Hellboy, baiatul din iad, mitologie si folclor

Il mai tineti minte pe Hellboy, monstrul ala rosiatic din filmul cu acelasi nume? Ei bine, daca nu, Hellboy este un personaj de benzi desenate, jumatate diavol, jumatate uman, care isi tot pileste coarnele ca sa se integreze cat mai bine printre oameni (desi coada diavoleasca ii atarna libera in afara pantalonilor). Au iesit deja trei filme despre el: in 2004,  2008 si in 2019. Dracimea-sa a devenit rapid un caracter foarte indragit printre fanii francizei. Si de ce n-ar fi? Are de toate: mitologie, folclor, povesti de groaza, umor negru la greu si gagici misto.

 

Cine este Hellboy?

Hellboy, ca personaj, mi-a placut de cand l-am vazut prima data, asa ca m-am bucurat sa il reintalnesc. Imi plac foarte mult primele doua filme, mai ales ca sunt regizate de Guillermo del Toro, dar in special pentru ca Hellboy este jucat de nimeni altul decat de Ron Perlman, taticul din Sons of Anarchy. Daca nu ati vazut serialul inseamna ca ati trait degeaba. Omul a mai jucat in Conan, Blade II si Alien Resurrection, peste tot interpretand un personaj negativ si o voce de senzatie.

Cat despre filmul Hellboy din 2019 pot spune cu mana pe inima ca este o porcarie. Desi povestea este interesanta, vorbim de regele Arthur si de vrajitoarea sa, jucata de Milla Jovovich, personajul Hellboy interpretat de David Harbour, ala din Stranger Things, este varza. Si nici regia nu este mai presus.

 

De unde a fost inspirat Hellboy?

Hellboy este un fel de Frankenstein al iadului. Adica creatorul lui a pus in el influente crestine, iudaice, pagane, nordice, celtice, ruse si slave, chiar si toltece din America Centrala si Amazon. Cu alte cuvinte, o shaorma cu de toate. Avem mitul lui Lucifer cazut din crestinism, mitul Ragnarok, sfarsitul lumii in mitologia nordica, zei cu coarne din mitologia celtica si creaturi infricosatoare din folclorul slavilor si irlandezilor.

Daca va vine sa credeti sau nu, asta este printre putinele personaje negative care face pe eroul. Adica face parte dintre cei buni. Desi taticul lui este bosul iadului. Daca te uiti la pielea lui clar vezi in el cel mai inversunat dusman al omenirii – Diavolul. Dar imaginea asta este limitata de crestinism. Pana si George Lucas pretinde ca a folosit influente mitologice din Hinduism si Grecia antica pentru a-l crea pe Darth Maul. Si voi credeati ca este tot un drac! Pai multe personaje negative au coarne, ce sa vezi!

Insa lumea lui Hellboy, ca si a altor asemenea benzi desenate precum Constantin sau Ghost Rider, este plasmuita pe cultura crestinismului.

Hellboy este un demon-copil adus pe pamant, fara voia sau vina lui, in timpul celui de-al doilea razboi mondial de nazistii care practicau ocultismul. Adica voiau sa-l ajute pe Papa Hitler sa cucereasca lumea. Norocul lui Hellboy ca este salvat de americani si crescut de un profesor trasnit, foarte asemanator lui Einstein. Va fi crescut de BRPD, adica un fel FBI al cercetarilor supranaturale si va deveni “agent special”.

Creat de Mike Mignola acum 30 de ani, Hellboy a debutat in 1993 ca un detectiv-demon ce investigheaza problemele supranaturale pentru o agentie de top americana. Desigur, apar multe secrete si conspiratii la mijloc, iar “Marele Rosu”, caci asta este porecla lui, incearca sa le rezolve cu pumnul sau imens si un puscoci cat casa de mare.

In pricipiu, seria de benzi desenate dark fantasy a fost creata pe folclor. Iar aventurile demonului glumet care poate distruge lumea intr-o clipa au devenit senzatie internationala intr-o clipita.

 

Istoria, mitologia si cultura pop care l-au inspirat pe „Hellboy”

Multi fani ai serialului sau ai benzilor desenate cred ca Hellboy este un produs relativ nou, din anii ’90.

Ei bine, istoria lui este mult mai veche. Tocmai pentru ca este inspirat din mitologie si folclor. Insa genul pulp-fiction, ca si geniul lui Del Toro, l-au facut cu adevarat celebru. Este vorba despre un interes fascinant. Un demon care este in multe privinte mai uman decat noi, oamenii. Si care are propria lui cruce de dus.

Prima schita a lui Hellboy apare la o conventie din 1991. Hellboy avea pe atunci 4 coarne si aripi si arata mai mult ca un om al pesterilor. Nu avea prea mare legatura cu cel de astazi, insa acel moment a pus baza unei adevarate dinastii demonice pentru fanii benzilor desenate. Mignola nu avea habar ce sa faca cu acest personaj, insa stia ca isi doreste un serial propriu.

 

Mitul lui Dracula, genul horror si gotic

Mignola are o afinitate pentru stilul gotic si povestile fantastice pline de atmosfera si mister. Acest lucru poate fi urmarit pana la romanul lui Bram Stoker, Dracula. Intr-un interviu el aminteste cum descoperirea ticalosului care suge sangele i-a schimbat viata si a influentat pentru totdeauna propriul sau stil. E vorba de un stil de moda veche, povestea vampirilor gotici care i-a deschis calea descoperind o abundenta de scriitori vechi de horror.

Si aici il punem pe William Hope Hodgson, ale carui povesti cu fantome maritime au avut, deasemenea, o influenta semnificativa asupra operei lui Mignola.

