Masuri de preventie si informatii de baza COVID-19

 

Ce este Coronavirus COVID-19?

 

Informatii de baza despre coronavirus

Coronavirusurile sunt o mare familie de virusuri prezente atât la animale cât si la om. Coronavirusurile sunt virusuri care circula în rândul animalelor, însa unele dintre acestea pot infecta si oamenii. Dupa ce au afectat animalele, în unele cazuri pot fi transmise si oamenilor.

Noul coronavirus este o tulpina de coronavirus ce nu a mai fost identificata la om. Noul coronavirus, denumit în prezent COVID-19, nu a fost identificat înainte de a fi semnalat la Wuhan, în China, în luna decembrie 2019.

Este un virus cu #ARN, din familia virusurilor Corona cunoscute inca din 1960, la oameni si animale (pasari, mamifere). Se numeste “noul corona” fiindca au mai fost infectii cunoscute in 2002 (SARS-CoV) si in 2012 (MERS-CoV). Noul Corona Virus are simbolul SARS-CoV-2 si determina boala COVID-19. El a inceput in Wuhan in 2019, decembrie si s-a raspandit in intreaga lume.

Cititi mai multe despre Mituri despre epidemia de coronavirus

 

Cât este de periculos coronavirusul?

Ca si alte boli respiratorii, infectia cu COVID-19 poate cauza simptome usoare printre care raceala, dureri de gât, tuse si febra. Aceasta se poate manifesta prin simptome mai grave pentru unele persoane, putând cauza asadar pneumonii sau respiratie grea. În cazuri mai rare, aceasta boala poate fi fatala. Persoanele în vârsta si cele care sufera deja de anumite afectiuni (precum diabetul sau bolile de inima) par a fi mai vulnerabile la o evolutie grava a virusului.

Cititi mai multe despre 10 MITURI SI STIRI FALSE DESPRE CORONAVIRUS

 

Infectie provenita de la animale

Sursa animala a COVID-19 nu a fost înca identificata. Asta înseamna ca virusul poate fi contactat de la orice animal sau de la propriul animal domestic. Este foarte probabil ca o sursa animala provenita dintr-o piata de animale vii din China sa fi fost responsabila pentru unele din primele infectii umane semnalate.

Chiar daca animalele au fost sursa virusului, coronavirusul se raspândeste de la o persoana la alta (transmitere de la om la om). În acest moment nu exista suficiente informatii epidemiologice pentru a stabili cât de usor se transmite acest virus printre oameni. Virusul pare sa se transmita în principal prin picaturi de secretie pe care persoanele le transmit prin stranut, tuse sau respiratie.

 

Descrierea succinta a coronavirusului si a propagarii sale

 

Epidemia de coronavirus în China

Epidemia a început în luna decembrie 2019 atunci când Autoritatile sanitare chineze au identificat un nou coronavirus într-un grup de persoane care prezentau simptome de pneumonie fara o cauza clara.

Virusul s-a raspândit pentru prima data în orasul Wuhan, în provincia Hubei, iar în câteva saptamâni a devenit o pandemie în China.

 

Masurile de preventie în China

Guvernul chinez a impus diferite masuri pentru prevenirea epidemiei. În general, foarte multe provincii si orase au abordat modalitati de blocare, luând masuri precum reducerea punctelor de intrare/iesire, controlul vizitatorilor si a vehiculelor, controlarea documentelor personale si a mijloacelor de transport, controlarea temperaturii la punctele de acces, restrictionarea activitatilor în aer liber ale rezidentilor (doar o singura persoana din familie poate parasi comunitatea la intervale specifice), obligatia de a purta masti.

Închiderea din motive de carantina a anumitor zone poate fi impusa în cazul în care nu exista cazuri confirmate de COVID-19. Guvernul central a emis o atentionare ad hoc cerându-le societatilor sa împarta în timp întoarcerea angajatilor pentru a evita ca un numar foarte mare de persoane sa se adune la un loc în acelasi timp.

Comisia Sanitara Nationala a dispus masuri de screening în toata China pentru identificarea cazurilor suspecte, în special în locurile destinate serviciilor de transport public (aeroporturi, gari si autogari). S-au organizat de asemenea mai multe locuri pentru efectuarea screening-urilor si, în general, s-au redus serviciile de transport public cu metroul, cu trenul si cu automobilul.

Institutiile scolare si Universitatile si-au întrerupt activitatea cel putin pâna la jumatatea lunii martie. În general, multe locatii turistice si locuri de recreere, precum cinematografele, cluburile de Internet caffe au fost închise.

Cu toate ca situatia de urgenta persista iar numarul de persoane infectate este în continuare foarte ridicat, masurile luate de Autoritatile chineze au contribuit la încetinirea vitezei de raspândire a virusului.

 

Simptome si transmitere

 

Care sunt simptomele infectiei COVID-19?

