Harun al-Rashid, sultanul celor O mie si una de nopti

Califul Harun al-Rashid, din dinastia Abbasizilor, a existat cu adevarat. Harun al-Rashid, sultanul celor O mie si una de nopti, este unul dintre cele mai importante personaje istorice ale lumii arabe. El a fost conducatorul unei regiuni vaste, un imperiu puternic pe care il indruma din capitala sal, orasul Baghdad (astazi in Irak). Pamanturile sale se intindeau de la granita chineza in est pana la Maroc in vest. El stapanea in timpul unei ere cand lumea islamica, domeniul sau, conducea lumea in materie de stiinta, medicina, arta, filosofie si astronomie. Au fost vremuri grandioase pentru orice invatat. Al-Rashid, care inseamna “Dreptul“, a mentinut un regat atat de splendid si avansat incat a inspirat povesti fantastice. Astazi le cunoastem sub numele de “1001 de nopti arabe”.

Harun al-Rashid, sultanul celor O mie si una de nopti

Harun al-Rashid, calif intelept si patron al stiintei

Anul nasterii lui Harun al-Rashid este dezbatut inca, dar cele mai multe surse arata data de 17 martie 763. A fost nascut in Rey, langa Tehran (astazi in Iran). El este fiul lui al-Mahdi, al treilea calif din dinastia abbasizilor. Mama sa este o fosta sclava din Yemen numita al-Khayzuran. Mama lui a avut o personalitate puternica si a avut un control imens asupra sotului si copilului sau. A murit cand tanarul avea 26 de ani.

In 780, cand Harun era inca adolescent, a luat parte la prima sa campanie militara impotriva rivalului abbasizilor, Imperiul Bizantin. Tatal sau, al-Mahdi, moare in 785, probabil intr-un accident de vanatoare. Harun devine cel de-al patrulea calif al dinastiei sale, probabil la varsta de 22 de ani. El va numi imediat un numar de sfatuitori foarte abili, incluzand pe vizirul sau Yahya bin Khalid bin Barmak. Yahya si fiii sai, in special Jafar ibn Yahya, aveau grija de administrarea zilnica a califatului pana au cazut din gratii in 798. Poate pentru ca si-au depasit atributiile si au incercat sa castige putere, califul i-a arestat si i-a aruncat in inchisoare, confiscandu-le proprietatea. A pus ca bunul sa prieten Jafar sa fie decapitat.

Sub conducerea lui Rashid, orasul Baghdad (fondat de bunicul sau) s-a dezvoltat intr-unul dintre cele mai importante centre culturale si artistice ale lumii islamice. A devenit cel mai populat oras din lume, in afara Chinei, si a fost celebru pentru biblioteca pe care Rashid a fondat-o numita Bayt al-Hikma, adica “Casa Intelepciunii”Biblioteca servea drept centru de traduceri si studiu pentru textele in greaca, persana si indiana. Invatatii sai aveau grija de aceste texte si devenisera foarte avansati in timp ce Europa se lupta inca in Evul Mediu Intunecat. In mod tragic, celebra biblioteca a fost distrusa cand mongolii au asediat si jefuit Baghdadul in 1258.

Harun al-Rashid, razboinic desavarsit si diplomat iscusit

Rashid a lasat multe lucruri importante mostenire. Printre cele mai insemnate, Harun este aminitit pentru diplomatia sa. A stabilit legaturi diplomatice cu un numar important de tari straine, incluzand dinastia chineza Tang si Imperiul Sfant Roman al lui Charlemagne. Chiar i-a trimis acestuia un elefant in dar in 801, primul vazut in Europa, de la invazia lui Hannbial in 218 i. Hr.

al-Rashid a continuat sa foloseasca forta selectiv. In 802, imparateasa bizantina Irene a fost detronata. Bizantinii trebuiau sa plateasca tribut abbasizilor dupa ce pierdusera lupta in fata fortelor lui Rashid. Noul imparat, Nikephoros I, a trimis o instiintare lui al-Rashid ca nu va mai plati tribut. Pe deasupra, mai cerea si vechile tributuri trimise inapoi. Furios, al-Rashid a inceput o campanie de pedepsire care l-a ingenuncheat pe noul imparat. Acesta a fost de acord sa plateasca 50.000 de monede imediat si un tribut de 30.000 anual.

In anul 808, al-Rashid si-a condus armata in nord spre Transoxiana (Uzbekistanul de azi). Guvernatorul abbasid de acolo devenea insubordonat. Insa al-Rashid s-a imbolnavit tocmai atunci si a murit in Mashhad (astazi in Iran). Este ingropat acolo intr-un mic mormant.

Ramasitele lui Harun al-Rashid sunt ignorate astazi, dar a lasat un impact semnificativ in urma lui. Putem spune ca si-a lasat amprenta asupra lumii. Biblioteca sa era cea mai mare colectie de carti din lume in 850. Harun al-Rashid, sultanul celor O mie si una de nopti. a atras cei mai invatati oameni din intreaga lume islamica. El a sponsorizat lucrarile lui al-Khwarizmi, matematicianul care a inventat algoritmul si a inventat termenul “algebra“. Fratii Banu Musa au inventat prima masina programabila aici. Alte mari idei si inventii includeau chimia, ideea de infinit si disciplina sociologiei. Mai mult chiar decat povestile din 1001 de Nopti Arabe, aceasta este adevarata mostenire a califului Harun al-Rashid.

 

Cititi si despre alte mari personaje istorice:

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,948 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.