Lovecraft Country – recenzie, mitologie si supranatural

Lovecraft Country, ce ziceti? Multi zic deja ca in anumite aspecte, noul serial HBO bate cartile lui Lovecraft. Pentru ca nu puteti vedea serialul asta daca n-ati citit nuvele de groaza marca H. P. Lovecraft. Desi serialul este o adaptare dupa cartea lui Matt Ruff cu acelasi nume, Cartea se imparte in 8 povestiri fiecare legata de soarta lui Atticus Turner si a familiei sale.

Adaptarea a fost pusa pe picioare de Misha Green alaturi de Jordan Peele si J.J. Abrams ca producatori executivi.

Jucat de Jonathan Majors, Atticus Freeman se intoarce din armata acasa. E fix perioada razboiului din Koreea in America si lupta pentru drepturile civile ale comunitatii de culoare deabia incepe. In acest cadru plin de violenta, Atticus impreuna cu unchiul sau, George Freeman (jucat de Courtney B. Vance) si de vechea lui iubire din tinerete, Letitia Lewis (jucata de Jurnee Smollett) pleaca in cautarea tatalui disparut peste noapte in mod misterios. Si de aici totul o ia razna pentru ca echipajul asta va naviga pe mari foarte tulburate: regiuni supranaturale disparute de pe harta Americii, orase fantoma, serifi care ucid negrii prinsi in orasul lor dupa rasaritul soarelui, monstri si multe alte mistere. Si totul are un punct de origini – orasul necunoscut Ardham.

Temele principale ale filmului ating desigur rasismul, minoritatile sexuale, ritualurile mistice, fantomele ucigase si desigur, comorile supranaturale care iti pot acorda nemurirea. Dar toate astea cu magie si capcane mortale. Vorbim desigur si despre o profetie pentru ca altfel nu se poate, dar si de Gradina Edenului, Fiii lui Adam si alte elemente biblice foarte interesante.

Vom incerca sa nu folosim spoilere, insa avem de-a face cu stramosi ce pot influenta lucrurile si visele dincolo de mormant, incantatii lugubre, magie neagra si un Ordin care vrea sa conduca totul.

 

Cum se explica supranaturalul in nuvelele lui Lovecraft?

Printre toate aceste elemente supranaturale, cel mai interesant si original este introducerea unui monstru cunoscut in universul celor care l-au citit pe Lovecraft. Iar aparitia lui este de-a dreptul socanta si marcanta pentru episod.

Pentru ca nu poti crea o drama horror fara monstri epici si violenta cat cuprinde. Ce sunt aceste ciudate si temute creaturi? De unde vin? Ce legatura au cu mitologia?

Ei bine, autorul american H.P. Lovecraft este cunoscut pentru inventarea propriei mitologii – numita in general mitologia Cthulhu.

In aceste mituri vorbim despre o tema fundamentala – cunoasterea interzisa. Iar mitologia se amesteca cu religia si tehnologia.

Universul Cthulhu a fost creat de scriitorul american Howard Philip Lovecraft, in anii ’20. Cthulhu, o fiinta cosmica, unul din Marii Stramosi, a aparut pentru prima oara in  nuvela ‘’Chemarea lui Cthulhu’’, publicata in anul 1928. Aceasta este adesea mentionata datorita descrierii expresive. Termenul “Mythos” face referire la un cadru larg de  elemente comune (nume, locuri, entitati) ce apar in mai multe povestiri, conferindu-le continuitate si profunzime. Autorii ce scriu in stilul lovecraftian continua sa foloseasca elementele Mythos-ului, acest lucru ducand la o continua expansiune a universului fictiv, uneori in modalitati foarte diferite de ideea initiala. Timpul de desfasurare al actiunii este inconsecvent de la o povestire la alta, deoarece multi scriitori, Lovecraft inclusiv, schimbau in repetate randuri date, nume si locatii in vederea potrivirii cadrului unei anumite opere.

Aproape necunoscut, publicat doar in revistele Pulp fiction, mort in saracie, Lovecraft va influenta dupa moartea lui o intreaga pleiada de autori, cineasti, regizori. Va fascina o intreaga lume cu fictiunile lui horror bolnave, dincolo de azilul de nebuni. L-au pasionat istoria, lingvistica, chimia si astrologia – lucru evidentiat in scrierile sale pe care le-a inceput la doar opt ani. Suferind de anxietate, cu un tata internat intr-un ospiciu, lui Lovecraft nu i se poate pune in carca boala sau mania unui psihopat – lucru care reiese adesea din operele sale. Nesociabil, se inchide in sine si duce o viata de pasare de noapte. La 31 de ani da nastere ciclului Cthulhu Mythos.

Arhaismul si simbolismul sau s-au intins mult dupa moartea lui. Regizori ca John CarpenterStuart GordonGuillermo Del Toroscriitori ca Stephen King, Ramsey Campbell,Bentley LittleJoe R. LansdaleAlan MooreJunji ItoF. Paul WilsonBrian LumleyCaitlín R. KiernanWilliam S. Burroughs, Clive Baker, trupe de death metal, jocuri, filme, locatii fictive in Massachusetts, toate ii poarta amprenta.

Filme horror precum The Color Out of Space si Underwater iesite in 2019 si 2020 ne arata deja cat de mult impact are, fara sa ne dam seama, asupra noastra mitologia Cthulhu. De ce credeti ca a fost atat de interesant serialul Stranger Things?

 

Ce este un Shoggoth si la ce alte creaturi ne mai putem astepta?

Aceasta creatura monstruoasa numita Shoggoth pare prima oara in nuvela “La Muntii Nebuniei” si este descrisa ca o o masa din protoplasma, fara forma, capabila sa-si insuseasca si sa reflecteze orice forma sau proces – adica o creatura amorfa plina de ochi si bulbi, sclava a sugestiei, foarte inteligenta. O nebunie, o abominatie gandita de Zeii Vechi.

In serialul Lovecraft Country, acesti monstri apar in haite in padure numai dupa apusul soarelui. Acestea se comporta ca niste caini ucigasi alergand in haita. In film ii vedem catarandu-se cu rapiditate in copaci si urmarindu-si prada, dar si sapand tunele pe sub pamant. Se tem doar de lumina si au gheare si colti imensi, adevarate creaturi de cosmar cu o multime de ochi. Ei sunt dealtfel comparati cu “copiii noptii” – referinta la vampiri si Dracula lui Bram Stoker.

Intr-un fel sunt foarte asemanatori vampirilor pentru ca odata muscat de un Shoggoth te vei transforma si tu intr-unul foarte rapid. Insa transformarea nu seamana deloc cu a unui varcolac sau zombie. Este foarte rapida si dureroasa.

Acesti shoggoths sunt clasificati dupa numarul de ochi si seamana mai degraba cu o amiba putandu-si regenera membrele pierdute. Probabil si de aceea sunt atat de greu de ucis. Sunt cunoscuti pentru sunetele ciudate pe care le fac, sunete care seamana cu ale unor pasari. Acesti monstri shoggoths au fost adaptati pentru cinema, dar si pentru jocuri video precum Dungeons & Dragons.

In cartile lui Lovecraft, shoggoths sunt slabi doar impotriva focului, insa in rest sunt invulnerabili.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 373 times, 1 visits today)

1 thought on “Lovecraft Country – recenzie, mitologie si supranatural”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.