Mitul luptei dintre bine si rau

De-a lungul timpului multe culturi au fost fascinate de lupta dintre bine si rau. Unele chiar au fost cladite pe aceste elemente. Oricand citim o carte sau vedem un film, este portretizata mereu eterna lupta dintre bine si rau. Acest arhetip proeminent este la fel de actual pentru societatea contemporana ca si pentru cele antice.

Mitul luptei dintre bine si rauArhetipul a format si modelat multe lucrari artistice si capodopere de-a lungul vremii. Triada hindusa spre exemplu si lucrarea lui J.R.R. Tolkien, Stapanul Inelelor, continua sa influenteze cultura populara. De la Paradisul Pierdut al lui John Milton pana la saga lui Harry Potter de J.K. Rowling, daca vorbim de fantezie, si dincolo, pana la Star Wars de George Lucas in materie de SF. Lupta dintre bine si rau se concentreaza pe divinitate si moralitatea binelui sau pe tentatia raului.

Batalia dintre bine si rau este un arhetip simbolic. Raul se poate naste intre oameni sau chiar in mintea fiecaruia. Dupa razboi, una dintre parti va iesi mereu victorioasa. Adesea, este partea ce reprezinta binele, in ciuda sortilor.

Acest tip de mit poate avea mai multe forme. El poate imbraca forma luptei dintre doua forte ale naturii. Alteori este vorba de un zeu suprem, zeu al cerului, ce lupta impotriva unei figuri a raului. Aceasta din urma este reprezentata de haos: Tiamat in Enuma Elish la babilonieni, gigantul Ymir in mitologia nordica.

Cu alte ocazii, lupta are loc intre copiii acestor forte. Ei reprezinta schimbarea anotimpurilor, alternanta vara-iarna. In timpul iernii, zeul suprem este mort, fortele haosului conduc. Primavara, acesta invie. El invinge fortele haosului.

Exista 10 elemente specifice unui mit al luptei intre bine si rau.

  • o pereche de monstrii ai haosului: nascuti din haos ca Gaia, Typhon si Python la greci
  • gigantii
  • asocierile cu serpii: dand nastere unor creaturi asemanatoare serpilor
  • haosul sau raul il ataca pe zeul zeilor pentru putere sau razbunare
  • zeul cerului/al furtunii lupta cu aceasta creatura
  • zeul cerului sufera o infrangere temporara: infrant, ucis, izolat sub pamant
  • creaturile haosului conduc lumea
  • zeul este asistat de fiu, sotie, il invie sau lupta in locul lui
  • batalia este reluata cu infrangerea finala a monstrilor
  • este folosita magia sau inselaciunea

Batalia dintre Bine si Rau, Lumina si Intuneric

Religia si mitul se impletesc adesea. Ele pot fi interpretate ca o alegorie spirituala ce comunica sub forma de coduri sau simboluri. Aceste simboluri ne revela adevaruri despre natura sacra si eterna. Acestea au diferite forme si deghizari. Pentru a-si invata copiii si a transmite mai departe generatiilor urmatoare, in trecut se foloseau aceste mituri-povesti. Ele erau o incercare de a explica formarea lumii si guvernarea ei. Deasemenea, ne facea sa intelegem care este locul nostru sub soare. Cu alte cuvinte, miturile raspundeau la intrebarea: “Cine suntem?” si “De ce suntem aici?”

Batalia dintre Bine si Rau este adesea asemanata cu cea din Lumina si Intuneric.

Tema poate fi gasita in mitologie in multe feluri si variante. Acest mit exprima cateodata batalia dintre bine si rau pe mai multe nivele simultan. Cateodata, batalia se poate da si in sufletul eroului, dar in exterior, armatele se infrunta pe o scara mult mai mare.

Alteori, batalia poate fi universala. Ea va cuprinde intregul cosmos si creatia. Acesta este cazul miturilor creatiei. Miturile creatiei descriu crearea lumii dintr-o imensa batalie intre forte opuse. Unele reprezinta binele si altele raul sau haosul. Din aceasta batalie purtata la inceputul timpurilor, se va crea lumea intreaga. Asadar, miturile sunt pline de povesti despre Adversari, Conflict si Forte Opuse.

