Ivan Efremov, un fel de Voiculescu al plaiurilor rusesti, mai degraba al pustiurilor cazace si tundrei inghetate, s-a nascut in 1908 si a fost un paleontolog sovietic. E foarte interesant de vazut lumea prin ochii unui scriitor din secolul al XIX-lea. Lacul Duhurilor de Munte este o carte simpla, care te trimite cu gandul la tinuturi inghetate.

Filosof, scrritor SF, om de stiinta, dar inainte de toate un pasionat al naturii, mai ales umane. El isi explica fenomene stranii si supranaturale prin stiinta. Toata aura mistica a unor creaturi ciudate, a unor locuri magice, mirifice se destrama incet-incet prin prisma unor explicatii logice si rationale.

Lacul duhurilor de munte

Lacul Duhurilor de Munte

Lacul Cheybek-Kohl (in limba rusa Lacul Lung sau Lacul Mort) se afla situat in Muntii Altai din Rusia. El poate fi gasit in regiunile superioare ale raului Chibit la 1816 metri. Lacul este un fenomen natural, format printr-un baraj. Pentru ca nu are peste a fost numit Mort. Prima teorie a fost ca exista mercur in apa. De aici, Ivan Efremov s-a inspirat si a scris povestirea “Lacul duhurilor de munte”. Insa continutul de mercur este normal.

Efremov este un scriitor retinut, insa forta descrierilor transpare imediat. Rece, metodic, ca ingheturile tundrei, aspru ca muntii patriei sale. Este un scriitor total necunoscut, insa aminteste de Pescarul Amin al lui Voiculescu, poate chiar de Lostrita. Opera sa face parte din acel gen de scrieri in care supranaturalul devine iarasi natural prin forta ratiunii. Poate se mai ascund mistere inca nedeslusite omului.

Printre alte povestiri mai sunt si Observatorul Nur-I-Dest, Piscul de sub luna, Olhoi-Horhoi si altele cu acelasi format puternic si descrieri poetice dincolo de lume, la hotarul mistic. Toate aceste povestiri sunt o explicatie a lumii, o incercare de a vedea dincolo de misterele care ne inconjoare. Precum un om de stiinta, Efremov incearca in cartile sale sa priveasca dincolo de coperti.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 655 times, 1 visits today)