Perioada de incubatie pentru virusul COVID-19 (respectiv perioada de timp care trece între momentul expunerii la virus si aparitia simptomelor) este estimata în prezent între 2 si 14 zile. În acest moment stim ca virusul poate fi transmis atunci când persoanele infectate prezinta simptome asemanatoare gripei. Însa exista în continuare incertitudini cu privire la faptul ca unele cazuri usoare sau asimptomatice pot transmite virusul.

Virusul poate cauza simptome usoare, asemanatoare gripei, precum:

  • febra;
  • tuse;
  • respiratie grea;
  • dureri musculare;
  • oboseala.

Cazurile mai grave dezvolta pneumonie grava, insuficiente respiratorii acute, infectii si soc septic ce pot duce la decesul pacientului. Persoanele care sufera de boli cronice par a fi mai vulnerabile la agravarea bolii.

Chiar daca nu s-a identificat înca sursa animala a virusului COVID-19, asta nu înseamna ca putem contacta virusul de la orice animal sau de la propriul animal domestic. În acest moment nu exista informatii care sa ateste faptul ca animalele domestice precum câinii si pisicile au fost infectate sau au raspândit virusul COVID-19.

 

Tratament pentru infectia cu COVID-19

În acest moment nu exista un tratament specific pentru aceasta boala. Prin urmare, abordarea folosita pentru pacientii infectati cu coronavirus este aceea de a trata simptomele (precum febra si respiratia grea).

 

Atentie si comportament individual

 

Cum putem evita infectarea?

1. Spalarea si dezinfectarea mâinilor sunt cheia pentru prevenirea infectiei. Va recomandam sa va spalati des pe mâini cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde. Daca nu aveti la dispozitie apa si sapun, puteti folosi si un dezinfectant pentru mâini pe baza de alcool, cu o concentratie de alcool de cel putin 60%.

2. Curatati suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor si alcool

3. Practicati igiena respiratorie: atunci când tusiti si stranutati, acoperiti-va gura si nasul cu cotul sau cu o batista. Aruncati imediat batista într-un cos de gunoi închis si curatati-va mâinile cu un detergent pe baza de alcool sau cu apa si sapun

4. Pastrati distantele sociale: pastrati o distanta de cel putin un metru fata de persoanele din jur, în special atunci când tusesc sau stranuta sau au febra, deoarece virusul este prezent în picaturile de saliva si poate fi transmis la distante mici

5. Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mâinile: mâinile pot intra în contact cu suprafete contaminate de virusuri si le pot transmite corpului dumneavoastra

6. În cazul în care veti resimti febra, tuse si respiratie grea, consultati de urgenta un medic

7. Ca masura generala de precautie, folositi masuri igienice generale atunci când vizitati piete de animale vii, piete de peste sau piete de produse animale

8. Evitati contactul cu animalele, excretiile sau excrementele acestora.

9. Evitati consumul de produse animale crude sau foarte putin gatite

10. Oriunde veti calatori, aplicati regulile generale pentru igiena mâinilor si a alimentelor

 

Mastile pentru fata sunt eficiente pentru protejarea de COVID-19?

Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis ca purtarea unei masti medicale poate ajuta la limitarea raspândirii anumitor boli respiratorii. Cu toate acestea însa, utilizarea unei masti nu garanteaza oprirea infectiilor si trebuie sa fie combinata cu alte masuri de preventie, printre care igiena mâinilor si a cailor respiratorii, cât si evitarea contactului apropiat (cel putin un metru distanta fata de celelalte persoane).

 

Calatorii si reguli de calatorie, atât din motive profesionale cât si personale

 

Limitarea calatoriilor

Pentru a reduce la minimum probabilitatea expunerii la contagiere, va recomandam sa efectuati calatorii de afaceri doar daca sunt extrem de importante pentru continuitatea societatii dumneavoastra. Va sugeram de asemenea sa sporiti toate comunicarile de la distanta.

Tot în scop de preventie, cursurile de pregatire si participarea la conferinte sau alte evenimente externe trebuie suspendate sau amânate.

Pentru a garanta o actiune si mai eficienta împotriva epidemiei virale, va recomandam ca aceste restrictii de calatorie si masurile de preventie sa fie urmate si în viata personala.

 

Reguli de calatorie si masuri de preventie

În cazul unei calatorii necesare, trebuie urmate toate masurile de preventie si igiena. Înainte de plecare, va recomandam sa verificati instructiunile de calatorie nationale si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. În orice caz, este de preferat sa va planificati calatoria astfel încât sa reduceti la minimum prezenta dumneavoastra în locuri foarte aglomerate.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 372 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Masuri de preventie si informatii de baza COVID-19”

  1. Pingback: Cum erau epidemiile inainte de coronavirus? | Mythologica.ro

  2. Pingback: Top zece epidemii in lume, de-a lungul istoriei | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.