Mitologie pentru copii

Ne-am gandit si la asta. Copiii. Cine poate fi mai important? Si e foarte important sa inteleaga. Istoria, cultura, filosofia, tot ceea ce ne defineste si schimba viata. Intr-o lume plina de valori superficiale trebuie sa-i invatam pe cei mai mici decat noi care sunt lucrurile ce conteaza cu adevarat.

Si totul incepe de la cei mici. Noua generatie.

In noul video prezentat pe canalul nostru Mythologica de pe Youtube, vom incerca sa-i invatam si pe cei mici aceste lucruri.

Cu aceasta ocazie, vom aduce in fata un alt profesor, mai istet, noua noastra mascota, Mythy.

Mitologia pentru copii

 

 

Cum am invatat eu mitologie? Lecturile citite in copilarie iti traseaza intr-un fel sau altul un anumit model in gandire. Eu am inceput cu Alexandru Mitru – “Povesti cu talc”, Petre Ispirescu – “Basmele si Legendele romanilor”, Dimitrie Bolintineanu – “Legendele romanilor”, carti vechi din biblioteca personala. Apoi am trecut la “Legendele Olimpului”, “Biblioteca pentru toti”, “Biblioteca scolarului”.

Totul incepe prin povesti, mituri si legende ce pot ajuta tanarul sa devina creativ. Ganditi-va ce ar fi citit Tolkien, George Martin, Terry Brooks, Robert Jordan la vremea lor.

Desi interesul astazi e foarte crescut si indreptat spre filme si benzi desenate, o carte iti formeaza altfel imaginatia.

In liceu am inceput “Iliada” si “Odiseea” de Homer, “Metamorfozele” lui Ovidiu, “Teogonia” lui Hesiod. In general, apetitul pentru mitologie iti este deschis in special de mitologia Greciei antice. Nici Roma antica nu poate fi mai prejos.

Cand mitologia a devenit subiectul preocuparilor mele, am citit “Miturile Esentiale” – Victor Kernbach, ” MITURILE EGIPTULUI ANTIC” de Matie, Beowulf si altele. Au inceput sa ma captiveze povestirile vikingilor, basmele rusesti, mitologia orientala.

Au urmat apoi carti care dezbateau pe larg acest subiect: “Mitologie romana” de Romulus Vulcanescu, “Dictionar de mitologie” de George Lazarescu, Mario Meunier cu “LEGENDA AURITA A ZEILOR SI A EROILOR”, Atlantida lui Platon, “Miturile Chinei Antice” de Yuan Ke.

Mitologia e precum bucataria. Vei invata mai mult pe masura ce pofta creste. Am inceput sa scriu si eu la randu-mi povesti. Au urmat “Formarea Legendelor”  de Arnold Van Gennep pentru a intelege cum functioneaza miturile in psihologia umana. Desi multi nu ar crede, mitologia noastra autentica, romaneasca, a ramas cea mai draga: “MITOLOGIE ROMANEASCA” de Olinescu.

Si alte popoare au epopei, scrieri si opere de neegalat: Epopeea lui Ghilgames, Eneida lui Virgiliu, MITURI INDIENE de Angelo Morretta, MIT SI EPOPEE de Georges Dumezil.

Daca a existat vreodata cineva care sa-ti explice mitologia si istoria comparata a religiilor acela este cu siguranta Mircea Eliade. Intreaga lui colectie de scrieri de specialitate.

In facultate, cand mitologia si istoria religiilor a devenit subiect de dizertatie, am reusit sa citesc marii clasici din domeniu. Eliade si Culianu sunt printre putinii romani demni de atentie in acest domeniu.

Voi ce ati citit? Cu ce ati inceput? Ce ne recomandati?

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,855 times, 1 visits today)

1 thought on “Mitologie pentru copii”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.