Hipnoza este o stare a constientului uman ce implica atentie sporita si reduce alte influente constiente, lasand subiectul foarte responsiv sugestiilor.
Teoriile care explica ce se intampla in timpul hipnozei se impart in doua grupuri. Teoriile despre starea modificata vad hipnoza ca o modificare a starii mintii sau transa, marcata de un nivel de constientizare diferit de starea normala a mintii. In contrast, alte teorii vad hipnoza ca o forma de joc de rol imaginativ.
In timpul hipnozei, o persoana are simturile mult mai ascutite si atentia sporita. O persoana se poate concentra intens pe un anumit gand sau memorie in timp ce poate bloca alte surse de distragere a atentiei. Subiectii ce cad in transa raspund mult mai bine sugestiilor. Hipnoza este indusa printr-o procedura cunoscuta ca hipnoza indusa ce presupune o serie de instructii preliminare si sugestii. Hipnoza poate fi folosita ca terapie sau jucata de mentalisti pe scena.
Istoria hipnozei
Dezvoltarea conceptiilor, credintelor si practicilor legate de hipnoza au fost documentate din cele mai vechi timpuri.
Desi se crede intr-o istorie continua, hipnoza si-a castigat recunoasterea deabia in anii 1880 in Franta, la 20 de ani dupa moartea lui James Braid – cel ce a adoptat termenul de hipnoza in 1841.
Braid a tinut la aceasta diferentiere fata de mesmerismul ce era la moda in epoca lui.
Potrivit lui Will Durant, hipnoza ca unealta de vindecare pare sa fi aparut in templele hinduse din India antica. Hindusii isi duceau bolnavii pentru a fi vindecati prin sugetie hipnotica si somn in templu ca practica de meditatie si comunicare cu zeii. Aceasta tehnica se numeste Nidra in India.
Avicenna (Ibn Sina) (980–1037), era un psiholog persan si fizician ce a facut primul distinctia dintre somn si hipnoza. El a scris in 1027 in Cartea Vindecarii despre procesul conditionarii si acceptarea hipnozei.
Paracelsus (1493–1541), a fost primul fizician elvetian ce a folosit magnetismul in lucrarile sale. Multi credeau ca au fost vindecati dupa ce acesta a trecut magneti peste corpurile lor.
Franz Anton Mesmer, fizician din Austria a inceput sa investigheze in 1770 un efect numit “magnetism animal” sau “mesmerism“. El a ales acest termen pentru a face diferenta intre fortele magnetice, magnetismul mineral, cosmic si planetar. El credea ca aceasta forta particulara se afla numai in corpurile animalelor si oamenilor.
Hipnoza in cultura populara
Hipnoza a fost descrisa in televiziune si in online. Insa majoritatea descrierilor arata stereotipuri negative fie despre controlul mintii pentru profit ori crime sau metode de seductie. Altii descriu hipnoza ca pe o cale atotputernica spre puteri supranaturale.
Din filme, benzi desenate si show-uri TV oamenii au inteles latura amuzanta si superficiala.
Oamenii de stiinta au dovedit ca unii pot fi mai usor de hipnotizat decat altii. Pentru unii cercetatori e important faptul ca cei care relationeaza mai bine cu hipnoza pot beneficia de pe urma ei.
Insa hipnoza a fost folosita chiar si ca anestezie in anii 1800. In unele culturi practicarea ei dateaza de acum 3000 de ani, cand vechii egipteni si grecii antici o practicau.
Insa hipnoza nu presupune controlul mintii, magia sau somnul. Nu poti fi pus in transa daca nu-ti doresti, impotriva vointei tale. Hipnoza este un fenomen natural ce se intampla zilnic, cand suntem absorbiti – conducem, mancam, lucram, citim sau ne uitam la TV. Toate simturile noastre sunt alerte si deschise in transa si suntem mereu in control pe durata transei. Subconstientul ocupa 90% din puterea mintii si contine un “film mental” a tot ce ti s-a intamplat in viata.
Atunci cand intri in starea de hipnoza, restul creierului constient trece pe bypass. Toti experimentam hipnoza cel putin de doua ori pe zi. Una dintre cele mai vechi forme de hipnoza apare la ceremoniile tribale. Cea mai veche a fost descoperita intr-un mormant egiptean din 1500 i.Hr. Egiptenii, grecii si romanii o faceau in scopuri medicale si religioase.
In cel de-al doilea razboi mondial hipnoza a fost folosita pentru a trata soldatii. Chiar si Biserica Catolica a recunoscut hipnoza in 1847.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
4.5