Titlul original al romanului este “The Hedge Knight” in engleza si a fost publicat ca parte a seriei legata de “Povestile lui Dunk si Egg”. Cartea a doua se numeste “The Sworn Sword” (Sabia jurata), iar a treia “The Mistery Knight” (Cavalerul misterios).
George Martin – “Cavalerul celor Sapte Regate”
Seria este de fapt un preambul la saga “Cantec de gheata si foc” de George R. Martin, cea care a inspirat serialul “Games of throne”.
Evenimentele prezentate de Martin se desfasoara cu circa 100 de ani inainte de actiunea din “Cantec de gheata si foc” (“A Song of Ice and Fire”). Asadar, vom avea sansa unica de a intalni cateva personaje legendare. Daca ati citit saga va puteti imagina o lume in care dinastia Targaryen detine puterea absoluta, iar reprezentatii ei ocupa Tronul de Fier. Amintirea vie a dragonilor pluteste inca.
Personajele si intriga
Primul roman, “The Hedge Knight” a fost publicat in 1998 de antologia “Legende” si transformat apoi in banda desenata in 2003 si roman grafic in 2004. Un cavaler ratacitor pe nume Ser Arlan de Pennytree moare pe drum intre doua turnire lasand in urma trei cai destul de putin valorosi, un echipament de lupta invechit si distrus in mare parte si ceva banuti.
Scutierul lui, poreclit Dunk, un orfan veritabil, se decide sa-i ia locul la urmatorul turnir in orasul Ashford. Pregatit de Ser Arlan si crescut de acesta, el spera sa castige. Si de aici apar o gramada de probleme. Pe drumul sau spre cunoastere si formare, el intalneste prieteni, dar isi face si dusmani. Un copil ciudat de matur pentru varsta sa care doreste sa-i fie scutier, un fierar ce il va ajuta cu o armura noua, un prieten cu suflet de cavaler si o domnita la ananghie care face teatru de papusi.
Dusmanii insa … ei bine, aici eroul chiar stie sa-i aleaga. Unii dintre cei mai rai si mai renumiti – familia regala si chiar Garda Regelui. Un blazon nou si un nume pe masura se naste din aceasta confruntare – Ser Duncan the Tall (Sir Duncan cel Inalt). Imaginati-va asadar o lupta clasica demna de scenariul unui Ev Mediu in care cavaleri vestiti lupta calare cu lancile intr-un turnir epic, nimicitor si mortal (la propriu). Pe de o parte Printul Aerion, familia regala si trei cavaleri din Garda Regelui. Pe de alta un cavaler ratacitor, altul proaspat numit si cativa oameni ai Regatelor. Din razbunare, mandrie sau prea mult cavalerism se naste o tornada de sabii, lanci, sange si moarte.
Si, cireasa de pe tort sa zicem asa, se dovedeste intr-un final ca acel copil ratacitor, poreclit Egg, este chiar Printul Aegon din linia Targaryenilor.
Casele Rhysling si Baratheon ii au ca reprezentanti Ser Robyn Rhysling si Ser Lyonel Baratheon (numit “Laughing Storm”). Casa Fossoway (cea cu merele pe blazon e si ea prezenta acolo, jumatatea cavalereasca si jumatatea tradatoare). Printul Baelor insusi, Mana Regelui, ii tine partea lui Dunk si Egg in “Incercarea celor Sapte” – un turnir ce va deveni legendar.
Iar acesta e doar inceputul, caci “The Sworn Sword” publicata in 2003 (cu benzi desenate si roman grafic in 2007) si “The Mystery Knight” aparuta in 2010 continua aventurile celor doi ciudati parteneri care calatoresc prin Westeros. Vom vedea locuri care ne sunt deja dragi, personaje despre care doar am auzit, legende pe care le-am admirat fara sa le cunoastem trecutul, adevarati cavaleri trup si suflet, cetati decazute, amintiri pierdute.
Ser Duncan the Tall va ramane in saga Cantec de Gheata si Foc fiind amintit in “A Storm of Swords” ca si comandant al Garzii Regelui. Micul Egg va ajunge Printul Aegon al V-lea din linia Targaryenilor si va domni 26 de ani peste Cele Sapte Regate. El este chiar fratele Maestrului Aemon, detaliu aparut in “A Clash of Kings”.
E o lume in care batranii inca isi aduc aminte de dragoni, dar este o lume destul de searbada in comparatie cu saga care a facut valtoare. Da, avem pusti de 17 ani care se transforma in barbati si sunt unsi cavaleri, avem turnire epice, luptatori pe cai de lupta imensi drapati in culorile casei lor, arme magnifice, armuri pe masura, blazoane si scuturi reprezentand animale si alte insemne ale marilor familii. Va dati seama cum e sa-l vedem crescand pe insusi Aegon Targaryen, bunicul lui Daenerys. Insa aceasta lume e doar povestea din spatele povestii. Pare putin fara substanta, inspirat poate de “The Canterbury Tales” sau de viata lui William Marshall (First Earl of Pembroke) ca si filmul “A Knight’s Tale” din 2001 (http://www.imdb.com/title/tt0183790/)
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.