“The Spook’s Apprentice” sau “Ucenicul Vrajitorului”, seria cunoscuta drept “Cronicile Wardstone” fata in fata cu filmul “The Seventh Son” – “Al saptelea fiu”
Joseph Delaney – “Cronicile Wardstone” “The Spook’s Apprentice” sau “Ucenicul Vrajitorului”
O serie memorabila, care iti da fiori, plina de caractere interesante. Ucenicul Vrajitorului este o poveste cu fantome, dar si un roman de formare, o calatorie spre maturizare. Ne este prezentat Thomas J. Ward, ucenicul, intr-un moment critic al vietii sale, cand trebuie sa-si paraseasca familia pentru a-si croi propriul drum in lume. Fiind cel de-al saptelea fiu indeplineste conditiile pentru a fi ucenicul Vrajitorului local (o meserie deloc ortodoxa care are a face cu fantome, spirite, vrajitoare si altele). Cititorul este atras in poveste si condus, odata cu Thomas, spre aventura, maturizare, iubire.
Diferente intre carte si film
Prima diferenta majora sesizata intre film si carte este ca Thomas este pacalit sa o elibereze pe vrajitoarea suprema, Mama Malkin. In film, aceasta se elibereaza singura. Deasemenea, Thomas duce o lupta incredibila impotriva ei si a acolitilor sai. Delaney are un dar de a descrie lucruri pe care altii le omit, fapt pentru care caracterizarile personajelor sale sunte sumare, dar teatrale.
Case bantuite, povesti de groaza presarate de fantome, spirite razbunatoare prinse intre lumi, spanzurati si monstrii din dulap, toate incinta spre pericol, aventura si curaj. Scrisa la prima persoana, seria ne este prezentata din perspectiva eroului. Astfel, fiecare sentiment, frica, dorinta sunt amplificate. Intre durere si datorie, intre iubire si ratiune, intre familie si lumea intreaga, Thomas are de luat niste hotarari foarte grele la o varsta frageda. Luat din sanul familiei el este aruncat in lume. Ii vom cunoaste cele mai ascunse ganduri si vom fi purtati de el prin peisajele lumii sale. Acea lume este Lancashire, locul unde locuieste in prezent autorul si familia sa, si de care este indragostit.
Fantezie si aventura intr-un cuvant, Cronicile Wardstone de Joseph Delaney difera mult de filmul pentru care au fost folosite ca inspiratie. Eroul are doar 13 ani, iar universul sau este mult mai real si mai colorat. Lumea trebuie pazita de demoni si alte creaturi ce pandesc din intuneric. Tot timpul eroul invata despre el: din trecut, din actiunile pe care le va regreta mai tarziu, din franturile despre viitor. Unele momente sunt terifiante, ingrozitoare chiar.
Odata ce trilogia “Hobitul” a lui Peter Jackson incheiata, si la fel prin continuarea Games of Thrones, am crede ca este o perioada buna pentru filmul fantasy. Dar Hollywood ne arunca doar ceea ce stiam deja prea bine (filmul Eragon in 2006 sau remake-ul dupa Conan Barbarul din 2011). Cateodata incearca si povestile – precum Alba ca Zapada si Vanatorul sau Jack – ucigasul gigantilor.
Cronicile Wardstone de Joseph Delaney – Ucenicul Vrajitorului sunt regizate de Bodrov, regizorul rus al filmelor Prisoner of the Mountains si Mongol: The Rise to Power of Genghis Khan au fost nominalizate pentru premiile Academiei ca cele mai bune filme straine. Insa Hollywood-ul a mai stricat alta carte buna cu aceasta ecranizare. Desi Warner Bros au dat o interpretare notabila cartilor seriei Harry Potter, in acest caz au facut o treaba dezastruoasa. Nu stiu daca fanii fantasy sunt mai incantati de alte schimbari, insa sfatul meu este sa cititi cartile Cronicile Wardstone inainte de a vedea filmul. Nu veti fi dezamagiti!
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.