Mituri despre hinduism

Hinduismul este o religie unica. Cea mai frecventa prejudecata privind hinduismul este aceea ca de obicei incercam sa o vedem doar ca pe o alta religie. Dar hinduismul este un mod de viata – dharma. Dharma insa nu inseamna religie. Este legea ce guverneaza toate actiunile.

Astfel, contrar perceptiilor populare, hinduismul nu este o religie in sensul traditional al cuvantului. Din aceste prejudecati au reiesit cele mai multe interpretari gresite ale hinduismului.

Miturile despre hindusi si hinduism sunt foarte prezente in lumea moderna. Astazi vom incerca sa facem putina lumina privitor la aceste concepte. Datorita multimii de zeitati si diferitelor practici religioase europenii au inteles cu dificultate aceasta cultura. Totalitatea credintelor, a ritualurilor, a scripturilor sacre ca Rig Veda, a invatatilor si a formelor diferite de credinta fac din hinduism una dintre cele mai vechi si mai complexe culturi ale lumii.

‘Hinduismul’ este un termen modern

Cuvinte ca hindus sau hinduism sunt anacronisme. Ele nu exista in cultura indiana. Oamenii le-au folosit pentru a le adapta diferitelor momente ale istoriei. Insa nicaieri in scrierile lor nu apare acest cuvant.

Mituri despre hinduismHinduismul este o cultura mai mult decat o religie

Hinduismul nu are un fondator si nici o “biblie” unde controversele pot fi rezolvate. Nici macar nu le cere aderentilor sai sa accepte alte idei. Acesta este un aspect cultural, nu unul legat de credinta.

 

Hinduismul inglobeaza mult mai mult decat spiritualitatea

Scrierile pe care astazi le catalogam ca scripturile hinduse includ nu doar carti care se refera la spiritualitate ci si carti seculare legate de stiinta, medicina si inginerie. Acesta este un motiv in plus care face diferentierea neta dintre religie si cultura. Mai mult, nu se poate sustine ca hinduismul este in mod esential o scoala a metafizicii. Putem identifica hinduismul ca o civilizatie care infloreste chiar si astazi.

Hinduismul este credinta predominanta pe subcontinentul indian

De vreme ce teoria ariana a invaziei subcontinentului indian a fost respinsa, nu mai putem presupune ca hinduismul era religia pagana a invadatorilor. Cuvantul “arian” inventat de europeni si atat de folosit de nazisti nu are nicio legatura cu cel folosit de scripturile sanscrite ca formula onorabila.

Hinduismul este mult mai vechi decat credem

Exista evidente clare ca hinduismul exista in 10.000 i.Hr. Importanta referirilor la vede indica ca acestea puteau fi compuse inainte de 6.500 i. Hr. Un cercetator indian a folosit computerul pentru a stabili asezarea astrelor la acel moment.

Hinduismul nu este cu adevarat politeist

Multi nestiutori ar putea crede ca multimea zeitatilor fac hinduismul politeist. Aceasta credinta poate fi insa gresita. Diversitatea imensa a credintelor hindu – teiste, ateiste si agnostice – se sprijina pe o baza solida: “Ekam sath, Vipraah bahudhaa vadanti”, spune Rig Veda. Adica “Adevarul (Zeul, Brahman) este unul, invatatii ii spun pe nume diferite.

Multimea zeitatilor hinduse indica ca hinduismul este evidential prin doua doctrine principale: doctrina competentei spirituale (Adhikaara) si doctrina zeitatii alese (Ishhta Devata). Prima sustine ca ca practicile spirituale prescrise unei persoane ar trebui sa corespunda nivelului sau spiritual. Ultima ii da persoanei libertatea de a alege sau a inventa o forma a Brahman-ului ce ii va satisface dorintele spirituale. Acesta va deveni obiectul adorarii sale.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,036 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Mituri despre hinduism”

  1. Pingback: Mituri despre religie | Mythologica.ro

  2. Pingback: De ce credem in miracole? | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.