Indiana Jones

Indiana Jones si mitul eroului

Franciza Indiana Jones are in acest moment 4 filme si un serial. In 2018 va aparea si partea a V-a din Indiana Jones. Multi s-au intrebat ce ne rezerva de data aceasta Lucas si Spielberg. Poate ceva mitologie chineaza, australiana sau sumeriana? Poate Indiana Jones va descoperi Atlantida sau ceva mult mai interesant precum Sulita lui Longinus.

Pana atunci haideti sa vedem inspiratia mitologica de pana acum a filmelor. Cele aparute deja sunt:

  • Indiana Jones si templul mortii (1984)
  • Indiana Jones si cautatorii arcei pierdute (1981)
  • Indiana Jones si ultima cruciada (1989)
  • Indiana Jones si regatul craniului de cristal (2008)

Indiana Jones si cautatorii arcei pierdute (1981)

Indiana Jones si Cautatorii Arcei Pierdute

Primul film Indiana Jones, cel care a stabilit franciza si l-a dus pe culmi, este fara indoiala, Cautatorii Arcei Pierdute. Acesta va ramane un clasic. Iar povestea este supeba.

In anul 1936, Adolf Hitler este in cautarea unor artefacte legendare. In speta, Arca Legamantului. Se crede ca aceasta ii poate oferi armatei sale puteri mistice. Guvernul USA il imputerniceste pe Indiana Jones sa o gaseasca primul. Iar faimosul arheolog va incepe o adevarata calatorie. Se va lupta cu nazistii, va infrunta serpi veninosi, se va reuni cu vechi prieteni si iubiri pierdute.

Indiana Jones si templul mortii (1984)

Indiana Jones si Templul Mortii

In Templul Mortii, aventura se petrece in 1935. Indy si un baiat de 11 ani ajung intr-un sat din India. Acest sat a fost blestemat de cand hotii au furat piatra sacra sankara.

Indy va fi de acord sa recupereze artefactul pierdut, dar se va confrunta cu noi pericole. Unele vor fi creier de maimuta inghetat pe post de desert, sacrificii umane si un complot mortal in adancurile Templului Mortii.

Indiana Jones si ultima cruciada (1989)

Indiana Jones si Ultima Cruciada

Intorcandu-se la vechiul spirti al Cautatorilor Arcei Pierdute, Indiana Jones isi va regasi tatal in continuarea Ultima Cruciada. Acesta este rapit de nazisti pentru ca este cel mai expert din lume in privinta Sfantului Graal.

Aventurile ii vor purta din catacombele venetiene pana intr-o fortareata ascunsa nazista din Berlin. Apoi chiar in mijlocul unui desert pentru a descifra niste ruine.

Indiana Jones si regatul craniului de cristal (2008)

In ultima parte, Regatul Craniului de Cristal, ne intoarcem in 1957 – un timp al rock and roll-ului, a motoarelor puternice si a amenintarii comuniste.

Indiana Jones este rapit de malefica telepata sovietica Dr. Irina Spalko. Ea vrea sa gaseasca Craniul de Cristal din Akator. Un artefact cu o putere imensa ce ar putea balansa Razboiul Rece. Aici, Indiana Jones isi intalneste fiul si se casatoreste.

Aventura implica si o piramida, artefacte mayase si zei extraterestrii veniti din alte dimensiuni.

Indiana Jones si mitul eroului

Asadar, Indiana Jones le are pe toate. Dar, mai presus de orice, Indiana Jones este chiar mitul eroului.

Un erou apare intotdeauna in marile mituri. Chiar daca are puteri speciale, supraomenesti sau le foloseste cu inteligenta, eroii sunt aceia la care oamenii se uita cu admiratie. Indiana Jones este unul dintre cei mai populari eroi pentru ca este un om obisnuit ale carui aventuri il pun in situatii extraordinare.

Are mereu de infruntat sanse extreme, provocari inimaginabile si inamici terifianti. Folosindu-si doar curajul si cunostintele de arheologie, Indiana Jones reuseste sa invinga de fiecare data. Indy se incadreaza perfect in tiparul eroului mitologie cu ceva calitati moderne.

El a devenit tipul eroului modern, lansat de media, dar cu substrat al semizeului mitologic. Desi propulsat de filmele lui Lucas si Spielberg, el devine parte a culturii moderne.

In mitologia greaca, ca si in multe alte povesti din lumea intreaga, exista anumite motive ce adesea apar in povestea unui erou. El infrunta opozitie inca de la inceput. Si trebuie sa-si dovedeasca valoare depasind aceste obstacole.

La inceputuri, in Cautatorii Arcei Pierdute, Belloq il face pe Indy sa para prost furandi-i idolul. Intregul film este incercarea lui Indy de a-l recupera. Intre timp se mai lupta si cu nazisti si cu hoti. Inamicii sai sunt pe masura. Dar acestia sunt definiti inca de la inceput. Cu cat ei vor incerca sa-si ascunda identitatea, cu atat Indy va lupta mai aprig.

In Templul Mortii, Indy elibereaza intr-un final copiii dupa ce devine un membru al ocultului el insusi. Doar cand nazistii ii ranesc tatal este de acord sa le aduca Sfantul Graal in Ultima Cruciada.

