kama sutra

Kamasutra si mitologia sexului

Kama Sutra este un text antic indian hindus. Este considerat a fi textul esential din literatura sanscrita despre comportamentul sexual.kama sutra

Istoria si originile Kama Sutrei

Doar o parte din lucrare consta in detalierea practicilor si pozitiilor sexuale. Contrar conceptiilor occidentale, Kama Sutra nu este doar un manual despre sex. El prezinta un ghid despre viata virtuoasa, natura iubirii, viata de familie si alte aspecte ale vietii umane. Doar 20% din text prezinta pozitii sexuale. Cartea vorbeste despre filosofia si teoria iubirii, despre ce declanseaza dorinta, ce o sustine si cand este buna sau rea.

Kama Sutra este cel mai vechi si mai notabil text dintr-o suita de texte numite generic Kama Shastra. Textele au fost compuse intre 400 si 200 i. Hr. de Vatsyayana.

Kama Sutra are 1250 versuri, 36 capitole impartite in 7 parti:

1. Remarci generale
Cinci capitole contin remarci generale, trei vorbesc despre scopul si prioritatile vietii, dobandirea cunoasterii, comportamentul unui bun cetatean, reflectii despre cei care ii ajuta pe indragostiti. 
2. Avansuri amoroase si uniuni sexuale
Zece capitole despre stimularea dorintei, tipuri de imbratisari, alintari si sarutari, zgariat cu unghiile sau muscat pentru a aduce placere. Altele sunt despre 64 de pozitii sexuale, preludiu si acte sexuale. 
3. Dobandirea unei sotii
Cinci capitole sunt despre formele casatoriei si cum sa te descurci cu sotia in patul matrimonial. 
4. Indatoririle si privilegiile unei sotii
Doua capitole vorbesc despre conduita sotiei principale si a altor sotii. 
5. Sotiile altor barbati
Sase capitole despre comportamentul femeilor si barbatilor, cum sa faci cunostinta, examinarea sentimentelor, placerile regelui si comportamentul in incaperile femeilor.
6. Despre curtezane
Sase capitole despre sfaturi si curtezane-prostituate ca Nayika, cautarea unui amant stabil, modalitati de a face bani, reinnoirea prieteniei cu un fost amant, profit si pierdere.
7. Practici oculte
Doua capitole despre imbunatatirea atractiei sexuale. 

Kamasutra Placere si spiritualitate

Unele filosofii indiene urmeaza “cele patru scopuri esentiale ale vietii”, cunoscute ca si purusharthas:

  1. Dharma: traiul virtuos, datoria sociala
  2. Artha: prosperitatea materiala pentru familie
  3. Kama: dorinta
  4. Moksha: eliberarea din ciclul renasterilor

Dharma, Artha si Kama sunt teluri ale vietii zilnice, dar Moksha este eliberarea de sub ciclul mortii si ranasterii. Importanta lor este luata in aceasta ordine. Kama Sutra spune ca in copilarie trebuie sa inveti sa-ti castigi traiul, tineretea este vremea placerilor, iar cu trecerea anilor trebuie sa te concentrezi pe a trai virtuos si a incerca sa scapi de ciclul renasterilor.

Mitologia sexului, zeul iubirii Kama si mitul Kama Sutra

Kama este numele “zeului iubirii” in mitologia hindusa.

In Rig Veda exista un imn ce vorbeste despre Kama ca germenele si esenta mintii. In Atharva Veda, Kama este iubirea, pasiunea, dorinta. Ayurveda considera Kama ca parte esentiala a unei vieti sanatoase.

Chiar daca Kama Sutra vorbeste despre pozitiile sexuale, ea ne arata si importanta povestilor “Anurag Katha”.

Kamasutra Traditia Kama Sutra, yoga si tantrismul

Potrivit traditiei, Kama Shastra este parte a Vaidyakiya sau medicina. Traditia scrierii de tratate despre arta iubirii dateaza de cateva secole, multe lucrari precedandu-l pe Vatsyayana.

Kama Sutra vorbeste si despre decorarea casei, selectia unei sotii bune, comportamentul intre soti si alte arii vaiate de subiecte.

Exista multe paralele intre Hatha-Yoga, Tantra si Kamasutra. Multe pozitii sunt derivate de aici. Yoga si Tantra invata controlul respiratiei. Combinatia dintre ele invata practicantul sa se uneasca cu energia cosmica. Aceasta este simbolul Marii Zeite – shakti.

Telul Kama in literatura indiana a Kama Sutra este sa vorbeasca despre placere si iubire. Insa este o relatare exacta a structurii sociale, a manierelor, moralei, sexologiei si culturii din secolul al III-lea i. Hr.  Pentru indieni, satisfactia sexuala este acelasi lucru cu a mentine corpul sanatos.

La inceputuri, in era vedica, Kama era dorinta cosmica si primul nascut din haos. El a facut creatia posibila. Apoi a fost infatisat ca un tanar cu arcul impodobit cu flori. Sagetile sale puteau aprinde dragostea precum cele ale lui Eros sau Cupidon.

Indra, zeul zeilor, i-a ordonat sa traga o sageata in Shiva, zeul yoghinilor. Acesta s-a indragostit de Parvati, fata regelui muntilor Himalaya, incarnarea zeitei supreme Kali-Durga-Sati. Dar Shiva l-a incediat pe Kama si astfel el a devenit “cel fara trup” –  Ananga.

Sexualitatea si erotismul sunt secretul vietii. Si ele sunt inglobate in viata reala, zilnica, a tuturor. Cele doua sunt elemente la fel de importante ca mancarea. Ele mentin corpul viu.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 6,850 times, 1 visits today)

1 thought on “Kamasutra si mitologia sexului”

  1. Pingback: Ce este Yoga? - Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.