Lacul Duhurilor de Munte

Ivan Efremov, un fel de Voiculescu al plaiurilor rusesti, mai degraba al pustiurilor cazace si tundrei inghetate, s-a nascut in 1908 si a fost un paleontolog sovietic. E foarte interesant de vazut lumea prin ochii unui scriitor din secolul al XIX-lea. Lacul Duhurilor de Munte este o carte simpla, care te trimite cu gandul la tinuturi inghetate.

Filosof, scrritor SF, om de stiinta, dar inainte de toate un pasionat al naturii, mai ales umane. El isi explica fenomene stranii si supranaturale prin stiinta. Toata aura mistica a unor creaturi ciudate, a unor locuri magice, mirifice se destrama incet-incet prin prisma unor explicatii logice si rationale.

Lacul duhurilor de munte

Lacul Duhurilor de Munte

Lacul Cheybek-Kohl (in limba rusa Lacul Lung sau Lacul Mort) se afla situat in Muntii Altai din Rusia. El poate fi gasit in regiunile superioare ale raului Chibit la 1816 metri. Lacul este un fenomen natural, format printr-un baraj. Pentru ca nu are peste a fost numit Mort. Prima teorie a fost ca exista mercur in apa. De aici, Ivan Efremov s-a inspirat si a scris povestirea “Lacul duhurilor de munte”. Insa continutul de mercur este normal.

Efremov este un scriitor retinut, insa forta descrierilor transpare imediat. Rece, metodic, ca ingheturile tundrei, aspru ca muntii patriei sale. Este un scriitor total necunoscut, insa aminteste de Pescarul Amin al lui Voiculescu, poate chiar de Lostrita. Opera sa face parte din acel gen de scrieri in care supranaturalul devine iarasi natural prin forta ratiunii. Poate se mai ascund mistere inca nedeslusite omului.

Printre alte povestiri mai sunt si Observatorul Nur-I-Dest, Piscul de sub luna, Olhoi-Horhoi si altele cu acelasi format puternic si descrieri poetice dincolo de lume, la hotarul mistic. Toate aceste povestiri sunt o explicatie a lumii, o incercare de a vedea dincolo de misterele care ne inconjoare. Precum un om de stiinta, Efremov incearca in cartile sale sa priveasca dincolo de coperti.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 788 times, 1 visits today)

1 thought on “Lacul Duhurilor de Munte”

  1. Vladimir Rasvan

    Poate pentru dumneavoastra Efremov e un scriitor necunoscut. Cei din alte generatii tinem minte “Nebuloasa din Andromeda”, “Cor Serpentis”, “La marginea Oekumenei”, “Ora taurului”, “Coroana neagra”, “Corabiile astrale”, “Iurta corbului” si cate altele. Dar… fiind sovietic, total antimistic (de unde asemanarea cu Voiculescu?) sigur ca a fost politic corect sa fie dat uitarii. Numai ca valorile nu dispar atat de usor cum se doreste.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.