Legendele Olimpului

Cartea scrisa de Gheorghe Popa-Lisseanu – Legendele Olimpului – Necyomantia, Oracolul Mortilor – ne poarta in lumea mitologiei Greciei antice.

De acelasi autor mai puteti citi si Legende si povesti antice despre multe legende si basme mitologice, prelucrate dupa scriitori celebri clasici greci ?i romani, iar fiecare legenda are un scop moral.

Editura Legendary Books a pus la punct o ampla prezentare a mitologiei greco-romane atat din punctul de vedere al scriitorilor culti ai acelei perioade, dar si din punctul de vedere al legendelor care au ajuns pana la noi.

In colectia Legendary Books mai puteti gasi si Odiseea lui Homer

Lucrarea este printre putinele carti in limba romana care trateaza subiectul in detaliu subiectul mitologiei grecesti. Deasemenea, dupa Lisseanu s-a inspirat si Alexandru Mitru cand a refacut Legendele Olimpului asa cum le cunoastem cu totii astazi. Iar cartea este impartita in doua parti: Legendele zeilor si Legendele eroilor.

Legendele zeilor fac o incursiune inca de la crearea lumii povestindu-ne intr-o maniera originala si interesanta toate miturile principale din lumea greco-romana. Destinul, facerea lumii si nasterea zeilor, dar si varstele omenirii ne sunt prezentate de scriitor.

Apoi vine ocazia introducerii marilor zeitati ale Olimpului:

  • Zeus-Jupiter si principalele ei episoade precum lupta cu titanii, razboiul cu gigantii, pedepsirea lui Lycaon, primul potop
  • Hera-Iunona si casatoria, tradarea si amantele lui Jupiter: Callisto, Io, Europa
  • Poseidon-Neptun si episoadele cu Amphitrita, ciclopul Polifem, dar si Narcis
  • Hades-Pluto cu trecere prin lumea de apoi, Infern si Tartar
  • Demetra-Ceres, zeita agriculturii cu rapirea fiicei Persefona de catre Hades, Sirenele si misterele din Eleusis
  • Phoebus-Apollo, sanctuarul din Delphi, iubirea cu Daphne, muzele si Esculap
  • Artemis-Diana, Acteon si Orion
  • Hefaistos-Vulcan si Prometeu
  • Hestia-Vesta
  • Palas Atena – Minerva, numirea orasului Atena din Grecia
  • Ares-Marte
  • Afrodita-Venus, Amor, Pygmalion si statuia sa, Eros si Cupidon, Adonis
  • Hermes-Mercur si zeul Pan
  • Dionysos-Bacchus, Ariadna, Selenus

Si multe alte episoade si peripetii ale zeilor si muritorilor de rand indragiti de acestia.

In partea a II-a, Legendele eroilor ni se vorbeste despre:

  • Admet si Alcesta
  • Amazoanele si Hipolyta
  • Minos si Pasiphae
  • Orfeu si Euridice
  • Belerofon
  • Sisif

Dar partea cea mai interesanta este cuprinsa intr-o categorie speciala ce relateaza cele mai interesante povesti din Grecia antica. Printre acestea, transformarea lui Lucius in magar, o calatorie fantastica a unor marinari plecati in cautarea capatalui lumii care ajung sa rataceasca printre stele si luceferi, prin luna si pe alte meleaguri fantastice, ajungand chiar si in burta unei imense balene (episod ce seamana izbitor cu Iona).

Alte peripetii includ episoade despre Oracolul mortilor, o calatorie prin nori sau o poveste despre o matroana din Efes. Povestile sunt pline de umor si ne arata cum traiau si gandeau grecii si romanii din acea perioada.

“La inceput, cand omul s-a trezit in mijlocul naturii nemarginite, a trebuit sa bage de seama ca tot ceea ce-l inconjoara – fiinte si lucruri – sunt unele trecatoare, adica se nasc, traiesc si pier, ca, bunaoara, animalele si plantele, iar altele vesnice, care nici nu se nasc, nici nu pier, ca aerul, pamantul etc. Era firesc ca aceasta observatia sa-l duca la credinta intr-o fiinta superioara, la credinta intr-o providenta. Lumea trebuie, deci, sa fie creata si carmuita de o Providenta, adica de un Dumnezeu-unic, atotputernic si atoatestiutor, care oranduieste cu intelepciune soarta oamenilor si a noroadelor de pe pamant.

Cu vremea insa popoarele din lumea veche si-au pierdut toata cunostinta lor despre acest dumnezeu adevarat si, in locul lui, au inceput sa se inchine la mai multi zei – la o sumedenie de zei, pe care si i-au inchipuit stapaniti de patimi si de pacate, intocmai ca si oamenii muritori. Totusi, o licarire de cunostinta isi vor mai fi pastrat ei despre Providenta si, de aceea, si-au plasmuit o zeitate mai presus de ceilalti zei, pe care au numit-o Fatum (de unde Fatalitate), Destin.”

 

Aceasta recenzie a fost posibila cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispozitie cartea Legendele Olimpului. Necyomantia sau Oracolul mortilor

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,421 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Legendele Olimpului”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.