Daca examinam cateva din ideile spirituale din spatele celor mai mari religii, regasim aceasta batalie cosmica naturala intre bine si rau. Tema luptei dintre doua forte opuse este regasita si in scrieri mai vechi.

In Zoroastrianism avem descrieri despre lupta eterna intre Ohrmazd si Ahriman, binele si raul. Scripturile lor vorbesc mereu despre aceasta lupta transcedentala ce are loc in fiecare persoana.

In islam, avem notiunea de Jihad “Lupta spre calea lui Dumnezeu”. Invatatii musulmani cred ca adevarata lupta este cu tine insuti. Deasemenea, in islam, cuvantul Shaitan – Iblis – Diavolul, inseamna Adeversarul.

Si in crestinism este prezentata aceasta lupta. Ea este lupta lui Satan cu Hristos. Apoi a aparut celebra poveste cu ingerul cazut – Lucifer, Steaua Diminetii. Exista mai multe versiuni ale mitului lui Lucifer. Unele sustin ca a cazut din mandrie, altul ca nu a vrut sa se supuna creatiei lui Dumnezeu – omul. Insa Printul Intunericului este si cel care aduce Zorile – Luceafarul.

Mitologia si religia ne comunica prin aceste mituri varianta lor de lupta spirituala.

Batalii cosmice epice intre Fortele Creatiei si cele ale Distrugerii

Batalia creatiei in Mesopotamia

Popoarele antice din Mesopotamia credeau intr-o lupta de proportii epice ce a avut loc in zorii creatiei. Povestea este relatata in Povestea Creatiei, Enuma Elish. Doua forte primordiale, Apsu, apele proaspete si Tiamat, apele sarate, existau de la inceputuri. Din acesti zei antici au iesit altii. Acesti zei tineri l-au maniat pe Apsu si Tiamat cu zgomotele lor. Desi Apsu dorea sa-i ucida, Tiamat era impotriva. Apsu a fost ucis in final de copiii sai. Erau condusi de zeul Ea. Acesta a devenit zeul suprem. A avut un fiu, Marduk caruia i s-au dat vanturile. Asta a suparat-o pe Tiamat. Tiamat a inceput razboiul impotriva lui Ea. Marduk s-a oferit sa-i salveze doar daca ar fi fost numit conducatorul lor. Batalia a avut loc. Tiamat a fost ucisa. Sotul lui Tiamat, Qingu, a fost ucis si el. Din corpul lui s-a format pamantul. Sangele sau a servit la crearea omenirii.

Tema razboiului divin in Biblie – Armageddon

Povesti similare sunt gasite si in “razboiul Cerului”. Ele apar in crestinism si iudaism. Dar si in Titanomahia din mitologia greaca. Ele explica crearea lucrurilor

Cea mai celebra este batalia descrisa in Cartea Revelatiei. Aceasta este batalia finala, Armageddon, poate numele pentru Levant. Potrivit acestui mit, fortele raului vor fi infrante. Diavolul va fi aruncat intr-o groapa fara fund pentru 1.000 de ani. Dar dupa aceasta se va intoarce pe pamant. Va fi iar infrant si aruncat intr-un lac de foc si pucioasa. O noua era a pacii va incepe. La fel curge si povestea Ragnarok din mitologia nordica.

Aceste batalii cosmice pot fi gasite in multe culturi. Ele explica cum s-a creat lumea si aduc un mesaj de speranta oamenilor. Povestile stramosilor trebuie sa fie spuse in continuare. Noi povesti vor fi create de societatea noastra.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 4,631 times, 1 visits today)

6 thoughts on “Mitul luptei dintre bine si rau”

  1. Pingback: Mitul Omului-paianjen: Spiderman - Mythologica.ro

  2. Pingback: Colectia Star Wars implineste 41 de ani – reduceri si promo pe Carturesti | Mythologica.ro

  3. Pingback: Star Wars: Ultimul Jedi | Mythologica.ro

  4. Pingback: Baba Yaga, cea mai infricosatoare creatura din folclorul rusesc | Mythologica.ro

  5. Pingback: Sfantul Gheorghe, sfant sau zeu pagan? | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.