Medjay: razboinicii Egiptului Antic

Medjay sunt temutii razboinici din Nubia si Egiptul Antic, forte militare de elita ale acelor timpuri.

Unii dintre cei mai respectati si mortali soldati ai Egiptului Antic nici macar nu erau egipteni. Ei proveneau din Nubia. Egiptenii si-au folosit imperiul pentru a atrage forte paramilitare numite Medjay. Desi pare un termen etnic, “medjay” se refera la un grup de nomazi straini razboinici ce a devenit parte integranta din societatea egipteana.

Totul a inceput in Vechiul Regat

medjayMedjay au fost prima oara inregistrati in 2.400 i.Hr., in timpul Vechiului Regat. In cea de-a Sasea Dinastie, in mormantul lui Weni, un oficial egiptean, s-a descoperit autobiografia sa cu mentiuni legate de acesti soldati.

Dar cele mai multe relatari despre aceste grupuri provin de la egipteni, asadar e greu sa ne dam seama care era punctul lor de vedere.

In Regatul Nou, cea de-a XVII-a Dinastia a decid sa ii respinga pe hicsosi. Au folosit medjay ca infanterie si cercetasi. Probabil ca recompensa pentru slujirea in razboi, multi medjay s-au stabilit pe pamanturile egiptene. Serviciul militar in timpul dinastiiilor XVII si XVIII le-a castigat o binemeritata reputatie.

Dupa serviciul miltar, au evoluat intr-o forta de mentinere a pacii. In curand, ei au ajuns foarte bine organizati si instruiti, in forte politienesti.

Egiptenii se laudau cu faptele lor din viata in morminte. In Regatul Nou intalnim titluri precum “seful Medjay” chiar in necropola din THeba. Deci titlul ajunsese de admirat. Ei continua si in timpul domniei lui Akhenaten, ca servitori civili. Un alt oficial din dinastia XVIII, Amenemone, a detinut titlul de “sef al Medjay”, pe langa cel de “Comandant al Armatei”, “Mesager Regal in Toate Tarile Straine” si “Administrator al Lucrarilor din Ramesseum”.

Invatatii moderni de azi reconsidera viziunea despre Medjay ca politisti. Ei au gasit in mormintele si atelierele de la Deir el-Medina, ca medjay arestau hotii de morminte, livrau mesaje, pazeau satele, colectau taxele si protejau mormintele si localnicii. Erau implicati si in grevele muncitorilor si erau trimisi in zonele mai putin populate.

Politia s-a transformat incet in forta militara. Medjay au luptat cu invadatorii libieni Meshwesh in nordul Deltei in timpul domniei lui Ramesses al IX-lea. Mai tarziu, in Regatul Nou, termenul “medjay” a disparut. Oare au fost ei asimilati populatiei egiptene? A incetat sa existe aceasta profesie militara? Nimeni nu stie. Insa un grup relativ apropiat de Medjay, numit Mededs, a luptat impotriva kushitilor in secolul al V-lea i. Hr.

In secolul al III-lea d. Hr, un grup de razboinici neinfricati, numiti Blemmyes au iesit din Nubia opunandu-se romanilor. Pliniu cel Tanar, povesteste in Istoria Naturala, ca multe popoare africane sunt deabia umane, iar Blemmyes nu sunt deloc diferiti. El pretinde ca acestia nu au capete, gurile si ochii le sunt asezate pe piept.

Ii descrie ca nomazi, putin numerosi si deloc razboinici. Au fost numiti asa pentru ca erau hoti si atacau persoanele fara aparare. Ca si Medjay, acesti Blemmyes, sau Beja, isi serveau ocupantii – in acest caz, romanii. Insa erau separati de un mileniu de sange si traditie. Nu vom sti niciodata sigur daca acesti erau Medjay sau nu.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,373 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Medjay: razboinicii Egiptului Antic”

  1. Pingback: Saptamana Mitologiei Egiptene | Mythologica.ro

  2. Pingback: Top 6 armate legendare de mercenari in istorie | Mythologica.ro

  3. Pingback: Top 11 comandouri speciale din lumea antica | Mythologica.ro

  4. Pingback: Saptamana Mitologiei Egiptene - Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.