Insule secrete din lume

Cred ca de mici visam sa ne refugiem pe o insula. Sa descoperim o insula necunoscuta intr-o aventura nebuneasca. Cu totii am citit carti legate de Insula Misterioasa, Insula cu Elice, Robinson Crusoe sau Jules Vernes.

Vom prezenta cateva dintre insulele cele mai retrase de pe glob. Colturi indepartate, locuri desprinse parca din paradis. Plaje cu nisip alb, briza sarata, fructe de mare proaspat culese, soare si nuci de cocos.

Filmele de la Hollywood ne arata cum sa evadam pe insule izolate. Unii raman captivi fara voia lor, abandonati sau naufragiati. Altii cauta dinadins o astfel de insula retrasa de la capatul lumii. De la sutele de insulite din Marea Egee pana la insula chiliana robusta care a inspirat romanul Robinson Crusoe pana la paradisuri interzise in Caraibe, vom inconjura Pamantul in cautarea unor noi aventuri in secolul in care toata lumea vede si aude tot.
Primul popas va fi în Asia de Sud-Est, unde mai multe insule par izolate de restul lumii. Deci, cei care cauta cu adevarat pot gasi aici Con Dao, un arhipelag de 110 mile în largul coastei de sud-est a Vietnamului. Stanci de granit pur delimiteaza plaje pustii si apa cu nuante de cristal-albastru.Daca vrei sa recreezi O mie de leghe sub mari ar trebui sa mergi spre insula secret? Mabul, în largul coastei de nord-est a Malaeziei, in locul in care viata marina este pe picior de egalitate cu insulele Galapagos.Singuratea si frumusetea naturii salbatice poate fi deasemenea gasita si pe Insula Jicaro din Nicaragua pe apa dulce a Lacului Nicaragua.

Oriunde am privi, aceste oaze continua sa ne faca sa visam cu ochii deschisi.

 Torres Strait Islands, Australia

În masura în care puteti merge în Oz, fara a cadea de pe harta, Insulele Stramtoarea Torres din Australia, arata exact ca atunci ca si cum timpul le-ar fi lasat neschimbate si nu ar fi fost descoperite de europeni. Varsandu-se la nord de varful Cape York, cele 274 de insule din Stramtoarea Torres pastreaza o cultura tribala unica in lume care reprezinta un pod de legatura intre decalajul dintre aborigenii din Australia si cei Papua Noua Guinee. Marea Bariera de Corali este chiar in fata intrarii, dar accesul la alte insule este lasat la latitudinea consiliilor tribale locale.

 Insulele Yaeyama, Japonia

Idilicele Insule Yaeyama sunt situate la capatul sudic al arhipelagului japonez. Semanand foarte mult cu insulele din Caraibe, insulele Iriomote, Taketomi si Ishigaki sunt pline de culoare, soare, apa si sushi. Ishigaki are cele mai bune plaje, în timp ce Taketomi este faimoasa pentru casele sale Ryukyuan traditionale si Iriomote este un loc salbatic unde jungla este libera.

Îles du Salut, Guyana Franceza

Majoritatea oamenilor au auzit de Insula Diavolului, dar foarte putini ar putea sti unde este pe harta. Cea mai mica dintre cele trei Îles du Salut, aceasta infama fosta colonie penala este separat de coasta Guyanei Franceze de 11 km de ape inselatoare si pline de rechini. Steve McQueen a încercat sa scape de pe insule în mod repetat în Papillon, dar astazi oamenii sunt atrasi aici de pericol, de ruine si de acel sentiment de nedescris care inconjoara insula.

 Ulleungdo, Coreea de Sud

La jumatatea distantei dintre Coreea de Sud si Japonia, aceasta insula vulcanica robusta se spune ca nu prezinta nicio urma de poluare si nici serpi – cu alte cuvinte, paradisul perfect. Se poate vedea intregul orizont de pe summit-ul stancos al Seonginbong Peak (984m).

Arhipelagul San Blas, Panama

Panama, probabil, nu este primul loc care iti vine in minte cand te gandesti la Caraibe, dar aceste insule din America Centrala intrec orice rival din Insulele Cayman sau Insulele Virgine. Coralii, apa si acea liniste demna de romane. San Blas este o natiune autonoma a poporului bastinas Kuna plin de traditii si obiceiuri locale. Arhipelagul este o semiluna de 365 insule mici scaldandu-se in apele calde din Caraibele de sud. U

Penghu Islands, Taiwan

În cazul în care Taiwan este alta China, apoi insulele Penghu sunt alt Taiwan. Sau cel putin asa spun localnicii. Administrat de Taipei, cele 90 de insule ale arhipelagului Penghu sunt – în Taiwan cel putin – cunoscute pentru peisajul lor glorios si atins de nostalgie, care se traduce prin cultura taiwaneza traditionala nealterata. Aici obiceiurile si traidtiile au ramas neschimbate de-a lungul secolelor. Insula a ramas nestingherita de influente. De-a lungul insulelor gasim drumuri vechi si terenuri pietruite pe care urca alene carute trase de boi. In arhipeleag vegheaza capcane pentru pesti si pereti si stanci de bazalt se inalta din mare. Temple antice dedicate marii zeita Matsu rasar ici si colo. Viata e boema, linistita si totul curge incet.

Din mai pana în octombrie, plajele Penghu sunt un loc special de cuibarit pentru broastele testoase verzi pe cale de disparitie – localnicii construiesc temple in Penghu, sub frma de broaste testoase ca parte a Festivalului Lantern ce se tine la 14 zile dupa Anul Nou.

Bay Islands & Hog Islands, Honduras

Uitati de Piratii din Caraibe – insulele de nisip acoperite cu praf care plutesc în largul coastei Honduras sunt adevaratul paradis al piratilor. În perioada lor de glorie, insulele Roatan, Utila si Guanaja au fost casa a peste 5000 de asasini, banditi si pirati, inclusiv infamul Henry Morgan (cunoscut mai mult ca Blackbeard – Barba Neagra). In zilele noastre, Insulele Bay sunt mai cunoscute pentru plajele lor, scufundari si atmosfera tropicala. In Insulele Hog insa totul a ramas neschimbat si acea atmosfera demna de romanul lui Stevensen inca exista.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,193 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.