Frumoasa si Bestia: adevarata poveste

Povestea Frumoasei si a Bestiei este mult mai intunecata si mai incalcita decat se credea. Povestea originala este mult diferita de varianta Disney sau de film.Beauty-and-the-Beast-Emma-Watson-Josh-Gad-Man-RepellerUn bogat negustor isi pierde toata averea dupa ce navele sale se pierd pe mare. Isi muta familia la tara pentru a se descurca si a incerca alt stil de viata. Cei sase fii si sase fiice ale sale resimt pierderea vietii comfortabile, aranjamentele sociale si admiratorii. Cea mai tanara fata, Beauty, este singura care profita de circumstante. Ea va face tot ce este posibil pentru a intretine familia, a-i tine curati si hraniti. Surorile sale mai varstnice, care sunt mai putin frumoase si indatoritoare, o urasc si isi bat joc de ea pentru ca se multumeste cu atat de putin.

Apoi, negustorul are parte de o surpriza binevenita. Una dintre corabiile sale ajunge in siguranta in port cu cala plina. Copiii sai cred ca averea sa va fi restaurata. Cand pleaca spre oras primeste de la copiii sai tot felul de cereri pretentioase si scumpe, pentru haine si alte cadouri. Doar Beauty ezita sa ceara ceva si, in final, cere doar un singur trandafir rosu.

Ca multe alte povesti, aceasta a evoluat considerabil de-a lungul traditiei orale. Exista, de altfel, o duzina de variante literare. Cea mai cunoscuta varianta pana la film era cea Disney. Spre deosebire de “Cenusareasa” si “Alba ca Zapada“, aceasta poveste nu incearca sa indulceasca violenta si monstrul.

Cea mai raspandita varianta originala este scrisa de Jeanne-Marie Leprince de Beaumont in 1756. Este numita “La Belle et le Bête”.  In povestea ei scurta exista o mica suita de caractere arhetipuri: ingenua, tatal iubitor si neajutorat, fratii protectori si surorile geloase, hidosul, dar nobilul erou.

Iata si continuarea povestii:Frumoasa si BestiaIn calatoria tatalui lui Beauty pe urmele corabiei pretioase intervine ceva neasteptat. Profiturile asteptate nu existau. Asadar, la intoarcere, va poposi, haituit de furtuna, intr-un castel misterios. Aici va gasi mancare, bautura, un foc aprins si patul gata pentru el. Va pleca de aici doar cu un singur trandafir rosu pentru Frumoasa. Asta va aduce cu sine mania Bestiei ce locuia in acel palat. In schimbul vietii sale, negustorul trebuie sa se intoarca cu una dintre fiicele sale. Frumoasa este de acord, desi ii este frica ca monstrul o va manca.

In schimb, va primi o camera bogat impodobita si nimeni nu o va deranja. Doar seara, Bestia o insoteste la cina. In fiecare seara ii cere sa se casatoreasca cu el. Ea refuza. Dupa cateva luni, recunoaste ca desi simte atasament fata de el, ii este dor de familia ei. Bestia ii permite sa isi viziteze familia, dar ii spune ca daca va intarzia va muri de durere.

Surorile geloase o vor intarzia sperand ca Bestia o va ucide. Cand Frumoasa se intoarce va gasi Bestia murind de tristete. Vazandu-l pe patul de moarte realizeaza ca il iubeste si ii cere sa se casatoreasca. Pe loc el redevine print si Frumoasa este rasplatita pentru alegere. Surorile ei sunt condamnate sa fie statui vii in fata castelului.

Insa si aceasta poveste este adaptare dupa una din 1740 scrisa de Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Aceasta varianta contine maimute ce vorbesc prin papagali interpreti si zane malefice ce vor sa-l forteze pe print spre insuratoare, mici printese furate din leagan  si lupte pentru putere.

Mesajul este si mai pregnant. Frumoasa are un iubit imaginar, un print ce ii vorbeste in vise. Bestia din aceasta varianta este blestemata cu putina inteligenta. Blestemul este aruncat de o zana urata ce se indragostise de el.

Insa radacinile povestii merg mult mai adanc. Unii cred ca sute de ani, fiecare cultura avand propria sa varianta.

In varianta italiana “Regele Porc” scrisa de Giovanni Francesco Straparola in secolul al XVI-lea, o regina este blestemata sa aiba un porc. Acesta va deveni barbat doar cand se va insura de trei ori. Tot o fata virtuoasa se dovedeste a fi potrivita.

O poveste norvegiana “La est de Soare, la Vest la Luna” vorbeste despre un urs alb ce convinge un taran sa ii dea cea mai mica si frumoasa fata. Noaptea vine la ea si doarme ca un barbat, desi nu-l poate vedea.

Exista multe astfel de povesti in folclor. In Romania avem Povestea Porcului de Ion Creanga.

Povestea adevarata a Frumoasei si Bestieiadevarata poveste a frumoasei si bestiei

A existat chiar si varianta unei bestii reale – Petrus Gonsalvus – ce suferea de o boala genetica cunoscuta ca si Sindromul Ambras. Cazurile erau cunoscute pentru excesul de par facial. Asa apar si unele legende cu varcolaci.

Petrus si sotia sa, Catherine, se intalnesc in Franta anilor 1500. Petrus nu era print, dar avea conexiuni cu familia regala. Familia sa s-a stabilit la Parma. Patru dintre cei sapte copii ai sai au mostenit conditia genetica. Ei au fost trimisi de ducele Ranuccio Farnese ca si cadouri altor nobili.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 10,181 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Frumoasa si Bestia: adevarata poveste”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.