Labirintul, filmul fantasy din 1986 cu David Bowie si Jennifer Connelly

Parca filmele mai vechi sunt mai bune, nu-i asa? Parca au mai mult suflet, personajele sunt mai umane, au o poveste mai complexa, actorii joaca mai bine, depun mai mult effort, scenele sunt gandite si trasate, scenariul si povestea sunt foarte elaborate. Asa au fost filmele mitologice ale anilor ’80. Desi nu eram nascut cand au aparut multe dintre ele precum Legend, The Dark Crystal, Willow, Krull, Conan the Barbarian, Return to Oz. In anii ’80 au fost puse bazele genului fantasy inspirat din mitologie, legende si folclor. Filme precum The NeverEnding Story, Big Trouble In Little China, Ladyhawke, Excalibur, Masters Of The Universe au facut deliciul publicului din intreaga lume. Noi le-am vazut deabia dupa anii ’90 pentru ca in Romania au ajuns mai greu. In acea perioada au fost introduse o gramada de genuri precum filmele cu supereroi, cele horror si multe altele.

Astazi, la Mythologica vorbim despre inca un film-cult.

 

Labyrinth (Labirintul) este un film fantastic musical (nu va speriati pentru ca sunt doar cateva melodii foarte bine interpretate chiar de Bowie) din 1986 regizat de Jim Henson, cu George Lucas ca producator executiv, bazat pe conceptul lui Brian Froud. Se învârte în jurul cautarii lui Sarah (jucata de Jennifer Connelly), de 16 ani, de a ajunge în centrul unui enorm labirint din alta lume (regatul goblinilor) pentru a-si salva fratiorul Toby, pe care Sarah si-l dorea lui Jareth , Regele Goblin ( jucat de marele David Bowie). Majoritatea personajelor principale ale filmului, în afara de Bowie si Connelly, sunt interpretate de marionete produse de Jim Henson’s Creature Shop.

Filmul a început ca o colaborare între Henson si Froud în urma colaborarii lor anterioare la The Dark Crystal (1982). Acum ruleaza pe Neflix o versiune daca sunteti interesati.Terry Jones de la Monty Python a scris prima schita a scenariului filmului la începutul anului 1984, bazându-se pe schitele lui Froud pentru inspiratie. Diversi alti scenaristi au rescris textul, inclusiv Laura Phillips, Lucas, Dennis Lee si Elaine May – desi Jones a primit singur credit pentru film.

New York Times a raportat ca Labyrinth avea un buget de 25 de milioane de dolari. Filmul a fost o dezamagire la box-office, încasând 12,9 milioane de dolari. A fost ultimul lungmetraj regizat de Henson, iar primirea slaba a contribuit la o perioada dificila din cariera lui Henson. Desi a fost întâmpinat cu un raspuns critic nefavorabil la lansare, de atunci a câstigat un mare numar de admiratori devenind un film legendar pentru anii ’80. Intre 2006 si 2010 s-au publicat 4 serii de benzi desenate ca si continuare.

 

Despre ce este Labirintul?

E un film pentru adulti si copiii de toate varstele. Nu atat de greu ca Labirintul lui del Toro. Sarah Williams, în vârsta de 16 ani, recita dintr-o carte intitulata “Labirintul din parc”, dar nu-si poate aminti ultima parte în timp ce este urmarita de o bufnita. Realizând ca întârzie sa-si îngrijeasca fratele vitreg, bebelusul Toby, se grabeste spre casa si se confrunta cu mama ei vitrega Irene, care apoi pleaca la cina cu tatal ei, Robert. Sarah îl gaseste pe Toby în posesia ursului ei de plus din copilarie, Lancelot. Frustrata de acest lucru si de plânsul sau constant, Sarah îsi doreste cu voce tare ca Toby sa fie luat de goblinii din carte. Este socata când Toby dispare si apare Jareth, Regele Goblin. El îi ofera visele ei în schimbul bebelusului, dar ea refuza, regretând ca si-a pus dorinta. Jareth îi da, cu reticenta, 13 ore pentru a-si rezolva labirintul si a-l gasi pe Toby înainte de a fi transformat într-un goblin pentru totdeauna. Sarah întâlneste un pitic pe nume Hoggle, care o ajuta sa intre în labirint. Si de aici apar o multime de creaturi si aventuri interesante, comice si neprevazute.

