deci trebuiesc alungati cu uneltele lui Dumnezeu. Presupusii vampiri erau arsi cu niste cruci incinse in foc pentru a “arde Sfantul Spirit in ei” inainte de executie.

Vampirii pot fi ucisi printr-un tarus in inima

Mitul incepe tot in aceeasi perioada. De obicei erau constatari ale unor oameni care se sufocasera in sicrie. De aceea, pentru a fi siguri ca mortul nu se intoarce printre vii, la un anumit termen dupa inmormantare, se scotea capacul si se batea un tarus in inima. Obiceiul inca se mai practica in Oltenia si alte parti ale zonelor rurale.

Se foloseau de obicei stejarul sau alti copaci “sfinti”, puritatea lemnului si a naturii fiind in contrast cu esenta pacatoasa, diavoleasca a vampirului,

Vampirilor le plac virginele si pot zbura

Mitul este legat de curiozitatile feminine din secolul al XIX-lea. In Balcani si in folclorul bulgar, vampirii-barbati puteau lasa insarcinate anumite femei. Copiii erau numiti dhampir. Probabil legat de mitul Zburatorului si al sucubusului.

Poti deveni vampir daca bei sange infectat

O legenda legata de sexualizarea excesiva a vampirilor din secolul al XIX-lea.

Vampirii detin puteri psihice si telekinetice

Se mergea pe ideea ca vampirii pot “citi” emotiile. Deasemenea, erau incredibil de persuasivi. Reputatia lor pentru telekinezie este ceva mai noua. Poate legata de superstitia vrajitoriei si a artelor oculte.

Vampirii raman mereu tineri

Mitul romantic al longevitatii vampirilor din secolul al XIX-lea a ramas la fel de activ si astazi.

Vampirii pot trai doar cu sange de animal sau din perfuzii

Aceasta este doar o idealizare de la Hollywood.

Rasa vampirilor poate avea un singur stramos comun

De obicei este vorba de Lilith, regina demonilor, sotia Intunericului si mama a vampirilor.

Lilith a fost considerata un demon ce se hranea cu sângele de copii. Lilith, regina vampirilor si demonii ei au inspaimantat Mesopotamia. Legenda lui Lilith a fost initial inclusa în unele texte traditionale evreiesti. Conform traditiilor populare medievale, ea a fost considerata a fi prima sotie a lui Adam. În aceste texte, Lilith devine regina demonilor. Alungata din Eden de insusi Dumnezeu pentru ca a refuzat sa se supuna lui Adam.

Deoarece legea ebraica interzicea consumul de carne umana sau consumul de orice tip de sânge, Lilith a devenit chipul raului. Parintii foloseau amulete pentru a-si proteja copiii.

Un alt demon asemanator lui Lilith/Lilitu s-a ridicat din Sumer. Descrisa ca “preafrumoasa fecioara”, dar si curva si vampir totodata. Spiritul ei era infatisat ca o versiune umana cu picioare de pasare. Era un demon al noptii si al vantului, un pradator sexual. Se hranea cu sangele copiilor si al mamelor

Mai exista si alte legende precum urmatoarele: vampirii pot fi recunoscuti dupa urechile ascutite si caput tuguiat, sangele vampirilor poate vindeca orice boala, vampirii nu pot intra in casa fara invitatie

Ce este vampirismul?

Vampirismul este o boala psihica legata de bautul sangelui.

Boli ce imita vampirismul sau invers?

Sindromul Renfield este legat de vampirismul clinic. Adica obsesia de a bea sange. Cele mai timpurii forme de prezentare a cazului au aparut in literatura psihiatrica. Anume prezentarile cazurilor lui Richard L. Vanden Bergh si John F. Kelley in 1964.

Acest comportament legat strict de placerea sexuala a devenit subiect in 1892 in lucrarea unui psihiatru criminalist austriac, Richard von Krafft-Ebing. De atunci, au fost publicate multe carti pe tema aceasta si a crimelor violente.

 

Lilith, regina vampirilor si demonii

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,446 times, 1 visits today)

5 thoughts on “Mituri false despre vampiri, Dracula si vampirism”

  1. Pingback: Hellboy, baiatul din iad | Mythologica.ro

  2. Pingback: Hellboy, baiatul din iad, mitologie si folclor | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.