 

Pulp Fiction

Benzile desenate Hellboy sunt mult mai inspirate de revistele pulp de odinioara decat sunt cele traditionale. Autorii acestor povesti au fost, de asemenea, citati din nou de Mignola ca fiind unele dintre influentele sale cele mai importante.

O astfel de influenta evidenta este si scriitorul horror, taticul grotescului, H.P. Lovecraft, mai ales cand Mignola a trebuit sa-si creeze propriile mituri cosmice. Acestea fiind spuse, el nu este in niciun caz cel mai important favorit al lui Mignola. Mai putem vorbi si de influenta lui Robert E. Howard si Manly Wade Wellmansi a personajelor lor precum Solomon Kane.

Mignola a intrat in afacerea cu benzi desenate pentru a desena monstri. Si daca sunteti familiarizati cu vietuitoarele care se afla in paginile povestilor sale inspaimantatoare, veti sti ca multe dintre ele sunt mai mult decat niste fiare care iau nastere cand inchizi ochii. Rosu si cohortele sale de creaturi sunt exemplele perfecte de monstri cu profunzime. De aceea Mignola este considerat un artist unic. Totusi, cine stie daca ar fi fost acelasi artist daca nu ar fi fost impactul lui Wrightson?

Bernie Wrightson, legendarul ilustrator, este creatorul lui Swamp Thing.

 

Mitologie si folclor in secolul al XX-lea

mituri despre hitler

Benzile desenate Hellboy reprezinta o serie fara sfarsit de referinte despre istoria lumii si povesti populare. 

Pentru inceput, originile personajului, isi au radacinile in credinta ca Adolf Hitler si acolitii sai practicau ocultismul in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Mai mult, povestea lui Rasputin, care i-a ajutat pe nazisti sa-l aduca pe Rosu pe Pamant, se bazeaza pe o alta teorie ruseasca controversata din viata reala. Rusii cred ca Rasputin ar trai in continuare.

Daca ar trebui sa parcurgem toata istoria si folclorul care l-au influentat pe Hellboy, acest articol ar fi o carte. Folclorul rus si mitologia nordica a fost deosebit de important in aceste benzi desenate si in crearea personajului central, iar Mignola este indragostit de cel de-al doilea razboi mondial. Acestea fiind spuse, frumusetea acestor povesti consta in faptul ca inspira de la inceput si ne invita astfel sa invatam despre diverse culturi. Cu toate acestea, in scopul exercitiului, sa ne concentram doar pe povestea care a inspirat povestile din care s-au extins filmele.

The Wild Hunt serveste ca arc principal pentru ultima poveste din serie, cea din 2019. Care, teoretic, ar trebui sa fie prima. Personajele sunt reinterpretate si vorbim de o povestire a inceputurilor.

arthur excalibur

Printre dusmanii sai, de data aceasta, ii intalnim pe monstrul Gruagach, o creatura asemanatoare cu un porc imens al carei nume este derivat din mitologia scotiana. Cu toate acestea, principalul antagonist al lui Hellboy este Nimue, o vrajitoare numita dupa Doamna Lacului in legenda lui Arthur.

 

O alta creatura supranaturala prezentata in noul film este Baba Yaga. Acest personaj inspaimantator se bazeaza pe o vrajitoare din basmele rusesti care locuieste intr-o coliba din padure ce sta pe gheare de pui. Aceasta este una dintre numeroasele referinte mitologice care umplu seria Hellboy.

 

Hellboy inspirat de crestinism

Mancatorul de clatite si iubitorul de pisici Hellboy, cu pusca pe umar si trabucul in coltul gurii isi gaseste originile si in crestinism.

Este vorba de Lucifer, coborarea in Iad, titlul de rege al iadului, celebrele coarne si multe alte aspecte. Toate acestea sunt imprumutate din crestinism si din ideea unui demon cazut.

In Noul Testament, in Cartea Revelatiei, adica in apocalipsa intalnim un astfel de personaj. Si de atunci incolo vom avea un amestec de:

 

Oamenii vor fi mereu fascinati de iad sau de apocalipse. In special crestinii. Iar acest personaj este inspirat de miturile catolice legate de venirea unei apocalipse.

Hellboy apare in carti ca fiul unei vrajitoare cu un demon. Adica cel mai tare demon. Si la mijloc mai este si o profetie. E vorba de o vrajitoare din secolul al XV-lea care era sora lui Arthur. Da, acel Arthur. Asta il face pe Hellboy mostenitor direct al tronului Angliei.

 

Hellboy si mitologia zeilor cu coarne

Din Egiptul antic pana in Creta, Roma si dincolo, oamenii au venerat zei cu coarne. Dar ce inseamna asta si de unde a plecat totul?

Pan a fost in Grecia antica un zeu al pastorilor, salbaticiei si muzicii rurale. El era descris cu coarne. La celti il avem pe Cernunnos, “cel incornorat” in latina. Au existat si alti zei cu coarne in zona romano-britanica, prezentati ca zei razboinici.

Baphomet sau Beelzebub este si el alt zeu cu coarne despre care se credea ca era venerat de Cavalerii Templieri. In Cartagina era venerat Baal Hamon, un zeu cu coarne de berbec. Iar in Egiptul Antic acesta era Amun. In India, Pashupati era stapanul animalelor si era desenat cu coarne.

Mai multi zei din zona Mesopotamiei, precum Enkidu, au fost portretizati in aceeasi maniera. In America avem sarpele cu coarne al nativilor-americani.

Iar in Biblie ii avem pe Baal si El, zei-tauri, din Canaan. Ei apar in Deuteronom, Cartea Revelatiei, Levitic si Cartea Exodului.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 843 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Hellboy, baiatul din iad, mitologie si folclor”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.