O armata de goblini, o fiara teribila, ajutoare nesperate care apar precum in basmele romanesti de unde nu te astepti, sub orice forma si dimensiune, dar si multe alte intorsaturi de situatie.

 

Actorii din rolurile principale

Ca si distributie avem roluri foarte interesante. Insa cele mai amuzante creaturi sunt jucate de papusari.

David Bowie în rolul lui Jareth , regele goblinilor.

Jennifer Connelly în rolul Sarah Williams , o tânara de 16 ani care calatoreste prin labirint pentru a-si gasi fratele.

Toby Froud în rolul lui Toby Williams, fratele vitreg al lui Sarah.

Christopher Malcolm în rolul lui Robert, tatal lui Sarah si Toby.

Shelley Thompson în rolul lui Irene, mama lui Toby si mama vitrega a lui Sarah.

Natalie Finland ca Zâna Labirintului.

 

Care au fost sursele de inspiratie?

Filmul pare o adevarata serie de aventuri fantastice clasice inspirat de Vrajitorul din Oz  Alice în Tara Minunilor, povestile fratilor Grimm si lucrarile lui Maurice Sendak. Nu ne gândim la comparatii. Dar Vrajitorul din Oz si Alice în Tara Minunilor fac atât de mult parte din noi. Aceasta este lumea fanteziei in care a crescut si eroina. Acestea sunt povestile care au fascinat-o. Iar o poveste adevarata nu se poate naste decat din alte povesti.

Intriga din filmul Labyrinth este foarte asemanatoare cu Outside Over There si Where the Wild Things Are al domnului Sendak, în care sora Ida, în vârsta de 9 ani, este furata de goblini.

Cel care a creat conceptul, Brian Froud, a declarat ca personajul lui Jareth, Regele Goblin jucat de David Bowie, a fost influentat de o gama diversa de surse literare. Jareth face referire la figurile romantice ale lui Heathcliff în Wuthering Heights si la un Rochester din Jane Eyre si The Scarlet Pimpernel. Costumele lui Bowie erau în mod intentionat extrem de elaborate si pretentioase, bazându-se pe imaginea jachetei de piele a lui Marlon Brando din The Wild One, precum si pe cea a unui cavaler mai ciudat din Basmele lui Grimm.

Desi Dark Crystal a iesit un pic prea serios si sumbru, Labirintul s-a vrut mai comic, usor, cu personaje care au mai multa personalitate si interactioneaza mai mult. Scenariul este despre lume si despre oameni care sunt mai interesati sa manipuleze lumea, iar labirintul este desigur o metafora.

Protagonistul filmului, în diferite etape ale dezvoltarii sale, urma sa fie un rege al carui copil fusese pus într-un descântec, o printesa dintr-o lume fantastica si o tânara fata din Anglia victoriana. Pentru a face filmul mai comercial, au facut din rolul principal o adolescenta din America contemporana. Henson a mentionat ca doreste sa „faca ideea asumarii responsabilitatii pentru viata cuiva – care este una dintre provocarile pe care le experimenteaza un adolescent – un gând central al filmului”.

Au avut loc auditii lunare în SUA pâna în ianuarie 1985, iar Jane Krakowski, Yasmine Bleeth, Sarah Jessica Parker, Marisa Tomei, Laura Dern, Ally Sheedy, Maddie Corman si Mia Sara au dat probe. Jennifer Connelly a mai jucat recent in Hulk, Noah, serialul The Snowpiercer, Alita, Top Gun: Maverick, The Day the Eart Stood Still.

Pentru rolul lui Bowie au fost luati in calcul si Sting, Prince, Mick Jagger si Michael Jackson înainte de a-l alege pe Bowie.

 

Cum a fost produs filmul?

Echipa care a lucrat la Labyrinth a fost în mare parte formata din talente care fusesera implicate în diverse alte proiecte cu Jim Henson Company. Interpretii veterani Frank Oz, Dave Goelz si Steve Whitmire au operat diverse marionete în film, la fel ca si Karen Prell, Ron Mueck si Rob Mills, care au lucrat cu Henson la Fraggle Rock. Kevin Clash, un membru al echipei de la Sesame Street, cel mai cunoscut pentru vocea personajului Elmo, a lucrat la film.

