De obicei recomandam carti straine din genul epic fantasy. Tocmai pentru ca americanii, daca nu au inventat genul, cu siguranta il reinventeaza permanent.
Si aici nu vorbim doar de Tolkien si George Martin, ci de adevarate genii ale genului.
Asadar, astazi ne-am hotarat sa vorbim si despre meleagurile noastre.
Se scrie si SF bun in Romania. Chiar epic fantasy. De inspiratie autohtona.
Nu marea ne-a fost surprinderea sa-l descoperim pe Marian Coman cu “Haiganu: Fluviul Soaptelor” si “Haiganu: Furia Oarba”. O poveste inspirata din mitologia dacilor si a tracilor.
O poveste cu capcauni, spani, animale fantastice, cerbi cu stele in frunte si alte personaje mitologice.
Haiganu este tributar povestii Harap-Alb. Aceasta a fost rescrisa pentru publicatia de benzi desenate Harap Alb Continua HAC. Si de aici a aparut ideea acestui roman.
Haiganu este Ochila din Harap Alb. Personajul negativ, Moroianu, este Spanul. Iar Ziraxes este chiar Imparatul Rosu. Iar Nedelia este Sfanta Duminica.
Desi tonul este sumbru si sex, plin de toponime, cartea e un prim pas spre o mitologie autohtona reinventata.
Daca Neil Gaiman scrie Zei Americani, noi de ce nu am face-o?
Sistemul magic
Este foarte bine inspirat si autentic. Se bazeaza pe cuvinte – albe, verzi, rosii, negre – in functie de zeul caruia ii apartin. Ele pot avea efect de vraji sau descantece, pot poseda, invia mortii sau alte lucruri teribile.Probabil totul in legatura cu prima limba sacra a omenirii. Sau a zeilor.
Intr-adevar, in spatiul rural, in secolele anterioare, se punea mare pret pe cuvinte. In special, pe cele scrise. Taranii aveau tot felul de superstitii. Cuvantul putea deveni Logos, putea lua forma unui blestem. Sau binecuvantare. A sti numele unui lucru insemna a te proteja de el sau a-l putea stapani.
Numele dracului si al zeilor erau foarte importante in traditia populara romaneasca de la sate.
Este importanta si aparittia Toiagului Invataturii – un instrument magic ce contopeste amintirile tuturor ce l-au folosit. Acesta in conexiune cu spiritul si sangele unui animal sacru – grifonul.
Povestea cerbului cu stea in frunte si blana acoperita de nestemate prinde si ea forma.
Pietrele vii, extrase din pamant, pot vindeca, apara sau prelungi viata. Ele detin vechi cunostinte despre oameni si taramuri indepartate.
Lumile si zeii
- Lumea oamenilor, impartita intre regate ale oamenilor, piticilor (cei marunti) si alte semintii precum popoarele libere ale stepei
- Lumea zeilor plecati in stele
- Lumea lui Heros – lumea de apoi, a mortilor
- Lumea dintre Clipe – intre cele doua lumi, a viilor si a mortilor
Se vorbeste despre:
Zeii cei Mari
- Gebeleizis, marele zeu al fulgerului, tatal lui Haiganu (un fel de Zeus)
- Derzelas (zeul sanatatii la daci)
- Pleistoros, principalul sau rival, zeul sangeros al razboiului (Ares)
- Heros, zeul imparatiei mortilor (Hades)
- zeitele surori Bendis (zeita lunii) si Cotys (zeita mama in mitologia traco-daca)
- Marea Mama Neris, numita si Cea Mare, stapana apelor probabil si creatoarea lumii
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5