Jack Frost sau Jack Inghet

V-ati intrebat de unde vin figurile din spatele povestilor? Povesti ascultate in copilarie, basme si legende spuse la gura sobei, carti de pe alte taramuri citite cu sufletul la gura? Cateodata, raspunsul nu este tocmai unul la indemana. Din ramasite pagane ale unei culturi apuse, substrat istoric sau poate chiar amestecat in universul crestin, toate aceste personaje intruchipeaza idei si forte ale naturii. Ele sunt indestructibile, dar si nemuritoare pentru ca reprezinta timpul.

Jack Frost sau Jack InghetAdesea, personajele mitologice se transforma in povesti. Legendele populare ajung sa fie uitate, se transforma in mituri si, printr-o rasturnare ciudata, ajung din spatiul rural in folclorul urban. Asa se nasc legendele urbane.

“Jack Frost” sau Jack Inghet este una din aceste povesti. Personificare a inghetului, ghetii, zapezii si a tuturor elementelor care aduc frigul, el este o varianta a Mosului Iarna. El este responsabil de vremea friguroasa, degeraturile de la varful degetelor si nas, coloritul frunzelor toamna in rosu, galben, maro si portocaliu, si, isi lasa ca semnatura flori de gheata pe geamurile inghetate in timpul iernii.

Incepand cu literatura secolului al XIX-lea, acest caracter a devenit unul al nazbatiilor si poznelor, un soi de trickster juvenil. Cateodata, apare ca maestrul glumelor rautacioase sau chiar mai rau (daca il superi te poate sufoca in zapada).

Jack Frost sau Jack InghetSe crede ca originea lui provine din obiceiurile normande ori anglo-saxone. In Rusia, tara frigului, el a luat forma Bunicului Inghet, personaj patriarhal care se crede ca era fierar si facea lanturi pentru a lega apele si pamantul laolalta. In Germania, acest caracter este total diferit, scuturand o patura din pene pentru a crea zapada. Mai exista si alte fiinte mitologice care vin din acelasi timp, dar din diferite culturi. Erou sau raufacator, aceste povesti au o vechime mult mai mare decat crestinismul.

Inainte de existenta unui Mos Craciun comercial, diferite popoare au avut propriile personaje personificand elemente ale naturii. Stramos al Tatalui Craciun, figura care apare in Regatul Unit al Marii Britanii si in tarile vorbitoare de limba engleza, in Canada si Franta, in majoritatea tarilor din America de Sud vorbitoare de limba spaniola, in Armenia (Dzmer Papik), India (Christmas Father), Andorra (Pare Noel), Romania (Mos Craciun), Turcia (Noel Baba), Ungaria (Télapó) si Bulgaria (Dyado Koleda).

E foarte ciudat faptul ca in Anglia, la inceput, aceasta personificare nu era nici in varsta, nici “parinte” (cel putin asa apare reprezentat in secolul al XIV-lea). In secolul al XVII-lea puritanismul impune o cu totul alta imagine: un adevarat gentilom, personaj venerabil, in varsta, plin de veselie, dar ocolind excesurile premergatoare religiei crestine. Se pare ca este o versiune mai noua a Tatalui Iarna, personificare iernii identificat cu Woden (sau Odin).

Jack Frost sau Jack InghetFolclorul nordic are cele mai multe traditii in acest sens. Povestea lui Jack, adevaratul Jack e putin altfel. Intr-o zi, odata cu apropierea iernii, el a salvat un soarece de o pisica. Acesta i-a acordat implinirea unei dorinte (ca pestisorul de aur). Jack, cu inima buna, si-a dorit ca soricelul sa aiba grija de o floare albastra de pe camp si sa o protejeze in timpul iernii, caci isi dorea ca frumusetea ei sa nu moara. Soricelul a facut intocmai si, cand totul s-a incheiat cu bine, i-a cerut si el lui Jack doua lucruri: sa ia floarea si sa i-o daruiasca primei fete pe care o intalneste in sat caci se vor casatori. Si a doua: dupa ce vor avea copii, sa vina sub acel copac unde s-au intalnit prima oara si sa-i dea semintele acelei flori. Totul s-a intamplat intocmai. Jack a avut un baiat si doua fetite. Si-a respectat promisiunea si s-a intors ducand 20 de seminte ale florii. Soricelul il astepta. I-a lasat doar una. Foarte curios, Jack a deschis-o si un praf albastru s-a ridicat din aceasta facandu-l sa lesine acolo. S-a trezit la pat cu familia alaturi de el. Mai tarziu a murit, dar ciclul naturii a mers mai departe. Jack este un aparator al naturii, caci promisiunea lui a tinut in viata florile albastre care de atunci incolo s-au numit “picaturi de gheata”. Dealfel, ele au fost acoperite de chiciura care le-a protejat peste iarna. In fiecare primavara ele invie si, odata cu ele, Jack Frost.

In povesti, poeme sau cantece, Jack n-a avut niciodata propria poveste. Poate asta e inceputul. Spirit sau elf al tinuturilor scandinave unde iernile sunt geroase si gigantii de gheata traiesc. Se crede ca mama lui este Kari, zeita nordica a vanturilor. El se numea Jokul Frosti. El si prietenul sau, Ostara Blumen, calatoresc printr-o lune de vis in tara fiordurilor.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,316 times, 1 visits today)

1 thought on “Jack Frost sau Jack Inghet”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.