Filmarile au durat cinci luni pentru a filma si au fost extrem de complicate datorita diverselor marionete si creaturi animate implicate. Desi fiecare dintre marionetele cheie ale filmului a necesitat o mica echipa de papusari, cea mai complexa marioneta a productiei a fost Hoggle. Shari Weiser se afla în interiorul costumului, în timp ce fata lui Hoggle era radiocontrolata de Brian Henson si de trei papusari suplimentari. Veti intelege de ce este atat de greu cand veti vedea filmul.

Filmul a necesitat construirea unor decoruri mari si ambitioase, de la Shaft of Hands pâna la orasul Goblin distorsionat. Orasul goblinilor a fost construit langa Londea si a necesitat cea mai mare pânza panoramica realizata vreodata. Potrivit designerului de productie Elliot Scott, cea mai mare provocare cu care s-a confruntat a fost construirea padurii: întreaga padure a necesitat 120 de camioane de ramuri de copaci, 1.200 de role de gazon de iarba, 850 de kilograme de frunze uscate, 133 de pungi de lichen.

Bowie a înregistrat cinci piese pentru film: „Underground”, „Magic Dance”, „Chilly Down”, „As The World Falls Down” si „Within You”. „Underground” apare pe coloana sonora de doua ori.

Henson a primit ajutor la montarea filmului de la producatorul executiv George Lucas.

Filmul a avut premiera DVD-ului în 1999 în SUA si de atunci a fost relansat pe DVD în 2003 si 2007.

 

Cum a fost primit de critici?

Labyrinth a iesit pe locul opt în topurile biletelor din SUA cu 3.549.243 dolari de la 1.141 de teatre, ceea ce l-a plasat în spatele The Karate Kid Part II, Back to School, Legal Eagles, Ruthless People, Running Scared, Top Gun si Ferris Bueller’s Day Off. Adica a avut concurenta extrem de serioasa cu filme ale caror remake-uri le vedem si astazi. Karate Kid este serial acum pe Netflix, iar Top Gun apare in 2021. În weekend-ul urmator la box-office, filmul a coborât la numarul 13 în topuri.

Pe Rotten Tomatoes , filmul are o medie de 72% din 46 de recenzii; iar pe Metacritic este la 50/100. Este clar ca filmul este foarte apreciat pentru efectele vizuale. Dar credem noi ca nici povestea nu este deloc rea. Desi recenziile acelor vremuri au fost negative, roata s-a intors.

De la moartea lui Henson, Labyrinth a fost reevaluat de mai multi critici notabili. O recenzie din 2000 a revistei Empire numea filmul „o fantezie fabuloasa” si il aplauda pe Bowie. Chicago Tribune în 2007 a descris Labirintul ca fiind o adevarata capodopera a papusilor si a efectelor speciale, un film fantezist pentru copii absolut superb.

Labirintul a fost nominalizat la Premiile Academiei Britanice de Film pentru Cel mai bune efecte speciale vizuale si a primit doua nominalizari Saturn Award, pentru Cel mai bun film Fantasy precum si cele mai bune costume. Labyrinth a fost, de asemenea, nominalizat la Premiul Hugo pentru cea mai buna prezentare dramatica.

Labyrinth este clasat pe locul 72 în „Cele mai bune 80 de filme din anii ’80” si pe locul 26 în „Cele mai bune 50 de filme fantastice” din Time Out. În 2019, The Telegraph l-a numit drept unul dintre „Cele mai bune 77 de filme pentru copii din toate timpurile”.

 

Mostenire

În ciuda performantei sale slabe la box-office-ul american, Labyrinth a fost un succes pe home video si mai târziu pe DVD.

Labyrinth a devenit un film de cult mai ales in anii ’90. Din 1997, un eveniment anual de doua zile numit „Labirintul lui Jareth – Masquerade Ball„ se tine in în diferite orase, inclusiv în San Diego, Hollywood si, cel mai recent, în Los Angeles unde petrecaretii vin îmbracati în costume inspirate din film. Deasemenea, online exista o comunitate foarte mare mare de fani pe fanfiction.net.

De atunci au existat carti, documentare, benzi desenate de la Marvel, jocuri pe computer si chiar ideea unui remake in 2016.

În mai 2020, Scott Derrickson , cunoscut pentru regia filmului Doctor Strange în Universul Cinematic Marvel, a fost anuntat ca regizor al continuarii. Sunt tare curios sa vedem ce va iesi. Asta daca vor incepe filmarile!

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 428 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.