Intotdeauna Indy este ajutat de un aliat. La fel ca in mituri, eroul primeste ajutor. Un ajutor e mereu binevenit in forma lui Sallah, Short Round sau tatal sau in primele trei filme. El infrunta obstacolele, indeplineste muncile, la fel ca un Hercule modern. Fiecare aventura a lui Indiana Jones se incheie la final, ea devine completa.

Arca Legamantului, Piatra Shankara, Sfantul Graal sunt toate gasite si inapoiate pana cand se intoarce in lumea reala.

Conflictele cu oponentii il vor pune in fata unor provocari fizice, psihice, sexuale si spirituale. Este torturat, batut, amagit, inselat, furat, dar si influentat psihic de puterea extraterestrilor din Craniul de Cristal. Ii este chiar pusa la incercarea vitejia si bunatatea inimii in Arca Legamantului. Arca este similara Cutiei Pandorei. In Ultima Cruciada, Indy trebuie sa aiba credinta pentru a trece cele trei incercari ale lui Dumnezeu inainte de a gasi Graalul. Chiar trebuie sa faca un salt de credinta in ultima incercare.

Succesul aduce dragostea, casatoria, bogatia si o minunata cariera academica. Indy primeste, ca orice erou, bogatie prin colectiile din muzee si admiratie prin admiratia celor din jur.

El primeste si iluminare si cunostinte. Fiind arheolog, sa ai confirmarea ca aceste artefacte exista, este o mare realizare pe toate planurile. Si, dupa ce primeste pentru o clipa viata eterna, el poate renaste simbolic.

Calatoria eroului, initierea si lupta 

Indiana Jones

De obicei, exista anumite calitati care il fac pe erou ceea ce este. Printre acestea, o dubla identitate, absenta parintilor, curajul, o greseala majora si un ajutor.

Desi identitatea dubla a lui Indy nu este atat de pronuntata ca a lui Clark Kent sau Bruce Banner, exista o diferenta intre Dr. Henry Jones Jr profesorul si Indiana Jones arheologul. Dr. Jones este bine educat, articulat, un tocilar cu ochelari ce isi doreste sa descopere acele artefacte despre care preda. Indy, alter-ego-ul sau este un calator neinfricat ce se pune mereu in fata pericolului.

Momentul de cotitura este acela in care isi pune jacheta, palaria celebra, biciul si pistolul. In plus nu stim nimic de mama lui. L-a abandonat sau a disparut? Ar fi ceva sa apara in partea a V-a. Tatal sau apare abia in Ultima Cruciada. Si acesta era obsedat de cautarea Sfantului Graal. Constient sau nu, Indy dezvolta aceeasi obsesie ca si tatal sau. Urmeaza arheologia si devine profesor.

Singura constanta in filme este teama de serpi. Mai tarziu afla ca aceasta trauma isi are radacina in copilarie. Dar Indy isi invinge fricile.

Nazisti, culte criminale, triburi salbatice, hoti, batausi, Indy le infrange pe toate.

Un alt aspect important al personalitatii eroului este ajutorul. Hercule l-a avut pe Iolaus.

Insa Indiana Jones nu este eroul clasic. Desi impartaseste anumite calitati mitologice clasice, el este un erou modern al zilelor noastre. Chiar si eroinele din film sunt privite ca egale ale eroului. Marion Ravenwood, marea dragoste a lui Indy, va ajunge sotia si mama copilului sau, Mutt. Il va ajuta pe Indy la fel cum Ariadna il ajuta pe Teseu in mitul Minotaurului. Asa isi va gasi Indy iesirea din Labirint.

Mai mult, avem un om obisnuit cu o profesie obisnuita, normala. Indy nu are puteri supranaturale. Asadar, cu totii putem fi in pielea acestui erou. Il putem intelege si putem intra in lumea sa. Si ceea ce il face grozav pe Indy ca erou (dincolo de interpretarea marelui si unicului Harrison Ford) este ca se bazeaza pe acea putere interioara de a persevera.

Apar si ajutoare, prieteni sau suporteri. Marcus Brody, batranul mentor, Rene Belloq ca escrocul prietenos, Wu Han in Templul Mortii. Iar femeile, ei bine femeile, sunt marea slabiciune.

De la marea dragoste Marion, la domnita la ananghie Willie Scott, apoi tradatoarea Elsa Schneider, cea care ii insala pe Indy si pe tatal lui in Ultima Cruciada. El este un Odiseu ce se va lupta cu soarta si monstrii.

Indiana Jones prezinta o mare asemanare cu mitul lui Perseu. Dupa ce viziteaza nimfele, Perseu primeste o capa a invizibilitatii si sandale inaripate.

In concluzie, acest mic studiu ne arata ca Indiana Jones are multiple legaturi mitologice cu povestea clasica a eroului. Spielberg a creat un nou nivel al “eroului de actiune” integrand aceste elemente. Ramanand onest mitului, el impleteste si elemente moderne. Peste toate astea, Indiana Jones ramane unic in cinematografie ca eroul fictiv ce readuce mitul inapoi.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 774 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.