In cautarea Sfantului Graal

Cavalerii Templieri au devenit asociati cu legendele privind secrete si mistere transmise prin cercuri initiatice din cele mai vechi timpuri. Zvonurile acestea au circulat chiar si în timpul templierilor însisi. Scriitori francmasonici adauga speculatii proprii în secolul al XIX-lea, si înflorituri în continuare fictive au fost adaugate în romanele populare, cum ar fi Ivanhoe , Pendulul lui Foucault  si Codul lui DaVinci , in filmele moderne, cum ar fi National Treasure si Indiana Jones si Ultima Cruciada , precum si in jocuri video, cum ar fi Broken Sword si Creed Assassin.

Multe dintre legendele Templierilor sunt conectate cu ocuparea timpurie a Muntelui Templului din Ierusalim si speculatii despre relicvele pe care templierii le-ar fi gasit acolo, cum ar fi Sfântul Graal sau Chivotul Legamântului. Multe biserici afiseaza înca relicve sfinte, cum ar fi oasele unui sfant, o bucata de pânza purtata o data de catre un om sfânt, sau craniul unui martir, templierii au procedat la fel. Ei au fost înregistrati ca având o bucata din Adevarata Cruce , pe care episcopul de Acra a purtat-o  in batalia dezastruoasa de la Horns of Hattin.  Când batalia a fost pierduta, Saladin a capturat relicva, care a fost apoi rascumparata atunci când musulmanii au predat orasul Acra în 1191.  Templierii au fost cunoscuti ca avand si capul Sfântului Euphemia din Calcedon . Disputa legata de relicve a fost si unul din subiectele din  timpul Inchizitiei Templierilor, mai multe documente se refera la proces vorbind de un cult inchnat unui idol de un anumit tip, mentionat în unele cazuri, ca o pisica, un cap barbos, sau, în unele cazuri, ca Baphomet . Aceasta acuzatie a închinarii la idoli împotriva templierilor a condus, de asemenea, la convingerea moderna ca templierii practicau vrajitoria. Cu toate acestea, oamenii de stiinta moderni explica, în general, numele de Baphomet din documentele de la proces, ca pur si simplu greseli de scriere franceza a numelui lui Mahomed (Mohamed).

Sfântul Graal a devenit rapid asociat cu templierii, chiar si în secolul al XII-lea. Prima poveste romantica a  Graalului, Le Conte du Graal, a fost scrisa în jurul anului  1180 de catre Chrétien de Troyes, care a venit din aceeasi zona în care Conciliul de la Troyes a sanctionat oficial Ordinul Templierilor. Peste douazeci de ani, romanul Parzival, versiunea moderna a lui Wolfram von Eschenbach, se refera la Cavaleri numiti “Templeisen” care pazeau Regatul Graalului. Un alt erou in cautarea Graalului, Sir Galahad (o inventie literara din secolul al XIII-lea a calugarilor ordinului cistercian de la Sf. Bernard de Cistercian) a fost înfatisat purtând un scut cu crucea Sfântului Gheorghe , similar cu însemnele templierilor – aceasta versiune a prezentat Sfântul Graal ca o relicva crestina. Altii sustin ca a ramas îngropat sub Capela Rosslyn.

Istoricii revizionisti si teoreticienii conspiratiei sustin ca Cavalerii Templieri au adunat cunostinte secrete, legându-le cu subiectii altor ordine la fel de enigmatice: rozcrucieni, cathari, Prioratul din Sion, regele Arthur si Cavalerii Mesei Rotunde, Hermetismul, Ebionitii, Rex Deus, pierderea relicvelor sau evangheliile lui Iacob cel Drept, Maria Magdalena sau Isus (cum ar fi ” Testamentul lui Iuda “), Regele Solomon, Moise si, în cele din urma, Hiram Abif si misterele din Egiptul antic . Acestea, la rândul lor, au contribuit la influentarea asupra culturii populare.

Un alt obiect legendar, care a avut o legatura cu templierii este Giulgiul din Torino. În 1357, giulgiul a fost prima data afisat public de catre un nobil cunoscut sub numele de Geoffrey de Charney. Descris de unele surse ca fiind un membru al familiei nepotului lui Geoffroi de Charney, care a fost ars pe rug cu De Molay, Marele Maestru. Giulgiul are origini controversate, dar în 1988, o datarea cu carbon a concluzionat ca giulgiul a fost facut între 1260 si 1390, un interval care include ultima jumatate de secol de existenta al templierilor. Perioada de valabilitate a metodologiei de datare a fost ulterior pusa în discutie, si vârsta de pe Giulgiu este inca subiect de dezbatere.

Legende, fictiune, mister, intrigi politice si nu numai. Insa Templierii si-au castigat un important loc in istorie. Principiile si educatia lor ii transforma intr-unul din marile ordine cavaleresti ale trecutului dar si ale zilelor noastre.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 641 times, 1 visits today)

1 thought on “In cautarea Sfantului Graal”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.